Nu am găsit prea multe informații pe internet când am căutat păreri ale celor care au încercat terapia fohow. Probabil și pentru că sunt doar câteva cabinete la noi în țară unde se practică acest tip de masaj. Așa că m-am hotărât să scriu despre experiența mea cu acest tip de masaj, în speranța că poate rândurile de mai jos vor ajuta pe altcineva să decidă dacă este cazul să apeleze la acest tip de terapie sau nu.
Încep din capul locului prin a spune că pentru mine nu a fost o experiență miraculoasă, nu m-am simțit complet transformată după ședințele cu masaj fohow. Și asta în contextul în care masajul Fohow a fost combinat cu reflexoterapie, tunel și bioptron. Și nu, nu m-am dus doar de câteva ori, am fost timp de aproximativ trei luni, de două ori pe săptămână.
Ce este masajul Fohow?
Masajul (sau terapia) Fohow este descris ca o combinație între principiile medicinei chinezești și a tehnologiei bio-electricității.
Din perspectiva medicinei tradiționale chinezești, meridianele corpului sunt cele care dirijează funcțiile organismului. Îmbunătățirea stării de sănătate se poate realiza prin echilibrarea acestor meridiane.
Practic, masajul Fohow este efectuat cu ajutorul unui aparat special și a unor mănuși cu fir de argint, prin care trece un curent de joasă intensitate. Sunt efectuate anumite manevre, care ajută la echilibrarea meridianelor și implicit la revenirea la o stare de bine, de refacere, pentru minte și corp.
Masajul Fohow este recomandat în tratarea mai multor afecțiuni, deși nu știu dacă există cercetări minuțioase care să le ateste. Îți las lista mai jos:
- • Oboseală cronică / Burnout
- • Insomnie,
- • Nevroză,
- • Tulburări gastrointestinale,
- • Lipsă a apetitului,
- • Constipație, hemoroizi, prurit,
- • Boli reumatismale, artrită, spondiloză cervicală, dureri de spate și picioare,
- • Leziuni, leziuni ale țesuturilor moi, leziuni osoase,
- • Amețeli, anemie,
- • Hipertensiune arterială,
- • Hiperglicemie,
- • Diabet,
- • Complicații după comoție, boli ischemice,
- • Sindrom menopauzal
Acestea fiind spuse despre afecțiunile în care e recomandat masajul Fohow, iată mai jos și contraindicațiile masajului:
- • stimulator cardiac.
- • stenturi la inimă
- • tromboză (cheaguri de sânge în vasele de la nivelul brațelor sau picioarelor)
- • femei însărcinate.
Sunt recomandate în general 20 de ședințe, dar numărul lor poate diferi de la o persoană la alta, sau în funcție de gravitatea afecțiunilor care se doresc a fi ameliorate.
Cum am început eu ședințele de masaj Fohow?
Pe la începutul anului, prin luna februarie, am început să am dureri de spate, atât în zona cervicală, cât și în cea lombară, plus o senzație generală de rigiditate a musculaturii spatelui. Masajul terapeutic la care mă duceam nu părea să mai dea rezultate, adică la o zi - două se instala din nou senzația de rigiditate. Tot așa, nici yoga pe care o practicam dimineața nu părea să mai aibă efect.
Poate că era mai bine să mă duc de la început la un medic specialist în recuperare medicală, dar am zis să dau o șansă masajului masajul Fohow întâi. Timp de trei luni, de două ori pe săptămână, am fost la ședințe de masaj fohow, însă nu am simțit îmbunătățiri semnificative cu privire la durerile de spate. Eram mai bine ca atunci când m-am prezentat la prima ședință, dar așteptările mele erau mai mari!
În paralel cu masajul Fohow am continuat și cu yoga și exerciții pentru spate, care nu prea păreau la rândul lor să prea dea rezultate.
După trei luni, am considerat că am acordat suficiente șanse masajului Fohow și mi-am luat inima în dinți și m-am dus la recuperare medicală. Aici mi s-a recomandat kinetoterapie, cu un set de exerciții specifice, plus masaj terapeutic pentru spate.
Deja după primele două ședințe de kinetoterapie am simțit o îmbunătățire substanțială în ceea ce privește diminuarea durerilor cervicale și lombare. La finalul celor 10 ședințe de kinetoterapie și 5 de masaj terapeutic, pot spune că eram bine cu spatele. Mai scârțâiam pe ici colo, dar clar eram mult mai bine decât atunci atunci când am început.
Acum practic aproape zilnic o parte din exercițiile învățate la kinetoterapie, iar o dată - de două ori pe lună mă duc la masaj terapeutic. M-am bucurat că nu mi-au fost interzise lecțiile de echitație. Doar mi s-a spus că pentru a susține efortul pe care îl presupune o lecție de călărie, e nevoie să tonific zilnic musculatura spatelui. Adevărul e că dacă sar peste gimnastică matinală vreo două zile, spatele dă imediat semne de neliniște.
