Slider

Magia ordinii. Metoda Konmari.

3 iul. 2018


Poate ați auzit deja de metoda KonMari de a face ordine. Numele acestei metode vine de la autoarea sa, japoneza Maria Kondi. În cartea „Magia ordinii”, autoarea ne propune o metodă aparent simplă de a face ordine printre lucruri: păstrăm doar ceea ce ne provoacă bucurie și ne descotorosim de restul. Primul pas este să alegem ce păstrăm. Al doilea este să depozităm lucrurile păstrate, adică cele care ne aduc bucurie. Simplu, nu?

În practică evident, nu este atât de simplu. Sunt de acord însă că de cele mai multe ori avem mai multe lucruri decât avem nevoie și criteriul bucuriei, al energiei pozitive pe care ți-o inspiră anumite lucruri este o modalitate bună de a decide ce anume păstrezi și la ce anume renunți. Nu înseamnă că arunci ceea ce nu îți mai provoacă bucurie, ci poți vedea care din aceste lucruri pot fi donate.

„Ordinea este un proces simplu. Păstrează ceea ce îți provoacă bucurie.”


Înainte de a ne apuca de ordine e nevoie să vizualizăm rezultatul final pe care ni-l dorim. Altfel riscăm să eșuăm în tentativa noastră de a avea o casă ordonată. Fiecare dintre noi are o viziune a locuinței ideale. Dar de ce visăm la o anumită casă? Ne dorim locuința aranjată și decorată într-un anumit fel ca să fie un spațiu în care ne simțim bine, care ne aduce bucurie. Nu ignorați acest prim pas înainte de a începe să faceți ordine. Imaginați-vă locuința voastră de vis și răspundeți-vă succesiv la mai multe de ce-uri, până ajungeți la esență și anume, că vă doriți o locuință care să vă provoace bucurie.

„În fond, fiecare dintre noi ne dorim ca locuința noastră să fie aranjată în așa fel încât să ne aducă bucurie.”


Metoda KonMari propune să folosim următoarea ordine când vrem să ne aranjăm spațiul în care locuim: haine, cărți, diverse (komono), hârtii și la sfârșit să lăsăm lucrurile cu valoare sentimentală. După ce vom trece prin celelalte categorii de lucruri, ne va fi mai ușor să sortăm cadourile sau acele lucruri pe care le păstrăm din copilărie, dar care în prezent nu ne aduc nicio bucurie. 

„Ordinea nu se face pe camere, ci pe categorii de lucruri, începând cu hainele, cărțile, hârtiile și lăsând la final obiectele cu valoare sentimentală, precum cadouri, suveniruri sau amintiri.”


Procesul ordonării casei începe cu hainele. Aici sunt incluse și gențile, pantofii, curelele și alte accesorii vestimentare. E nevoie să strângem toate obiectele de acest fel într-un loc. Din dulap, de prin sertare, de pe scaune. Astfel ne putem da seama câte haine deținem cu adevărat. Apoi luăm fiecare articol vestimentar în parte și decidem dacă ne aduce sau nu bucurie.

Când am încheiat acest proces, urmează depozitarea. Maria Kondi susține împăturirea și depozitarea hainelor pe verticală, pentru că așa le putem vedea pe fiecare dintr-o privire când deschidem dulapul sau sertarele. Cu cât avem mai puține haine, acestea pot fi depozitate la vedere, ca să le și purtăm și să nu fie nevoie să le ascundem prin lăzile patului în funcție de sezon și apoi să uităm de ele.

„După ce am ales hainele care ne provoacă bucurie, urmează să le depozităm în același loc sau în aceeași cameră, pentru a ne fi cât mai accesibile. Împăturirea și depozitarea hainelor pe verticală poate fi un adevărat miracol în ceea de privește spațiul de depozitare necesar.”


După ce am terminat cu hainele, trecem la cărți. La fel, strângem cărțile din toată casa într-un singur lor și începem sortarea. Aici nu mă prea văd renunțând la cărți, însă avându-le într-un singur loc, pot apoi să le organizez mai bine pe categorii.

Apoi continuam cu celelalte categorii de lucruri pe care le avem în casă, strângându-le pe toate de același fel la un loc. La final, lăsăm lucrurile cu valoare sentimentală, cadouri primite sau suveniruri achiziționate în vacanță. După ce ne-am deprins cu acest proces, putem discerne ce anume să păstrăm și ce nu, din această categorie.

Înainte de a renunța la un lucru îi mulțumim că ne-a fost de folos la un moment dat, că ne-a adus bucurie, dar acum e momentul să ne despărțim. Poate părea puțin aiurea, dar mi se pare că în acest fel putem reuși să ne despărțim de diverse lucruri , pe care am fi tentați să le păstrăm în ideea că poate le vom folosi vreodată.

„Înainte de a renunța la un lucru, mulțumește-i că ți-a fost fost de folos și că ți-a adus bucurie la un moment dat.”


După ce ai renunțat la lucrurile de prisos și le-ai depozitat pe cele care îți provoacă bucurie, un obicei de a aduce un plus de fericire în locuința ta, este să o saluți când ajungi acasă și să-i mulțumești pentru ospitalitate. O abordare similară o poți avea cu lucrurile care îți sunt de folos zilnic și îți aduc bucurie. Maria Kondi susține că hainele pe care le atingem sau cărora le mulțumim sunt mai vibrante și ne produc o stare de bine. Așa trecem de la casă la acasă.

„Când intri pe ușă salută-ți casa și mulțumește-i pentru ospitalitate.”


A-ți face ordine în casă se poate traduce prin a-ți face ordine în gânduri și în viață. Văzându-ți toate lucrurile și întrebându-te ce te bucură și ce nu, poți să te descoperi pe tine, să îți cunoști nevoile, aspirațiile și sursele de bucurie. La urma urmelor, lucrurile noastre ne povestesc despre noi și despre deciziile pe care le-am luat de-a lungul vieții. A-ți pune casa în ordine este magia care creează o viață vibrantă și fericită.

„A-ți face ordine în casă se poate traduce prin a-ți face ordine în gânduri și în viață. A-ți pune casa în ordine este magia care creează o viață vibrantă și fericită.”


Odată ce ne-am ghidat după principiul bucuriei în ordonarea locuinței noastre, este bine să ne ghidăm după ce acest principiu și cu privire la următoarele achiziții. Să nu cumpărăm doar pentru că ceva e la reducere, dar de fapt nu ne folosește. Să renunțăm la așa zisa terapie prin cumpărături, când achiziționăm lucruri de care nu avem cu adevărat nevoie doar ca să umplem anumite goluri sufletești. Să investim în lucruri de calitate, realizate cu atenție, din materiale bune. Calitatea costă mai mult, dar durează mai mult și clar ne aduce mai multă bucurie.

„Investește în calitate, nu în cantitate. Achiziționează lucruri care îți aduc bucurie.”


Acum că am terminat cu teoria îmi puteți ura spor la treabă. Revin cu impresiile după ce voi aplica metoda KonMari în stilul meu. Să vedem ce magie se întâmplă!

S-ar putea să îți placă și: ARTA SIMPLITĂȚII

P.S.: Dacă acest articol ți-a fost util, te rog să îl distribui. Pentru a fi la curent cu noutățile te invit să apreciezi pagina de Facebook a blog-ului și să te abonezi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.
Theme Designed By Hello Manhattan
|

Your copyright

2018-2022 Adriana Pârvu. Toate drepturile rezervate.