Sulina, orașul unde Dunărea întâlnește Marea Neagră


Mulți români aleg ca de 1 Mai să deschidă sezonul estival pe malul Mării Negre, luând cu asalt stațiuni precum Mamaia sau Vama Veche. Alții se refugiează la munte, ca să se bucure de aerul ozonificat la umbra unui brad. Noi am decis, în doi ani consecutivi, să petrecem 1 Mai, în Delta Dunării, chiar în inima sa, în Sulina, orașul în care Dunărea își dă întâlnire cu Marea Neagră. În Sulina se poate ajunge doar pe apă, accesul dificil descurajându-i pe mulți. Izolarea însă îi sporește farmecul, pentru cei ca mine, care doresc să se bucure de natură și de liniște.

Sulina este un oraș micuț, cu pensiuni, case vechi și blocuri. Sunt trei străzi principale, paralele cu faleza de pe malul Dunării, numerotate I, II și III, pentru a nu lăsa loc de confuzii. În rest e liniște. Poți opta la ceas de seară pentru o plimbare pe malul Dunării sau de ce nu, chiar pe plaja aflată la 2km de oraș. Dacă sunteți prea obosiți pentru mersul pe jos, nu vă faceți griji, există o cursă regulată care parcurge acest traseu și surprinzător, sau nu, o sumedenie de taxiuri.

În Sulina puteți vizita Farul Vechi, care are la intrare un muzeu dedicat dirijorului George Georgescu și scriitorului Jean Bart. Puteți urca treptele în spirală ca să ajungeți în vârf, de unde puteți admira întreg orașul. Cu ocazia asta am urcat prima oară într-un far, gândindu-mă la toate acele imagini văzute în filme. Cumva farurile au ceva special, sunt construcții la malul mării, menite să anunțe vasele că se apropie de țărm.

Farul din Sulina


Sulina văzută din vârful farului

Plaja de la Marea Neagră

Uzina de apă din Sulina
Pe lângă far, pe drumul spre plajă se poate vizita și cimitirul maritim, unic în țară. Lângă acesta se află cimitirele românesc, evreiesc și cel turcesc, care arată diversitatea națională a locuitorilor din Sulina, care se menține și astăzi.

Sulina este un paradis al gurmanzilor, al celor care iubesc preparatele din pește. Aici veți găsi preparate din pește proaspăt, pui de baltă și faimosul storceag, o zeamă care te unge pe suflet.Odată ajuns în Sulina, ar fi păcat să nu profiți de ocazia de a pătrunde pe canalele Deltei Dunării. Găsești oferte pentru excursii la tot pasul prin oraș, dar nici nu e cazul să le cauți pentru că te vor găsi ele pe tine. Toate pensiunile organizează excursii în deltă pentru clienții lor, așa că doar e nevoie să întrebi care e „meniul zilei”.

Pădurea Letea și căluții sălbatici

Călătoria cu barca până în satul Letea a durat aproximativ 2 ore. După ce am acostat, am fost preluați de o trăsură cu doi cai putere, care au gonit până la intrarea în rezervație, dându-ne ceva senzații tari. Dar ne-am ținut tari și tare.

Barca care ne-a dus până la Letea

Trăsura cu doi cai frumoși
Satul Letea este o așezare cu aproximativ 400 locuitori, cu case îngrijite, zugrăvite în alb și albastru, cu acoperișul de stuf. Un sat liniștit în care mi-aș fi dorit să petrecem mai mult timp, însă părea că suntem într-o cursă contra cronometru ca să ajungem la Pădurea Letea. În Letea se ajunge cu barcă, dar există și un drum pietruit care leagă Letea de Sulina.

În deltă poți vedea la tot pasul nărăvași cai sălbatici, urmașii cailor domestici din regiune. Fiind mai mulți decât necesarul pentru muncile agricole și pentru transport, au fost abandonați. În loc să se prăpădească fără îngrijirea omului, caii s-au încăpățânat să supraviețuiască și să se înmulțească, fiind acum o apariție obișnuită pe malurile Dunării. 

Pădurea Letea este o arie protejată, fiind cea mai veche rezervație naturală din România. Caii sălbatici au fost scoși din pădurea virgină. Pădurea a fost apoi îngrădită pentru a nu deveni sursa lor de hrană. Cum eu sunt o mare iubitoare de cai, m-am emoționat văzând atâtea exemplare frumoase la un loc. Unde mai pui că un mânz simpatic ne-a urmărit întreg drumul și s-a strecurat alături de noi în pădure.


O legendă spune că în Pădurea Letea ar fi îngropată epava unui vas. Nu am apucat să plănuim săpături arheologice, pentru că ghidul nostru a spulberat acest mit, spunând că ar fi o creație pentru a atrage turiștii creduli.

În Letea am petrecut aproximativ 2 ore, întreaga aventură durând în jur de 6 ore. Dacă plănuiți o astfel de excursie e bine să vă aprovizionați cu apă, ceva de ronțăit, o șapcă, ochelari de soare, cremă de protecție solară, dar și o jachetă impermeabilă, deoarece chiar dacă soarele arde, e foarte probabil sa fie vânt și să fiți stropiți de valurile care se izbesc de barcă când aceasta înaintează.

Lacul Roșu și Roșulet

Am mers cu barca la început spre Tulcea, apoi am cotit pe canalul Busurca, mergând înainte până la lacul Roșulet, apoi trecând în lacul Roșu.


Pe canalele Dunării am avut parte de un concert ad-hoc al broaștelor, care stăteau tolănite la soare, pe frunze de nufăr. Probabil erau bucuroase că nu au ajuns să fie ingredientul de bază al preparatului pui de baltă (pe care recunosc, încă nu l-am încercat). Nuferii înfloresc pe la mijlocul lunii mai și am înțeles de la cârmaciul nostru că stau înfloriți până în luna octombrie, uneori chiar până în luna noiembrie, dacă este vremea caldă. Pe aceste canale înfloresc nuferi albi și galbeni.

Lacul Roșu este cunoscut pentru colonia de pelicani, pe care i-am văzut de departe. De asemenea am văzut și un cârd de lebede albe, care au zburat când ne-am apropiat de ele cu barca.
Concluzia mea

În Sulina găsești liniște și peisaje incredibile. Te poți plimba în voie pe malul Mării Negre la apus. Îți poți stabili aici punctul de plecare pentru excursii pe canalele întortocheate ale Dunării. Te poți minuna la vederea unor păsări exotice precum lebedele sau pelicanii. Te vei obișnui cu caii sălbatici care zburdă pe malurile fluviului. Și nu în ultimul rând, probabil vei mânca cea mai bună ciorbă de pește din viața ta.

Notă: pentru că am fost întrebată unde ne putem caza în Sulina, la ultima vizită am stat la Casa Sibiană, pensiune pe care o recomand. Camerele sunt curate, spațioase, iar noi am avut chiar vedere la micul golf din fața pensiunii. În plus, au un restaurant și terasă, iar mâncarea servită a fost absolut delicioasă.

***
Mulțumesc pentru vizită!

Pentru a fi la curent cu ultimele noutăți te aștept să ne împrietenim pe facebook .

   Cu drag, 
A.

2 comentarii:

  1. Foarte frumos povestit. De ani buni imi doresc sa ajung in delta. Acum am primit cel mai bun motiv. Felicitari pentru articol

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sper că v-am convins să mergeți în deltă. Este un loc unic, foarte frumos, care sunt convinsă că o să vă placă.

      Ștergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...