Slider

Paris, impresii în dezordine

25 feb. 2018


Pentru mine Parisul a fost dragoste la prima vedere. Poate și pentru că nu aveam prea multe așteptări. Pur și simplu vizitam un nou oraș. Am făcut puțină muncă de cercetare înainte, dar nimic exagerat. Am mai întrebat în dreapta și în stânga și am primit câteva sugestii. Aveam idee ce doresc să vizitez, dar nu era nimic bătut în cuie, așa că puteam să improvizăm și să ne rătăcim pe străzile orașului. Îmi doream totuși să văd locul unde s-a născut medalia miraculoasă

Oricine ajunge la Paris are o părere preconcepută despre cum ar trebui să fie orașul luminilor. Însă Parisul are grijă să pluseze peste orice așteptări.

1. Dacă ar trebui să recomand un singur loc din Paris, atunci aș alege Sacre Coeur. De aici, aveți orașul la picioare. Pentru priveliști amețitoare, puteți plusa urcând în domul bisericii. Dacă vă nimeriți la apus, atunci veți avea cu siguranță parte de imagini memorabile. De asemenea, pe treptele ce urcă spre biserică este posibil să asistați la un concert ad-hoc surprinzător. Unde mai pui că din biserică, care este nespus de frumoasă și luminoasă, puteți achiziționa și medalii miraculoase. Așa că dacă puteți vizita un singur loc din Paris, alegeți Sacre Coeur!

Parisul văzut la apus din domul basilicii Sacre Coeur

2. Dacă totuși timpul vă permite, duceți-vă și la Notre Dame de Paris. Vizitați interiorul, cât și turnurile. Chiar dacă e nevoie să urcați 387 de trepte, nu veți regreta. Priveliștea orașului printre gargui și himere este o sursă inepuizabilă de fotografii reușite. Pe lângă rolul decorativ, aceste statui au și un scop practic. Sunt folosite pentru scurgerea apei de ploaie.

Parisul văzut printre gargui la Notre Dame de Paris

3. La fiecare colț de stradă am întâlnit o braserie. Ciudat, decembrie fiind, localurile aveau în continuare scaune pe trotuar unde oamenii își luau masa sau își savurau cafeaua. Mese mici, cochete, înghesuite. Am putut vedea oamenii mâncând paste cu fructe de mare în compania unui pahar de șampanie. Dacă noi asociem mai degrabă șampania cu Revelionul, pentru parizieni fiecare zi e un motiv de sărbătoare. Ajută și faptul că șampania s-a născut în Franța!

O braserie la fiecare colț de stradă

4. Vitrinele din Paris sunt geniale. Aș putea să bat orașul la pas din vitrină în vitrină. Fiecare vitrină pare să-mi spună altă poveste. De la vitrine cu poante pentru balet la vitrine cu cărți poștale. De la vitrine cu pâine aburindă la vitrine cu macarons delicioase. Cele mai frumoase vitrine de magazine sunt cu siguranță la Paris.

Bezele gigantice facute să-ți lase gura apă

5. Am observat și pariziencele, aceste descendente ale lui Brigitte Bardot. Nu toate erau demne de pus pe coperta unei reviste de modă, dar câteva erau așa cum îmi imaginam că ar trebui să fie o pariziancă. Înalte, subțiri, cu șuvițe de păr boeme, proaspete, machiate discret, cu haine cu croială simplă, dar elegantă, în culori neutre, emanând un iz de parfum sofisticat.

6. M-a surprins faptul că multe apartamente din Paris nu au draperii sau perdele, parcă nu ar avea nimic de ascuns și vor să invite privitorul înăuntru. În centru orașului, cu fața la bulevardele principale, am putut să pătrund cu privirea curioasă în casele oamenilor. Iar din ce am putut să cuprind cu vederea, bunul gust și simplitatea păreau a fi note definitorii pentru amenajarea locuinței.

Apartamente fără perdea din Paris

7. Luna decembrie, luna Crăciunului, a sărbătorilor de iarnă, a cadourilor nu este semnalată ostentativ în oraș. Decorațiunile sunt subtile, menite să îți sugereze momentul anului în care te afli, fără a te bombarda agresiv cu „spiritul Crăciunului”. 

Decorațiuni de Crăciun

8. În Paris, rătăciți-vă pe străduțe. Acordați-vă puțin timp să explorați orașul la pas. Veți descoperi astfel șarmul inconfundabil al orașului și puteți da nas în nas cu lucruri neașteptate. Așa am descoperit pe Rue Montorgueil cele mai frumoase vederi din lume.

Cea mai frumoasă vedere cu Parisul

Paris, sper să ne revedem cu bine într-o bună zi. Cu riscul de a mă repeta, să știi că pe mine m-ai fermecat.
P.S.: Pentru a fi la curent cu noile articole vă invit să dați un like paginii de Facebook a blog-ului și să vă abonați.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.
Theme Designed By Hello Manhattan
|

Your copyright

2018-2022 Adriana Pârvu. Toate drepturile rezervate.