Slider

Piata de Craciun din Sibiu

24 dec. 2016


Sibiul, cu centrul său istoric, cu turnurile, zidurile, clădirile, străduțele înguste, cafenelele îmbietoare este mereu o alegere bună, un oraș cu iz medieval, cu oameni primitori și calzi, parcă desprins din basmele copilăriei.

Am poposit în orașul medieval pentru a vedea și a mă bucura de magia pieței de Crăciun. Acum 5 ani am vizitat piața de Crăciun din Sibiu fără a mă bucura însă și de spectacolul de lumini ce poate fi admirat la lăsatul serii. Așa că de această dată ne-am rezervat un weekend întreg pentru a fi siguri că nu vom rata nicio căsuță cu bunătăți și vom privi fiecare luminiță și proiecție de pe casele istorice din Piața Mare.

Căsuțele de lemn cu bunătăți încercuiesc piața și sunt la rândul lor străjuite de casele săsești, cu ochi migdalați pe acoperiș, care te urmăresc din orice unghi. „Căsuța cu migdale”, „Căsuța cu turtă dulce”, „Accesorii călduroase” sau „Căsuța cu globuri” sunt doar câteva din căsuțele care te ademenesc la tot pasul ca să cumperi ceva pentru tine sau pentru cei dragi, mai ales că se apropie Crăciunul.





La loc de cinste sunt preparatele tradiționale, murături, gemuri, cașcaval, carne afumată și o mulțime de dulciuri făcute în casă. La capitolul dulciuri am văzut o sumedenie îndulcite cu miere sau stevia, ceea ce arată preocuparea românilor pentru a servi un desert mai sănătos. Nici cei care țin post nu sunt uitați, existând salam de biscuiți, jeleuri sau migdale glazurate, pentru a potoli pofta de dulce. Un desert inedit, de care m-am bucurat și eu pentru prima oară, a fost un cornet plin ochi cu castane coapte, cu miezul cald și dulce.


Un deset inedit, castane coapte
O piață de Crăciun nu ar avea același farmec, fără căsuțele care vând vin fiert aromat sau ceai cu rom, care te ajută să învingi frigul iernii.

La capitolul de-ale gurii de servit la fața locului, adică chiar în piață, se găsesc sandvișuri cu jumări sau untură, crenvurști bavarezi, cartofi copți, kurtos kolacs. Evident, că nu lipsesc nici preparatele fast food, care sunt apreciate de foarte mulți români, pe care însă prefer să nu le menționez.

Un cartof „credincios”, cu umplutură de post
Unele căsuțe îmbie la cumpărarea de decorațiuni lucrate manual, globuri pictate, accesorii de lemn sau hârtie care pot împodobi bradul de Crăciun. Altele ne dezvăluie talentul meșteșugarilor prin bijuterii lucrate cu migală, pulovere împletite, bluze pictate, genți de piele cusute de mână.


Piața de Crăciun este încântătoare ziua, dar seara devine de-a dreptul magică. Beculețele ce acoperă piața se aprind, proiecțiile pe clădiri prind viață, iar colindele au glas. Totul are o aură de poveste.










Sibiul este un oraș feeric în preajma sărbătorilor de iarnă, amintind de esența Crăciunului, care nu este doar despre cadouri, ci despre a fi alături de cei dragi și de a ne strădui să fim mai buni, mai sinceri, mai toleranți tot timpul anului.

P.S.: Dacă acest articol ți-a fost util, te rog să îl distribui. Pentru a fi la curent cu noutățile te invit să apreciezi pagina de Facebook a blog-ului și să te abonezi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.
Theme Designed By Hello Manhattan
|

Your copyright

2018-2022 Adriana Pârvu. Toate drepturile rezervate.