Slider

Conacele ascunse ale României

11 dec. 2016


Într-o zi de joi am fost la un eveniment organizat de către Fundația Calea Victoriei intitulat Conacele României, o istorie ascunsă, pentru a afla care sunt aceste conace mai puțin cunoscute din țara noastră și ce povești ascund ele. Prezentarea a fost ținută de către Anita Sterea, doctor în istorie, care ne-a purtat virtual pașii prin conace tăinuite din diferite colțuri ale țării.

Dar ce este un conac? Conacul se referă atât la clădirea impunătoare la care ne gândim cu toții când auzim acest cuvânt, cât și la întreaga moșie ce îl înconjoară, moșie situată în zona rurală. Conacul este locul unde multe dintre personalitățile secolelor trecute se retrăgeau pentru a scăpa de agitația orașului de atunci, pentru a se bucura de liniștea de la țară. Dacă atunci simțeau nevoie să evadeze din agitația orașului, noi ce să mai zicem?

La curs am descoperit o mulțime de conace despre care nu știam că există și am aflat o grămadă de lucruri interesante despre trecutul lor.  Vi le enumăr mai jos pe cele pe care le-am adăugat pe lista de vizite viitoare și sper să revin cu impresii frumoase de la fața locului.

1. CONACUL BRĂTIENILOR DE LA FLORICA (județul Argeș). Acesta era locul preferat al Brătienilor, denumit chiar de către ei ca fiind „vatra și cuibul adevărat”. Pe domeniul conacului, Brătienii aveau propria fermă, cramă, capelă, gară și chiar un observator astronomic, toate înconjurate de un imens parc și podgoriile de la Ștefănești. Deja pot să-mi imaginez ce plăcut era să te plimbi pe acest domeniu vast.

Conacul Florica

2. CONACUL BELLU DIN URLAȚI (județul Prahova). Conacul fost construit în stil neoromânesc la sfârșitul secolului XIX - începutul secolului XX de către Alexandru Bellu, membru al familiei Bellu, familie cunoscută românilor în special pentru faptul că a donat terenul din București pentru cimitirul care le poartă numele, unde sunt îngropate numeroase personalități din țara noastră. Alexandru Bellu era un om foarte bogat, colecționar de artă și unul din primii fotografi, pasionat în special de surprinderea traiului de la țară și a expresiilor de pe chipurile țăranilor. 

3. CONACUL OCTAVIAN GOGA DIN CIUCEA (județul Cluj). Aflat într-o zonă superbă la 75 km de orașul Cluj-Napoca, conacul a fost cumpărat de către Octavian Goga de la văduva poetului  ungur Ady Endre. În prezent conacul găzduiește muzeul „Octavian Goga”, domeniul fiind donat statului român în anul 1966 de către văduva lui, Veturia Goga, o femeie controversată, despre care se zvonește că ar fi spionat pentru Adolf Hitler. 

4. CONACUL APAFI DE LA MĂLÂNCRAV (județul Sibiu). Conacul familiei nobile Apafi a fost renovat și în prezent este o casă de oaspeți încărcată de istorie, unde sper să înnoptez și eu într-o bună zi. Are 5 camere spațioase, balcon, bibliotecă, un living mare, gradina refăcută cu o fântână arteziană care te poartă în alte timpuri.

5. CONACUL MĂNĂSIA (județul Ialomița). Construcția impresionantului conac a avut loc între anii 1899 – 1900, în stil eclectic cu elemente de Art Nouveau de către familia Hagianoff. După cel de-al doilea război mondial conacul a fost lăsat în paragină, însă a avut norocul de a fi renovat începând cu anul 2006, în prezent găzduind diferite evenimente, cum ar fi deja cunoscute experiențe gastronomice propuse publicului larg.

Conacul Mănăsia

6. CONACUL POLIZU (județul Iași). Acest conac a fost construit între anii 1880 – 1887 de omul politic Constantin Ghika-Deleni, în satul Maxuț, județul Iași. Ca și conacul Mănăsia, și acesta a suferit degradări inimaginabile după cel de-al doilea război mondial. Însă a avut șansa de a fi renovat începând cu anul 2006 și în prezent este o frumoasă casă de oaspeți, ce găzduiește diferite evenimente speciale. Un alt loc deosebit, unde mi-aș dori să merg, să mă pot plimba în voie prin grădina vastă a conacului și să înnoptez într-una din cele de 25 de camere atent renovate!

S-ar putea să îți placă și: 12 LOCURI ÎN CARE MI-AȘ DORI SĂ ÎNNOPTEZ ÎN 2019

P.S.: Pentru a fi la curent cu noile articole vă invit să dați un like paginii de Facebook a blog-ului și să vă abonați.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.
Theme Designed By Hello Manhattan
|

Your copyright

2018-2022 Adriana Pârvu. Toate drepturile rezervate.