Slider

Targoviste: pe urmele pictorilor Gheorghe Petrascu și Vasile Blendea

9 mar. 2016


După masa delicioasă de prânz de la Casa Vecchia am plecat spre casa-atelier Gheorghe Petrașcu, pentru a putea vedea atât casa în care a pictat artistul, dar și câteva din operele acestuia. Și am plecat oarecum în grabă, pentru că se apropia ora 17, adică ora închiderii muzeului. La vremea aceea estimam că va dura mai mult vizitarea muzeului și nu voiam să ratez niciun centimetru din acesta.

Despre Gheorghe Petrașcu și despre casa lui care a fost transformată în muzeu aflasem mai multe dintr-un pliant de la Târgul de Turism și îmi propusesem ca atunci când voi ajunge în Târgoviște să-l vizitez.

Biletul de intrare costă 7 lei, iar taxa foto, care este aceeași din câte am descoperit pentru toate muzeele dâmbovițene, 15 lei. Nu știu exact din ce motiv ocult sau entuziasm neînțeles, am hotărât că e cazul să fac fotografii în muzeu, spre surprinderea femeii care vindea bilete și pentru care era o raritate ca cineva să dea 15 lei pentru a fotografia cele patru camere de expoziție ale muzeului, care nu excelau prin existența mobilierului vechi sau prin picturi atârnate pe pereți ale maestrului. Dar dacă tot m-am păcălit cu taxa foto atunci am fotografiat și eu ce am putut, chiar dacă simteam privirea iscoditoare a femeii, care probabil se gândea că trebuie să am o motivație ascunsă pentru a dori să surprind instantanee cu picturile. Cred că am alimentat aceste sentimente când m-am gândit să mai și întreb inocent dacă picturile sunt originale. Însă nu am primit un răspuns la această întrebare, în afara faptului că nu mi se poate răspunde la întrebare.

Casa-atelier Gheorghe Petrașcu


Fotografii cu pictorul


Picturile lui Gheorghe Petrașcu au un colorit grav, observându-se tușele de culoare, subiectele favorite ale artistului fiind florile, peisajele rurale sau orășenești, portrete ale membrilor familiei, acesta pictând chiar și diferite obiecte din propria locuință.

În imediata apropiere a muzeului Gheorghe Petrașcu se află un alt muzeu care ar putea interesa pasionații de pictură sau sculptură, Muzeul Vasile Blendea. Taxa de intrare este tot 7 lei, iar cea foto ați ghicit, tot 15 lei, însă aici am decis să nu mă mai las pradă entuziasmului fotograficesc, așa că nu am mai plătit-o. În schimb am avut surpriza să fiu considerată studentă, iar la intrare mi s-au cerut doar 3,5 lei. Acum nu am insistat să plătesc tariful de adult - atât mi s-a cerut pe bilet, atât am plătit :)

Muzeul Vasile Blendea
Muzeul Vasile Blendea este mai spațios comparativ cu muzeul Gheorghe Petrașcu, iar picturile expuse pe pereți sunt mai numeroase. Pentru gusturile mele, mi-au plăcut mai mult picturile lui Vasile Blendea, probabil pentru că erau mai luminoase și artistul avea și el o slabiciune pentru cai, cum am și eu în schițele mele, când mă chinuie talentul artistic.

Femeia de la intrare nu m-a urmărit prin muzeu lăsându-mă să mă plimb liniștită, fiind singura vizitatoare din întreg muzeul, cu puțin înaintea închiderii. Așa că pe furiș am făcut și eu două poze cu telefonul mobil la o pictură și o scultură, care mi-au plăcut în mod deosebit și am vrut să le păstrez pentru mai târziu, deoarece m-au emoționat când le-am privit.


Bunica

Mai jos puteți găsi mai multe informații despre muzeele pe care le puteți vizita în Târgoviște:
http://muzeetargoviste.ro/




Foto: Nikon 3100 + obiectiv 50mm


P.S.: Dacă acest articol ți-a fost util, te rog să îl distribui. Pentru a fi la curent cu noutățile te invit să apreciezi pagina de Facebook a blog-ului și să te abonezi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.
Theme Designed By Hello Manhattan
|

Your copyright

2018-2022 Adriana Pârvu. Toate drepturile rezervate.