Slider

Acasă la Tudor Arghezi. Vila Mărțișor.

18 mai 2019


O alee pietruită, străjuită în dreapta de un șir de copaci, iar în stânga de o livadă, te duce spre Casa Memorială Tudor Arghezi, cunoscută sub numele de Vila Mărțișor. I se spune astfel deoarece primăvara, când natura renăștea, oamenii obișnuiau să împletească șnururi albe și roșii de crengile pomilor din livadă. Obiceiul de a împodobi arborii cu mărțișoare încă se păstrează la vecinii noștri de la sud de Dunăre.



Vila Mărțișor însumează 18 camere, dintre care însă se vizitează doar 6 încăperi de la etaj. Ne-am strâns un grup destul de măricel ca să vizităm reședința lui Tudor Arghezi. În plus, ne-am nimerit tocmai de Noaptea Muzeelor, când intrarea era gratuită. Așa că am fost cam mulți curioși pentru camerele micuțe ale vilei. Am văzut biroul poetului, dormitorul și camera copiilor.


Lângă vila, se află tipografia lui Tudor Arghezi. Pe lângă faptul că a scris poezie și proză, Tudor Arghezi, a tipărit și ziarul Bilete de Papagal. În cadrul fostei tipografii, pe lângă exponate, se poate vedea proiectat un film vechi, care ni-l arată pe poet, chiar la el acasă.


Lângă casă, se află cușca și mormântul celui mai îndrăgit câine de la noi din țară. Este vorba de Zdreanță, cel cu ochii de faianță, care a existat în realitate și a trăit 15 ani.




Tot în grădina vilei se găsesc mormintele lui Tudor Arghezi și al soției sale. Cu ocazia acestei vizite am aflat că de fapt pe Arghezi nu îl chema Arghezi, numele lui adevărat fiind Ion Nae Theodorescu. Sunt mai multe teorii cu privire la alegerea pseudonimului de Tudor Arghezi, cum planează oleacă de mister și cu privire la copilăria scriitorului.



Adresă: Strada Mărțișor 26, sector 4, București
Orar de vizitare:  Luni - închis. Marți - Duminică: 10:00 - 18:00
Bilet: 4 lei 

Dacă sunteți curioși să aflați mai multe despre muzeele din București pe care le-am vizitat găsiți o listă aici.

P.S.: Dacă acest articol ți-a fost util, te rog să îl distribui. Pentru a fi la curent cu noutățile te invit să apreciezi pagina de Facebook a blog-ului și să te abonezi.

2 comentarii:

Un produs Blogger.
Theme Designed By Hello Manhattan
|

Your copyright

2018-2022 Adriana Pârvu. Toate drepturile rezervate.