Slider

Luna mai este despre speranță

1 mai 2018


Luna mai este despre speranță. Ingredient magic, speranța, se poate adăuga oricărei situații, oricât de sumbră ar fi aceasta. Ca prin minune, perspectiva se va schimba și situația va deveni suportabilă, știind că există o lumină la capătul tunelului.

Cu gândurile noastre construim realitatea înconjurătoare. Când avem speranță, adică credința că oricât de grele ar fi încercările vieții, soarele va răsări și lucrurile se vor așeza, cum nu se poate mai bine, atunci vom crește și vom înflori.

Fiecare dintre noi trece prin perioade mai dificile când este nevoit să caute soluții, să elaboreze strategii, pentru a se detașa de gândurile negative și să readucă speranța în viața de zi cu zi, pentru el și pentru ceilalți.

PRACTICĂ RĂBDAREA


„Speranța este răbdare cu lampa aprinsă.” - Tertullian (155 - 220), scriitor creștin

Speranța este răbdare împletită cu optimism. Cât de des ești cu adevărat răbdător? Eu una știu că răbdarea nu este unul din punctele mele forte, ca să nu zic că de multe ori lipsește cu desăvârșire. Exercițiul propus este de a sta 5 minute în fiecare zi, timp de o săptămână, în liniște, într-o stare de meditație, cu concentrația pe respirație. Când vă simțiți agitați, inspirați aer în piept. Când expirați, vă imaginați cum eliberați anxietatea prin buricul degetelor. Dacă aveți nevoie să vă ancorați mai adânc în meditație, puteți repeta în gând sau cu voce tare mantra acestei luni: „Îmbrățișez speranța în toate lucrurile.”

Să vă mai spun că exercițiile mele de meditație de până acum nu au fost tocmai încununate cu succes? Că de cele mai multe ori mă trezesc făcând diverse planuri, de parcă acele 5 minute sunt critice în acest sens? Dar, insist și persist, până voi reuși să fac ordine în gânduri. Nu este ușor, dar nici alternativa nu îmi surâde, de a fi în totalitate acaparată de gândurile mele.

Notă: dacă sunteți prieteni cu tehnologia, vă puteți instala pe telefon aplicația Zen Friend, care vă va ajuta să vă cronometrați cele 5 minute de meditație.

RENUNȚĂ LA AȘTEPTĂRI


„Este nevoie să redescoperim diferența dintre speranță și așteptări.” - Ivan Illich (1926-2002), filozof austriac

A avea așteptări înseamnă să te gândești că lucrurile se vor desfășura într-un anumit fel. Speranța este credința că lucrurile se vor așeza așa cum trebuie, în cel mai bun mod cu putință. Ca exercițiu, alegeți un eveniment și scrieți cum vă așteptați să se desfășoare. Apoi, scrieți cum sperați să se desfășoare. Tăiați așteptările de pe foaie și lăsați doar speranța. Așteptările de cele mai multe ori ne fac nefericiți, pentru că realitatea nu se adaptează planului nostru. În schimb speranța ne ajută să fim optimiști că lucrurile se vor desfășura în cel mai bun mod posibil pentru noi.

AJUTĂ-I PE CEILALȚI SĂ ALEAGĂ SPERANȚA


„În toate, este mai bine să speri decât să disperi.” - Johann Wolfgang Von Goethe (1749-1832), scriitor german

Proiecțiile rezultatelor pozitive nasc speranță. Să folosim speranța atât în ceea ce ne privește și să o insuflăm și celorlalți, care se confruntă cu situații dificile. Putem căuta împreună soluții pentru un rezultat pozitiv. Să îi ajutăm pe ceilalți să își regăsească speranța, care poate i-a părăsit în momentele dificile.


CREAZĂ O PLANȘĂ CU VIZIUNEA TA


„Unde nu este viziune, nu este nici speranță.” - George Washington Carver (1864-1943), inventator american

Creează-ți o planșă cu viziunea ta, cu ceea ce îți dorești să realizezi. Așează această planșă la vedere. Gândește-te la obiectivele tale pentru acest an și găsește imagini, citate sau desenează o schiță capturând speranța reușitei. Dacă ai o destinație de vis în care vrei să ajungi, adaugă imagini cu ea sau dacă vrei să ai un trai mai sănătos adaugă imagini care te inspiră să reușești, zi de zi.


S-ar putea să îți placă și: CALENDAR 2018. LUNA APRILIE ESTE DESPRE ACCEPTARE.

Puteți găsi tematicile și exercițiile fiecărui luni aici: Calendar 2018.

Foto: Pexels.com
 
P.S.: Dacă acest articol ți-a fost util, te rog să îl distribui. Pentru a fi la curent cu noutățile te invit să apreciezi pagina de Facebook a blog-ului și să te abonezi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.
Theme Designed By Hello Manhattan
|

Your copyright

2018-2022 Adriana Pârvu. Toate drepturile rezervate.