Slider

Ce vizităm în Sinaia?

28 apr. 2018


Sinaia continuă să mă fascineze, chiar dacă i-am trecut pragul de nenumărate ori. Frumusețea cadrului natural nu a lăsat indiferentă nici familia regală a României, care a decis la sfârșitul secolului XIX să își stabilească aici reședința de vară. Cum era de așteptat, familiei regale i s-a alăturat protipendada vremii, care s-a grăbit să-și ridice case de vacanță în acest mic colț de rai. Au apărut construcții care de care mai cochete, stațiunea a înflorit devenind o destinație a elitelor. Mărturie a acelor vremuri ne-au rămas castele și vile din piatră și lemn. 

Pentru orice loc există o primă dată când ajungem acolo. Ne dorim să știm cât mai multe despre atracțiile, obiectivele sau activitățile pe care ni le pune la dispoziție locul respectiv. Așa că ce vizităm în Sinaia?

Castelul Peleș

Cum era de așteptat, cea mai cunoscută și totodată una din cele mai frumoase atracții ale stațiunii Sinaia este Castelul Peleș. Castelul a fost construit între anii 1873-1914, din inițiativa lui Carol I, pentru a servi ca reședință de vară familiei regale. Construcția a fost una modernă pentru vremea respectivă, fiind primul castel complet electrificat din Europa.

Domeniul Peleș cuprinde pe lângă castelul înconjurat de frumosul parc și alte construcții precum Corpul de Gardă, Economatul, Uzina Electrică, Castelul Pelișor. Castelul Peleș mi se pare fotogenic din orice unghi, indiferent de anotimp. O plimbare prin parcul ce-l înconjoară pare întotdeauna o idee bună, chiar dacă nu doriți să vizitați și interiorul. 


Castelul Peleș toamna

Castelul Pelișor

În imediata apropiere a Castelului Peleș se află frățiorul lui mai mic, Pelișorul. Construit între anii 1899-1902, castelul Pelișor a fost reședința cuplului moștenitor Ferdinand și Maria. Pelișorul are un aer relaxat, romantic și luminos, fiind evidentă influența Reginei Maria în decorarea reședinței regale.

În Camera de Aur, camera sa preferată din castel, regina Maria și-a dat ultima suflare. Tot aici, într-o casetă de argint bătută cu pietre prețioase se găsește inima reginei. În fiecare an, în luna iulie, luna în care a murit regina, se spune că încăperile Pelișorului sunt invadate de parfumul preferat al reginei, un miros inconfundabil de violete indiene.

S-ar putea să îți placă și:
REGINA MARIA ȘI PARFUMUL SĂU DE VIOLETE INDIENE


Castelul Pelișor

Castelul Foișor

Chiar dacă nu se poate vizita, copacii din spatele Castelului Pelișor ascund un alt castel. Este vorba despre Castelul Foișor, construit în anul 1881, pentru a fi cabana de vânătoare a regelui Carol I. Aici s-a născut în anul 1921, ultimul rege al României, Regele Mihai. Astăzi castelul este folosit pentru vizite de protocol, fiind ferit de privirile indiscrete ale curioșilor de pădurea deasă de brazi.

Poate cine știe, într-o bună zi voi avea șansa de a străbate grădina castelului și să-i vizitez încăperile, pentru a pătrunde mai bine în universul familiei regale.


Ceva mai sus de castelul Peleș, făcând la drepta după Cabana Schiorilor, ajungi la începutul traseului ce te duce la Stâna Regală. O potecă regală, pietruită, te poartă prin pădure. Cum ai dat de un luminiș, înseamnă că ai ajuns la destinație. După o drumeție de aproximativ o oră în fața ta se desfășoară o poiană largă încadrată de munți maiestuoși. Stâna Regală era locul preferat de relaxare al familiei regale și poate deveni un loc ideal de picnic. La 5 minute de mers se află punctul de belvedere Franz Josef, denumit astfel în cinstea suveranului Austro-Ungariei, care a vizitat Sinaia în anul 1896 și a urcat alături de familia regală chiar în locul ce îi poartă numele. Priveliștea ne dezvăluie orașul Sinaia văzut de sus și Valea Prahovei.

Poiana Stânii Regale

Stâncile Franz Josef


Aflat în parcul Dimitrie Ghica, cazinoul din Sinaia a fost construit în timp record, între anii 1912-1913. Inaugurarea cazinoului s-a făcut cu mult fast, în prezența familiei regale, seara încheindu-se cu recitalul de excepție al maestrului George Enescu. Cazinoul a atras mulți împătimiți ai jocurilor de noroc, sălile sale fiind pline în week-end. Între cazinou și hotelul Palace există un pasaj secret, care în trecut asigura trecerea jucătorilor, pentru a-i feri de priviri indiscrete.

