Slider

La pas prin Cotroceni

16 iun. 2018


Mi-am tot propus să mă plimb pe străduțele cartierului Cotroceni, un loc drag mie din București, în care arhitectura caselor, copacii stufoși și traficul redus, te fac să uiți că ești locuitorul unei metropole aglomerate. Unde mai pui că aici se află ceainăria Infinitea, unul dintre locurile mele preferate din București. Așa că m-am bucurat tare mult când cei de la A.R.C.E.N. au anunțat un tur pietonal în acest cartier, o șansă în plus să aflu mai multe despre istoria oamenilor și a caselor care sfințesc acest loc.

Punctul de întâlnire a fost biserica Sf. Elefterie Nou, de unde am pornit în turul de vizitare al cartierului Cotroceni (de Jos). Asta nu înainte de a afla mai multe lucruri despre istoria acestui loc și șansa pe care a avut-o acest cartier, ca revoluția să vină la țanc, altfel buldozerele erau pregătite ca în primăvara anului 1990 să înceapă demolarea caselor, pentru ca, surpriză, să răsară câteva blocuri „comuniste” în loc. 

Biserica Sf. Elefterie Nou


Construcția cartierului Cotroceni a luat avânt acum 100 de ani, după primul război mondial, stilurile arhitecturale folosite fiind în mod deosebit neoromânesc și art deco. Bucureștiul deține cel mai important patrimoniu arhitectural art deco din Europa, care însă ar putea dispărea în proporție de 80% în cazul unui cutremur de magnitudine mare. V-ați întrebat vreodată de la ce vine numele cartierului Cotroceni? Se pare că vine de la verbul „a cotroci”, adică a scormoni, a cotrobăi. 

În cartierul Cotroceni sunt 50 de străzi cu nume de medici, inițial aici așezându-se numeroși medici și cadre militare. Cel mai de seamă dintre aceștia a fost Carol Davila, care a locuit pe cea mai veche stradă din cartier, care îi poartă numele. Strada sa se intersectează cu strada care poartă numele soției sale, Ana Davila, ca astfel dragostea lor să dăinuiască și după moarte. O situație similară, cu nume de străzi și de povești de dragoste, este bulevardul C.A. Rosetti care se continuă cu bulevardul Maria Rosetti.

Pornind la pas, la umbra teilor, platanilor și duzilor, am putut să admir casele frumoase, de pe stânga, de pe dreapta, unele împodobite cu flori proaspete. Am oprit în dreptul unei vile impresionante, care am aflat că este opera primei femei arhitect din lume, Virginia Andreescu Haret, care se poate mândri că a fost creatoarea multor case cu o arhitectură excepțională din cartierul Cotroceni. Turul a continuat și ne-am oprit apoi în fața blocului familiei lui Gabriel Liiceanu, care povestește despre cartierul Cotroceni în opera sa. Ne-am plimbat pe strada Carol Davila și am aflat despre viața ilustrului medic. În cartierul Cotroceni a fost asasinat de către legionari prim ministrul Armand Călinescu și tot aici a locuit Ana Pauker, cea care a fost prima femeie vicepremier și ministru de externe în perioada comunistă. La final, am  descoperit un nou muzeu pe care l-am adăugat pe lista de obiective de vizitat în București, muzeul Dimitrie și Aurelia Ghiață.

Vilă construită după planurile Virginiei Andreescu Haret, prima femeie arhitect din lume






Blocul familiei Liiceanu








Vila în care a locuit Ana Pauker

O casă care îmi amintește de Anglia

Biserica Sf. Elefterie



Mergând la pas prin Cotroceni am descoperit și câteva terase, baruri, cafenele pe care aș putea să le frecventez în serile călduroase de vară, ca să mă răcoresc cu o limonadă sau o bere rece. Trec aici pe listă pentru voi și pentru mine: Expert Caffe, Jazz Book Bistro, Bike Boutique & More, Caffe del Moro, Nouveau Bistro, La petite bouffe.

Jazz Book Bistro
Ceainăria Infinitea
Bike Bistro & More


Nouveau Bistro


Restaurant „Museum”
La petite bouffe
Au fost multe aspecte istorice, dar și povești pe care le-am descoperit împreună cu ceilalți participanți la tur, de la Eduard și Albert, cei care ne povestesc la pas, „cu bastonul prin București”, despre istoria scrisă și nescrisă, a acestui oraș pitoresc. Bucureștiul este jazz, iar Cotroceniul este o insulă de melancolie și tăcere, după cum descrie Mircea Eliade cartierul în cartea „Nuntă în cer”.

S-ar putea îți placă și:
LA PAS PRIN CARTIERUL EVREIESC

P.S.: Dacă acest articol ți-a fost util, te rog să îl distribui. Pentru a fi la curent cu noutățile te invit să apreciezi pagina de Facebook a blog-ului și să te abonezi.

2 comentarii:

  1. Un cartier frumos pe care putini dintre noi l-am bagat in seama, la fel ca multe alte locuri minunate din Bucuresti si din tara.

    RăspundețiȘtergere
  2. Pacat ca au început sa l deterioreze cu noi clădiri urate si strazi pline de mașini, praf și gunoaie

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.
Theme Designed By Hello Manhattan
|

Your copyright

2018-2022 Adriana Pârvu. Toate drepturile rezervate.