Slider

Cu masca la muzeu. Colecția de artă Ligia și Pompiliu Macovei.

5 iun. 2020


Pe lângă Colecția de Artă Ligia și Pompiliu Macovei am trecut prima oară întâmplător, când mergeam pe strada 11 Iunie, dinspre Parcul Carol I spre Piața Unirii. Nu îmi era familiar niciunul dintre nume, dar mi-am propus să trec cândva pragul vechii case, construită în stil eclectic francez, pentru a mă bucura de colecția de artă și în egală măsură de poveștile din interiorul ei. Colecția de Artă Ligia și Pompiliu Macovei aparține de Muzeul Municipiului Bucureşti și am aflat că și-a redeschis porțile pe data de 23 mai, alături de alte muzee din capitală, cu luarea unor măsuri stricte de igienă și distanțare socială. Înarmată cu mască și dezinfectant, am pornit pe la prânz, într-o zi de joi, să-i descopăr secretele și să aflu cine au fost Ligia și Pompiliu Macovei.



Ligia Macovei s-a născut în anul 1916 și a fost artist plastic. În 1939 se căsătorește cu arhitectul Pompiliu Macovei, iar în 1952 se mută împreună cu soțul în imobilul de pe strada 11 Iunie 36-38, care le-a servit ca reședință până la sfârșitul vieții. Ligiei Macovei îi datorăm ilustrațiile din volumele de poezii ale lui Mihai Eminescu și Tudor Arghezi. Reședința lor este împodobită și astăzi cu picturile sale, care erau apreciate în perioada comunistă, câștigând numeroase premii.

Pompiliu Macovei s-a născut în anul 1911 și a fost arhitect și diplomat, fiind chiar Ministru al Culturii în perioada comunistă. De numele său se leagă clădirea Operei din București și Aeroportul Băneasa. Datorită activității sale diplomatice a putut să călătorească în diferite colțuri ale lumii, fiind însoțit de soția sa. În acest fel a luat naștere colecția lor de artă, cu piese deosebite achiziționate din diversele țări pe care le-au vizitat.

Nu este cunoscut anul exact în care a fost construită casa soților Macovei, însă se estimează că a fost ridicată cu puțin înaintea Primului Război Mondial, astăzi sărbătorind nu mai puțin de un veac de existență. Semnele timpului și ale nepăsării și-au lăsat amprenta asupra clădirii ce amintește de belle epoque. Este un sentiment aparte să te plimbi pe parchetul de lemn, parcă șerpuit de vreme și vremuri și să asculți cum tremură sticlele din vitrină la auzul pașilor tăi.

Tavanul este înalt, iar lustrele sunt încântătoare. Pe fiecare perete se găsesc tablouri, unele de pictori renumiți precum Gheorghe Petrașcu, Nicolae Tonitza, Alexandru Steriadi sau Theodor Pallady. Mobila veche te invită să îi descifrezi misterele sculptate în lemn. Pe diferite piese de mobilier și în vitrine se găsesc vase încântătoare de porțelan sau de sticlă de murano. De-a dreptul impresionantă este biblioteca cu peste 10000 de cărți de artă. O impresie puternică o lasă și atelierul de pictură al Ligiei Macovei.

Cei doi nu au avut copii, așa că și-au pus toată dragostea în colecția lor de artă, în fiecare tablou, piesă de mobilier sau vas de porțelan. Întreaga colecție de artă este amenajată chiar de către Pompiliu Macovei, care s-a stins din viață în 2008, la 10 ani după soția sa. În 1992 colecția a fost donată statului român și începând cu anul 2002 poate fi vizitată de oricine dorește să călătorească în timp, pentru a pătrunde într-o reședintă din belle epoque, decorată cu bun gust și care adăpostește între pereții săi o bogată colecție de artă.




Sticlele care tremură când îți aud pașii















Adresă: Strada 11 Iunie 36-38, Bucureşti

Sugestii cu alte muzee ce pot fi vizitate în București găsiți aici.


P.S.: Pentru a fi la curent cu noutățile te invit să apreciezi pagina de Facebook a blog-ului și să te abonezi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.
Theme Designed By Hello Manhattan
|

Your copyright

2018-2022 Adriana Pârvu. Toate drepturile rezervate.