Vizitarea cazinoului este posibilă la ore fixe, în zilele în care nu sunt programate alte evenimente în cadrul cazinoului, care a fost transformat în centru de evenimente. Aici se organizează inclusiv nunți și botezuri. Recomandarea mea e, ca înainte sau după vizită să vă opriți în Cafeneaua Regală din incinta cazinoului, ca să savurați un ceai sau o cafea într-o atmosferă aristocratică.


Cazino Sinaia


Castelul Știrbey este cea mai veche clădire „în viață” din Sinaia și găzduiește muzeul orașului începând cu anul 2015. Castelul de factură romantică a fost construit în anul 1875 din piatră de râu, din dorința prințesei Alina Știrbey și a soțului acesteia, generalul Ioan Emanuel Florescu. În trecut castelul se bucura de un vast parc în jurul său, astăzi îi puteți vedea turnulețele când ajungeți la telecabină, ascunse de terase și hoteluri.

În incinta castelului găsiți o cafenea cochetă și chiar vă puteți caza într-una din cele 6 camere puse la dispoziție turiștilor. 


Castelul Stirbey - Muzeul Sinaia

Salonul aristocratic din cadrul Muzeului Sinaia


Pe peronul gării din Sinaia veți găsi ușa către universul copilăriei. Pe aceeași ușă mai demult se intra în prima gară regală din oraș. Vă veți bucura ca un copil când veți descoperi diorama cu gări, trenulețe, clădiri și oameni în miniatură. Niciun amănunt nu pare lăsat la voia întâmplării în această lume. Expoziția are ceva atât pentru cei mari cât și pentru cei mici. Sincer, nu știu cine sunt mai fericiți aici, copiii sau părinții lor? Copiii au la dispoziție jucării, lego, iar adulții îi pot supraveghea de la înălțimea cafenelei din incinta fostei gări regale.


Expoziția de trenulețe din Sinaia

Diorama din cadrul expoziției de trenuri din Sinaia

Vila Luminiș (Casa memorială George Enescu)

În cartierul Cumpătu din Sinaia, chiar lângă calea ferată veți găsi reședința temporară a lui George Enescu, vila Luminiș (1923-1927). Aici se refugia maestrul între turnee, împreună cu iubirea vieții sale Maruca, pentru a se odihni și detașa de agitația citadină, dar și pentru a fi aproape de familia regală. În Vila Luminiș impresionează prin simplitate dormitorul maestrului, de doar 8mp.


Vila Luminiș Sinaia

Mănăstirea Sinaia

Pe drumul spre castelul Peleș, apare în calea călătorului Mănăstirea Sinaia. Puteți să vă opriți aici pentru câteva momente de pace și liniște. În incinta mănăstirii se află și un muzeu, inaugurat în 1895.

Mănăstirea Sinaia

Schitul Sfânta Ana

Pe drumul ce duce spre Cota 1400, o luați la dreapta pentru a ajunge la Schitul Sfânta Ana. Aici veți găsi un punct de belvedere care vă pune orașul la picioare. Stânca Sfânta Ana este cunoscută drept unul din primele refugii ale pustnicilor ahtoniți. Din acele amintiri s-au păstrat două grote și câteva texte scrijelite în piatră.

Cota 1400 și cota 2000

Cu telecabina, pe jos sau cu mașina puteți ajunge la Cota 1400. Aici veți găsi hotelul cu același nume, în care eu am lucrat pe durata unei veri la recepție. Aveți posibilitatea de a lua masa la înălțime sau de a vă aventura într-un traseu prin pădure. Se poate urca lejer către cota 2000 pentru o plimbare relaxantă în mijlocul naturii.

Telecabina din Sinaia vă poate duce până la cota 2000, de aici putând porni în diferite trasee montane spre Piatra Arsă, Babele sau Vârful Omu. Sau puteți decide să coborâți la pas până în Sinaia. Atenție totuși, că aici puteți avea șansa sau neșansa de a vedea ursul carpatin în mediul său natural. Sau un porc mistreț. 

Hotel Cota 1400

***

Pe lângă aceste recomandări, Sinaia se vizitează la pas. Pe străzile sale elegante veți găsi încă vilele protipendadei de odinioară. La pas, Sinaia vi se va arată ca o carte ilustrată cu parfumul elegant al altor vremuri. Voi ce ați mai adăuga la această listă?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.
Theme Designed By Hello Manhattan
|

Your copyright

2018-2022 Adriana Pârvu. Toate drepturile rezervate.