Slider

Martenitsa, martisorul bulgarilor

28 feb. 2018


Oricât de mult ne-am dori noi ca obiceiul mărțișorului să fie specific românesc, iată că această tradiție este întâlnită și la vecinii noștri de la sud de Dunăre. De 1 Martie și bulgarii dăruiesc mărțișoare. Diferența majoră este că nu sunt favorizate doar doamnele și domnișoarele. La bulgari aceste mici simboluri ale primăverii sunt dăruite celor dragi, astfel că atât bărbații, cât și femeile, dăruiesc, primesc și se împodobesc cu mărțișoare. Mărțișoarele pot garnisi casa, obiecte îndrăgite sau prietenii necuvântători. Datina spune că vor fi purtate doar mărțișoarele primite în dar.

Mărțișorul acționează ca un talisman, purtând noroc și ferind purtătorul de rele. Tot el are rolul de a o  îndupleca pe Baba Marta să se lepede de iarnă și să permită primăverii să-și intre în drepturi. Baba Marta, un fel de Baba Dochia de la noi, este o bătrână capricioasă, ale cărei stări de spirit influențează vremea: când aceasta este bine-dispusă vremea este senină și însorită, însă când aceasta este într-o pasă mai proastă afară este înnorat și plouă.

Bulgarii preferă mărțișoarele sub formă de brățară, unde un şnur alb se împletește cu unul roșu, care se poartă la încheietura mâinii. Având în vedere că aici toată lumea dăruiește mărțișoare tuturor celor dragi, de multe ori două încheieturi se dovedesc neîncăpătoare pentru numeroasele mărţişoare primite. Mai rar veți vedea mărțișoare prinse în piept, cum este sau era tradiția în țara noastră. 

Pe lângă şnururi împletite, mai sunt populare mărțișoarele cu Piju și Penda, personaje populare reprezentate ca niște mici păpuși din fire de lână albă și roșie. Piju era un tânăr frumos, isteț, curajos și modest cu obrajii mereu roșii. Penda era o fată deosebit de frumoasă, sinceră și cu suflet bun, cu părul negru și tenul alb ca zăpada.  De 1 Martie este sărbătorită povestea de dragoste dintre cei doi.
 
Piju și Penda

În luna martie, când încep să înmugurească copacii sau sunt zărite păsări întoarse din țările calde, mărțișoarele sunt agățate de crengile arbuștilor sau copacilor pentru  a sprijini renașterea naturii şi înmulțirea razelor calde ale soarelui. În Bulgaria, mărțișoarele pot fi admirate tot timpul anului, uneori trăgând în jos crengile copacilor mai firavi. Cum este cazul acestei magnolii din Veliko Tarnovo.

Mărțișoare ce atârnă pe crengile unei magnolii din Veliko Tarnovo

Mărțișorul este un simbol al renașterii, atât pentru natură, cât și pentru fiecare dintre noi.

Dacă cunoașteți alte obiceiuri de mărțișor la popoarele vecine, vă rog să îmi spuneți și mie!


S-ar putea să îți placă și:
DESPRE BULGARIA, SUBIECTIV
10 MOTIVE SĂ VIZITEZI SOFIA, CAPITALA BULGARIEI
VELIKO TARNOVO, UN ORAȘ MEDIEVAL CU LICURICI

P.S.: Dacă acest articol ți-a fost util, te rog să îl distribui. Pentru a fi la curent cu noutățile te invit să apreciezi pagina de Facebook a blog-ului și să te abonezi.

2 comentarii:

  1. Buna ziua Adrianka !

    Am citit cu placere articolul tau "MARTENITSA, MARTISORUL BULGARILOR", ca de altfel si toate postarile tale de pe blog care au ca tema calatoriile/turismul.Scrii frumos si sincer.
    Tema acestui articol mi-a dat o idee: Ce-ar fi daca ai aborda si tema: "vecinii nostri bulgarii".Cred ca ti-ai putut face o impresie consistenta despre ei si tara lor in cei 5 ani de studiu la Sofia. Apropo de numele capitalei: frumos si mai ales interesanta semnificatia.Oare este este vorba de zeita Sofia sau de sfanta Sofia ? (Bineinteles ca pot cauta raspunsul pe net dar tu ai putea sa ne spui si parerea ta si a prietenilor/prietenelor tai bulgari-eventual chiar parerea unuia/uneia dintre ei/ele-despre acest subiect si nu numai.)
    Cel mai tare argument este acela ca, desi ne desparte numai un fluviu, ne cunoastem, ca oameni, foarte putin iar istoria, pe cei mai multi, nu ne (prea)intereseaza. Atitudinea romanilor (ca si a bulgarilor) pare a fi cea de superioritate unii fata de altii (clasic la noi: "...bulgaroi cu ceafa groasa..."-Eminescu, Scrisoarea a III-a).
    La buna "revedere", aici !
    Axi

    PS Explicatie: Desi am postat ca anonim poti afla foarte simplu cine sunt.Un indiciu: Axi este prieten vechi cu Mapa.Poti sa-l intrebi, daca nu stii inca, desi ma indoiesc, pe tatal tau, cine este Mapa.



    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulțumesc mult pentru aprecieri. Astăzi, 3 martie, de ziua națională a Bulgariei am publicat un articol cu gânduri și impresii subiective, prin prisma șederii mele în această țară. Cu siguranță vor fi și altele. Cu toate că suntem vecini știm foarte puține unii despre alții, iar noi românii putem descoperi că Bulgaria înseamnă mai mult decât Bansko și Nisipurile de Aur. Cât despre numele de Sofia, un prieten mi-a spus că orașul este numit după Sf. Sofia, cea care și-a botezat fiicele Credință, Speranță și Iubire.

      Ștergere

Un produs Blogger.
Theme Designed By Hello Manhattan
|

Your copyright

2018-2022 Adriana Pârvu. Toate drepturile rezervate.