Slider

Eu sunt Malala. Povestea fetei care a luptat pentru educație și a fost împușcată de talibani.

11 dec. 2018



Cum ar fi dacă într-o bună zi cineva ți-ar nega dreptul la educație? Îl considerăm un drept firesc, de care putem profita sau nu, decizia aparținându-ne. Uităm însă că atâția oamenii, în special femei, nu au dreptul la educație. În esență despre asta este vorba în Eu sunt Malala, despre dreptul femeilor de pretutindeni la educație.

Malala Yousafzai a ajuns cunoscută în întreaga lume ca fata de doar 15 ani care a fost împușcată în cap de către talibani pentru credința în dreptul său și al altor femei de a putea merge la școală ca să învețe. În Pakistan, primul stat islamic din lume, femeile nu au prea multe drepturi. Chiar dacă Coranul nu menționează nicăieri că femeile nu au voie să studieze, talibanii au interpretat textul după bunul plac și au interzis fetelor și femeilor să meargă la școală. Malala, susținută de tatăl său, a continuat să meargă la școală și să vorbească la conferințe despre drepturile femeilor la educație. Pe 9 octombrie 2012 a fost împușcată în cap, supraviețuind miraculos.

Cartea începe prin descrierea Văii Swat din Pakistan, regiune aflată la granița cu Afganistanul, un fel de rai pe pământ văzut prin ochii de copil ai Malalei. Ea povestește despre modul de viață al paștunilor și despre familia sa, în special despre tatăl ei, care de mică a încurajat-o să învețe, lucru rar întâlnit în familiile de musulmani din Valea Swatului și din Pakistan.

Tatăl său a botezat-o pe Malala după eroina afgană Malalai din Maiwand. Dacă Malalai a luptat pentru eliberarea afganilor de sub dominația engleză, Malala a fost de mică predestinată să lupte pentru dreptul femeilor la educație.

Suntem introduși în lumea islamică și termeni precum sharia, jihad și hadith încep să aibă sens. Pătrundem într-o altă lume decât cea cu care suntem obișnuiți. Sau cel puțin cu care sunt obișnuită eu. Vedem de aproape luptele dintre armată și grupările de talibani din Pakistan. Asistăm la un cutremur și la inundații. Momente în care sincer te bucuri că te-ai născut în România, cu toate neajunsurile ei.

Suntem alături de Malala în lupta ei pentru educație, suntem lângă ea când e împușcată în autobuz și o ținem de mână când se recuperează în spitalul din Birmingham. Pentru că Malala este o luptătoare, supraviețuiește atacului și reușește să-și revină aproape complet, deși șansele nu îi surâdeau. După doi ani de la atentatul la viața sa, la doar 17 ani, Malala este cea mai tânără persoană care primește premiul Nobel pentru Pace.

Povestea Malalei ne poate inspira pe fiecare dintre noi să luptăm pentru drepturile și visurile noastre. Ne amintește să fim recunoscători pentru toate darurile cu care am fost înzestrați. Și nu în ultimul rând, este un îndemn la pace și toleranță între oameni, indiferent de crezuri și religie.


P.S.: Dacă acest articol ți-a fost util, te rog să îl distribui. Pentru a fi la curent cu noutățile te invit să apreciezi pagina de Facebook a blog-ului și să te abonezi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.
Theme Designed By Hello Manhattan
|

Your copyright

2018-2022 Adriana Pârvu. Toate drepturile rezervate.