Oare mi-a adus alte beneficii masajul Fohow?
Este posibil, nu neg. Doar ca nu m-a ajutat semnificativ cu durerile de spate pentru care am început terapia. Poate era nevoie de o perioadă mai lungă de timp ca să dea roade, doar că pe de altă parte era o investiție de timp și bani. Posibil să mai dau o șansă terapiei Fohow, cândva în viitor, nu se știe niciodată.
Suntem diferiți, așa că ce poate părea miraculos pentru unul, poate să nu aibă același rezultat pentru altcineva. Am oscilat dacă să scriu despre această experiență, fiind obișnuită să scriu despre experiențe pozitive, aceasta fiind o experiență mai degrabă neutră. Am încercat o terapie alternativă care nu mi-a adus îmbunătățiri semnificative în ceea ce privește durerile de spate.
Acum sunt curioasă, cumva ai încercat cumva masajul Fohow? Sau acum este prima oară când auzi despre această terapie?
În octombrie am făcut prima mea ședință de terapie Fohow combinată cu al doilea masaj terapeutic intensiv din același cabinet. Primul masaj terapeutic l-am făcut doar cu două zile înainte. Peste două zile am făcut masajul terapeutic după care a urmat imediat terapia Fohow.
RăspundețiȘtergereDupă cele două terapii m-am simțit că un prunc însă nu am conștientizat pe deplin decât după vreo 10 zile când am realizat că nu mai aveam durerile de spate și mijloc!
După vreo două săptămâni au început să revină câte puțin din cauza muncii fizice și frigului/umezelii de afară unde lucram.
Părerea mea este că terapeutul are o importanță desăvârșită in rezultatele obținute de pe urma tratamentului Fohow.
Recomand să mergi la alt terapeut și dacă simți că nu se schimbă nimic nici după 2 sesiuni mergi la altcineva.
Se pare că la Cluj e o școală bună care predă această tehnică Fohow. Înainte de a face o programare e bine de întrebat: 1. Unde a făcut școala și 2. Ce experiență are.
Mult succes în găsirea terapiei potrivite!
Mulțumesc că ați împărtășit experiența dvs cu terapia Fohow. Știu că pentru unii poate fi de mare ajutor, de aceea am decis să scriu un articol despre această terapie, chiar dacă în cazul meu nu a dat prea mari roade. Cum am scris și în articol, posibil ca pe viitor să-i mai dau o șansă, dar cum ziceți, să încerc și cu alt terapeut!
ȘtergereBună! Astăzi am făcut o ședință de terapie Fohow la Băile Herculane, mă simt foarte bine și cu siguranță voi reveni! Din punctul meu de vedere terapeutul are o foarte mare influență privind eficacitatea terapiei, atât din punctul de vedere al utilizării aparatului, cât mai ales din punctul de vedere al terapiei specifice medicinei chinezești și presupune o bună cunoaștere a acesteia! Recomand cu mare încredere pe Irina care are un nivel al vibrației foarte înalt! (https://www.facebook.com/irinainlove)
RăspundețiȘtergereMa bucur sa vad si oameni impartiali care impartasesc pe un ton frumos, cu argumente, experienta lor legat de aceasta terapie.
RăspundețiȘtergereSufar de poliartrita reumatoida, declansata la varsta de 35 ani, apoi la scurt timp descopar ca am multiple discuri vertebrale deshidratate specific unei varste mult mai inaintate (50+ ani), cu risc crescut de o posibila hernie, vazut si consultat de multi doctori, analize, investigatii de imagistica, etc.
Pe scurt, de cativa ani durerile si crizele in faza acuta dispar doar cu recuperare medicala, fizioterapie si kinetoterapie. Doar ca acestea mai des de 6 luni nu le pot face. Asa ca am inceput sa caut alternative.
Am facut saptamana trecuta primele mele doua sedinte de fohow si am plecat complet dezamagit. Eram hotarat sa incerc sa mai merg, dar citind ca sunt persoane care au mers ca dumneavoastra si cateva luni si la preturile uriase cerute pe sedinta, cred ca acesti bani vor merge in continuare la recuperare clasica cu personal medical.
Nu spun ca pentru altii nu functioneaza, dar pentru mine situatia este destul de clara.
Avand in vedere ca au trecut 9 luni de la postarea acestuia. Cum va mai simtiti? Imi puteti recomanda ceva din exercitiile pe care le faceti acasa? Sau din cele de yoga? Un link pe youtube sau orice alta sursa.
Multumesc si multa sanatate!