Slider

În vizită la Palatul Brukenthal din Avrig

7 nov. 2022


Când mergi cu trenul din Sibiu spre Brașov, poți observa când te apropii de gara din Avrig, trepte de piatră ce urcă la deal și culminează cu un palat în stil baroc, cocoțat pe culme. Este vorba despre Palatul Brukenthal din Avrig, reședința de vară a baronului Samuel von Brukenthal, guvernator al Transilvaniei între anii 1777 – 1787.


Despre Samuel von Brukenthal și palatul său din Avrig


Numele lui Samuel von Brukenthal (1721-1803) se leagă îndeaproape de istoria orașului Sibiu și a Transilvaniei. Și-a început cariera ca funcționar la Cancelaria din Sibiu, ajungând ulterior, după ce îndeplinește mai multe roluri administrative, să fie unicul sas din istorie care ajunge într-o funcție atât de importantă, precum cea de guvernator al Transilvaniei (1777 - 1787). A fost un mare colecționar și iubitor de artă. După moartea sa, a dispus ca palatul său din Sibiu, gazda colecției sale de artă, să fie transformat în muzeu și deschis publicului larg.


Pe lângă Palatul Brukenthal din Sibiu, de care au auzit cei mai mulți, mai există și Palatul Brukenthal din Avrig, reședința de vară a baronului, situat la 28 de kilometri de Sibiu.


Palatul Brukenthal din Avrig a fost construit între anii 1780 și 1785, în stil baroc, având ca sursă de inspirație palatul Schonbrunn din Viena. Domeniul de la Avrig cuprinde parcul baroc de 16 ha, clădirea centrală a palatului cu cele două aripi laterale, care îi dau formă de U, și oranjeria.


Mai multe despre istoria Palatului Brukenthal din Avrig poți citi aici.


Despre vizita mea la Palatul Brukenthal din Avrig


Într-o zi de vineri am decis să ne luăm la revedere de la Sibiu și să pornim spre casă. Mai aveam în plan o oprire la Avrig, pentru a vizita parcul și palatul Brukenthal și pentru a lua masa de prânz la restaurantul din incinta fostei oranjerii. Aveam în gând și posibilitatea de a ne caza la palat, de fapt, într-una din camerele puse la dispoziție oaspeților tot în fosta oranjerie. Palatul în sine, este în continuare în ruină și adăpostește doar câteva expoziții ce pot fi vizitate în camerele sale.


Așa că zis și făcut, am coborât în gara din Avrig și am luat-o la deal, spre intrarea în parcul palatului. De fapt sunt două intrări, noi ne-am oprit la prima pe care am întâlnit-o venind dinspre gară. Nu ne-a întâmpinat nimeni la intrare, așa că am beneficiat de intrarea gratuită în parc. Altfel ar fi fost nevoie să plătim biletul de intrare în valoare de 10 lei.


Oricum, prețul de 40 lei, pe care l-am plătit ulterior ca să vizitez cele 3 expoziții găzduite în cadrul Palatului Brukenthal, a fost, puțin spus, exagerat. De fapt vizitezi 4 încăperi. Una din corpul din dreapta al palatului, unde sunt expuse obiecte de sticlă, din fosta fabrică de sticlă din Avrig. Drăguț și interesant, dar nu ar trebui sa coste mai mult de 5 lei intrarea.


Apoi, în corpul central, mai sunt două încăperi, mobilitate în stil săsesc, în care am citit că s-ar găsi obiecte chiar de pe vremea baronului, de pe domeniul palatului. Nu există ghid sau vreun panou cu informații în interior, ca să-ți dea mai multe informații despre colecție. Mie mi-a amintit de încăperile mobilitate pe care le-am văzut în Biserica fortificată din Hărman.


Tot în corpul central, după ce vizitezi cele două încăperi, mai există o a treia, cu așa zise costume de epocă în care te poți costuma și apoi, tot singur sau cu ajutorul cuiva care plânge ca și tine după banii dați, să te fotografiezi. Costumele nu sunt ceva autentic, ci au etichete cu Made in China sau in India. Oricum, poate frustrarea mea e că nu a avut cine să mă fotografieze când mi-am pus pe mine trena regală care arată ca un capot colorat de purtat prin casă.


Ca să nu mai zic că nu am primit bilet pentru accesul la aceste expoziții fabuloase. Nu vreau să dramatizez prea tare, doar că nu cred că merită mai mult de 10 lei accesul la cele 3 expoziții. M-am bucurat totuși că astfel am putut să pătrund în palat și să văd cu ochii mei structura camerelor ca să-mi pot imagina cum arătau odinioară.


Din păcate, palatul este încă în ruină, dar am speranța că cei 40 de lei ai mei și ai altora care au făcut „greșeala” să viziteze expozițiile din cadrul muzeului, să fie folosiți ca să se reabiliteze palatului și parcul ce îl înconjoară, care are la rândul său nevoie de dragoste și îngrijire.


Plimbarea prin parc, în razele călduroase ale soarelui de octombrie, a fost una plăcută. Chiar dacă și parcul, cum spuneam mai sus, are nevoie de ceva mai multă dragoste și îngrijire. M-a surprins plăcut faptul că am descoperit acolo amenajări și decorațiuni cu iz de toamnă și de sărbătoare.


Grădina olandeză, împreună cu mesele și scaunele scăldate de soare din fața oranjeriei mi-au amintit de Kew Gardens, unul din locurile mele preferate din Londra. Cum aveam în plan să luăm aici masa de prânz, ne-am așezat cuminți la o masă de la terasă și ne-am înarmat cu răbdare, deoarece citisem înainte recenziile de pe Google, cum că durează o veșnicie să ți se ia comanda și apoi să ți se aducă, că există riscul să primești altceva decât ce ai comandat. Totuși, părerea unanimă părea să fie că mâncarea este gustoasă.


Așa că ne-am așezat din timp la masă, știind că servirea nu e cea mai promptă, că nu cumva să ratăm trenul care urma să ne ducă acasă. 


Recenziile de pe Google s-au dovedit adevărate, adică a durat ceva vreme până ni s-a luat comanda și apoi până a venit mâncarea, dar a fost gustoasă. Fiind o zi superbă de octombrie, a fost într-un fel o bucurie că am putut să stau mai mult la terasă, înconjurată de flori și de soare. A contat foarte mult că știam dinainte la ce să ne așteptăm așa că ne-am organizat din timp și ne-am bucurat de zumzetul albinelor deasupra florilor în timp ce așteptam mâncarea.




















All in all, mi-a plăcut vizita la Palatul Brukenthal din Avrig și îmi doresc să revin aici și de ce nu, să rămân și peste noapte într-una din cele 14 camere de oaspeți amenajate în Oranjerie!


Site: https://palatulbrukenthalavrig.ro/


P.S.: Dacă ți-a fost de folos acest articol, te rog să îl distribui. Pentru a fi la curent cu noutățile poți aprecia pagina de Facebook a blog-ului și să te abonezi ca să primești pe mail articolele!

Un comentariu:

  1. Daca vrei sa mancati ceva reincalzit si dubios ..mergeti la restaurantul Palatului Brukenthal.O sa aveti o experienta de neuitat..chiar si din partea personalului...care va trimite la origini.

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.
Theme Designed By Hello Manhattan
|

Your copyright

2018-2022 Adriana Pârvu. Toate drepturile rezervate.