Slider

Comorile ascunse din Parcul Carol

23 nov. 2019


Uitându-mă eu pe harta Bucureștiului, cum am obiceiul, am văzut că Parcul Carol ascunde mai multe comori arhitecturale. Prima mi-a atras atenția Fântâna Cantacuzino, construită însuși de Nabab. Apoi am descoperit Vila Bosianu, o clădire construită în stil neogotic, despre care citisem, dar cumva uitasem că se află în Parcul Carol, ascunsă vederii vara de copacii stufoși. Lângă ea, Observatorul Astronomic Bosianu. Mai încolo am descoperit Muzeul Tehnic Dimitrie Leonida, după care mi-am amintit de Castelul Vlad Țepes, o miniatură după cetatea Poenari, găzduit tot de Parcul Carol. Apoi mai sunt și Arenele Romane, simbol al latinității poporului român. Ca să nu mai menționez Monumentul Eroilor, simbolul acestui parc.

Cu toate că vremea nu a fost tocmai prietenoasă, am decis să redescopăr Parcul Carol. M-am mai plimbat prin parcul Carol, așa cum o faci printr-un parc, la pas relaxat. De această dată, în ciuda frigului și a ploii mărunte, am pornit să-i descopăr pe îndelete comorile. Vremea, demnă de romanele lui Arthur Conan Doyle, a țintuit oamenii în căldura și confortul propriilor case, în timp ce eu mă plimbam și înghețam cu aparatul de fotografiat în mână prin pustiul Parc Carol. 







Mausoleul din Parcul Carol


Parcul Carol a fost inaugurat în anul 1906, ca să celebreze 40 de ani de domnie ai regelui Carol I. În anul 1923, a fost construit mausoleul, în cinstea românilor care și-au jertfit viața în Primul Război Mondial, pentru reîntregirea neamului. Mai apoi, în anul 1963, a fost finalizat impunătorul monument de 48 m pe care îl putem admira și astăzi, simbol al Parcului Carol. În vremea în care a fost construit, adică în perioada comunistă, era cunoscut sub numele de Monumentul eroilor luptei pentru libertatea poporului și a patriei, pentru socialism. Astăzi îl știm drept Mausoleul din Parcul Carol.



Castelul lui Vlad Țepeș


Nu a fost construit în vremea temutului domnitor, ci mai recent, adică în urmă cu un secol. Turnul de apă din Parcul Carol a fost construit după chipul și asemănarea Cetății Poenari, doar că având dimensiuni ceva mai reduse. Astăzi găzduiește Oficiului Național Pentru Cultul Eroilor. Din păcate clădirea nu este deschisă publicului larg, însă există excepții de la regulă, vreo 2-3 pe an, când poate fi vizitată. Poate cine știe, la anul, mă voi număra printre norocoșii care îi trec pragul.


Observatorul Astronomic


În Parcul Carol se află clădirile Observatorului Astronomic al Academiei Române, înființat prin decretul lui Spiru Haret, în anul 1908. Uitându-te prin găurile gardului, ai zice că sunt părăsite clădirile, însă am citit că încă găzduiesc astronomi de seamă. 


Vila Bosianu


Vedetă printre clădirile Observatorului Astronomic este Vila Bosianu, construită în stil neogotic de către arhitectul Luigi Lipizer, cel căruia îi datorăm și celebra Casa Universitarilor, cu care seamănă. În această casă, ce aparținea juristului Constantin Bosianu, s-a pus la cale în secret unirea dintre Moldova și Țara Românească, prin alegerea domnitorului Alexandru Ioan Cuza în ambele prinicpate. Astăzi Vila Bosianu adăpostește Biblioteca Observatorului Astronomic Bosianu al Academiei Române.



Fântâna Cantacuzino


Fântâna a fost construită de Gheorghe Grigore Cantacuzino, supranumit Nababul, datorită averii sale impresionante, în anul 1870, pe vremea când era primar al capitalei, pe locul vechii fântânii construite cu un veac în urmă de mitropolitul Filaret. Sculptura a fost realizată de Karl Storck, cel mai vestit sculptor bucureștean al secolului XIX.




Muzeul tehnic Dimitrie Leonida


Muzeul Tehnic a fost înființat în anul 1909 de inginerul Dimitrie Leonida. În prezent este în curs de renovare, așa că nu poate fi vizitat. 

Actualizare: Între timp muzeul a fost renovat și poate fi vizitat!


Arenele Romane


Nu, nu-s de pe vremea romanilor, ci au fost construite în anul 1906, ca teatru în aer liber. În prezent pot găzdui cam 5000 de suflete la diferite concerte. Lângă arene veți descoperi o frumoasă biserică. Este vorba despre Biserica Cuţitul de Argint.



Fântâna Zodiac


În anul 1935, de această dată în timpul domniei lui Carol al II-lea, a fost construită Fântâna Zodiac, la intrarea în parc. 




Moscheea Carol-Hunchiar


Odinioară Parcul Carol găzduia o moschee lângă lac. Moscheea a fost mutată, iar minaretul ei cu semilună răsare printre blocurile de lângă gura de metrou Eroii Revoluției.



Alte case care spun povești găsiți aici.

S-ar putea să îți placă și:
CIMITIRUL BELLU, O ATRACȚIE ATIPICĂ A BUCUREȘTIULUI

Foto: Sony  A6000 + obiectiv 16-50

P.S.: Dacă acest articol ți-a fost util, te rog să îl distribui. Pentru a fi la curent cu noutățile te invit să apreciezi pagina de Facebook a blog-ului și să te abonezi.

3 comentarii:

  1. Foarte interesant material .Deși stau lîngă parc și merg mereu la plimbare prin el, nu știam multe din lucrurile pe care le-ați prezentat aici.Felicitari și la mai multe materiale de acest fel !

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.
Theme Designed By Hello Manhattan
|

Your copyright

2018-2022 Adriana Pârvu. Toate drepturile rezervate.