Slider

Vila Minovici, poate cea mai frumoasă casă din București

24 nov. 2018


Multă vreme m-am întrebat care e povestea vilei cu foișor, construită în stil neoromânesc, pe care o zăream ori de câte ori treceam pe lângă fântâna Miorița, în drum spre Ploiești. Nu mă așteptam însă să-i aflu povestea și ca după ani să-i și trec pragul. Pentru cei care nu știu, este vorba de Vila Minovici construită în anul 1905 de către arhitectul Hristea „Cristofi” Cerchez, la comanda ilustrului medic legist Nicolae Minovici, având ca sursă de inspirație un conac oltenesc. În prezent, impozanta vila găzduiește Muzeul de Artă Populară „Prof. Dr. Nicolae Minovici” unde este expusă colecția de etnografie a doctorului Nicolae Minovici, formată din costume tradiționale, mobilier vechi, picturi, obiecte de ceramică, vase vechi și icoane. O casă frumoasă ce găzduiește o colecție la fel de frumoasă.

CINE A FOST NICOLAE MINOVICI?

Nicolae Minovici, unul din cei șapte copii ai lui Ștefan Minovici, și-a dorit să fie pictor, înscriindu-se la Școala de Belle Arte din București. Renunță însă după primul an, la insistențele fratelui său Mina Minovici, ca să urmeze medicina.


Lucrarea sa de doctorat este un studiu amănunțit al tatuajelor, iar 6 ani mai târziu publică un studiu controversat cu privire la moartea prin spânzurare, pentru care a stat de 12 ori în ștreang, cel mai mult 21 de secunde, în ciuda protestelor familiei. Se pare totuși că aceste experimente au lăsat urme, Nicolae Minovici îmbolnăvindu-se de cancer la laringe, care l-a răpus în 1941.


Nicolae Minovici a fost un ilustru medic legist și fondatorul Societății de Salvare din București în anul 1906. Tot el înființează primul spital de urgență din țară în 1934, al doilea din Europa după cel din Moscova.

VILA CU CLOPOȚEI SAU VILA NEODIHNEI

Chiar dacă a renunțat la cursurile Școlii de Belle Arte în favoarea medicinei, pasiunea pentru artă l-a însoțit întreaga viață. Colecționează tablouri, icoane, vase de ceramică, costume populare și alte obiecte valoroase pe care le expune încă din timpul vieții în vila construită de Cristofi Cherchez, la marginea Bucureștiului.

Vila dispunea de un parc imens, ce se întindea la începutul secolului XX până la Casa Presei Libere de astăzi. În parc erau plantați pomi fructiferi și fusese construită și o fermă. Ceea ce producea, Nicolae Minovici dona celor sărmani.


În turnul foișor al vilei erau atârnați clopoței de sticlă, ca atunci când adia vântul, clinchetul acestora să se audă atât de afară, cât și din interiorul casei. Pe atunci vila se afla departe de agitația și zgomotul orașului. De aici îi vine numele din epocă de Vila cu clopoței. Denumirea de vila neodihnei i se trage de la faptul că aici Nicolae Minovici se retrăgea ca să facă diferite studii și cercetări.


MUZEUL DE ARTĂ POPULARĂ NICOLAE MINOVICI

Nicolae Minovici și-a donat întreaga avere. Vila cu clopoței a fost donată, împreună cu colecția de etnografie primăriei Bucureștiului, pentru a îndeplini rolul de muzeu de artă populară, deschis publicului larg. Vila a funcționat ca muzeu și în timpul vieții lui Nicolae Minovici, însă avea un caracter particular. După o amplă restaurare și reconsolidare, Vila Minovici a fost din nou deschisă pentru vizitare în anul 2016.








Dacă sunteți curioși să aflați mai multe despre această casă frumoasă, dar și despre proprietarul său, găsiți un articol interesant pe Descopera.ro . Însă cel mai bine îi faceți o vizită, ca să-i aflați pe cont propriu povestea. Și dacă îi treceți pragul, să știți că imediat lângă, într-o clădire construită în stil Tudor, se află Muzeul de Artă Apuseană Veche Ing. Dumitru Minovici, iar peste drum Parcul Herăstrău cu Muzeul Satului.

Site: https://muzeulbucurestiului.ro/muzeul-nicolae-minovici.html
Adresă: Str. Dr. Nicolae Minovici, nr. 1
Orar: Miercuri – Duminică, 10.00 – 18.00
Preț bilet: 5 lei bilet întreg / 2 lei bilet redus
Taxă foto/video: 15 lei

Poți găsi alte povești despre casele vechi și muzeele Bucureștiului aici.

S-ar putea să îți placă și:
O ALTĂ VILA MINOVICI, ÎN STIL TUDOR, O CONSTRUCȚIE ATIPICĂ PENTRU BUCUREȘTI

Foto: Sony  A6000 + obiectiv 16-50

P.S.: Dacă acest articol ți-a fost util, te rog să îl distribui. Pentru a fi la curent cu noutățile te invit să apreciezi pagina de Facebook a blog-ului și să te abonezi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.
Theme Designed By Hello Manhattan
|

Your copyright

2018-2022 Adriana Pârvu. Toate drepturile rezervate.