Slider

Vincent van Gogh și bucuria vieții

16 mai 2019


Vincent van Gogh și-a descoperit chemarea când avea 27 de ani. Timp de un veac a desenat și pictat cu înflăcărare, fiind mistuit de dorința de a reda pe hârtie sau pânză ceea ce îi transmitea natura. În acest timp a realizat 2100 de opere de artă, dintre care 860 de picturi în ulei. Nu a cunoscut faima în timpul vieții, abia după moartea sa fiind recunoscută valoarea lucrărilor sale.

Lucra de dimineața până seara, de cele mai multe ori până la epuizare. Se hrănea doar cu pâine, cafea și tutun, banii primiți de la fratele său Theo folosindu-i în special pentru a-și cumpăra culori și pânze. Dacă nu ar fi fost fratele său, care să-i dea bani lună de lună, probabil nu am fi putut să ne bucurăm astăzi de tablourile lui Vincent van Gogh. Destinul său cu siguranță ar fi fost tot unul tragic, dar nu ar fi lăsat în urmă picturi atât de vii și expresive.

Viața sa a fost marcată de lipsuri și de neînțelegere din partea semenilor. Vincent a deschis noi căi în ceea ce privește folosirea culorilor și a tușelor în pictură. A suferit de foame și frig, a creat până la epuizare, cei 10 ani dedicați artei storcând aproape toată viață din el. Depresia și crizele nervoase s-au intensificat spre sfârșitul vieții sale, ducând la episodul cu tăierea propriei urechi stângi și culminând cu sinuciderea.

În cartea Bucuria vieții scrisă de Irving Stone în 1934 este prezentată viața lui Vincent van Gogh de când a ajuns în Londra în 1873 până și-a găsit sfârșitul tragic în 1890 în Auvers-Sur-Oise. Felul în care scriitorul ni-l prezintă pe pictorul post-impresionist este unul subiectiv, plin de compasiune și admirație. Este clară dorința lui Irving Stone de a ni-l apropia pe nebunul roșcovan, cum fusese poreclit de locuitorii din Arles. Principala sursă de inspirație a cărții este dată de corespondența dintre Vincent și fratele său Theo.

Londra


În primăvara anului 1873 îl găsim pe Vincent van Gogh în Londra. Locuia cu chirie în casă de la  87 Hackford Road, Stockwell. În fiecare dimineață mergea pe jos, timp de o oră, până la Galeriile Goupil din strada Southampton. Se îndrăgostește de fiica proprietarei casei, care însă nu-i împărtășește sentimentele. Din acest motiv este nevoit să părăsească casa.



Borinage


După 6 ani de căutări fără rezultat, îl găsim pe Vicent van Gogh predicând în  Petit-Wasmes, în zona minieră Borinage din Belgia. Doarme pe paie într-o mică colibă pentru a fi solidar cu viața grea a minerilor. Aici începe cu adevărat pasiunea sa mistuitoare pentru desen, când avea în jur de 27 de ani. Schița cu cărbune pe hârtie figurile împovărate ale minerilor, pentru a reda viața lor grea și lipsită de bucurie.

Etten


În 1881 revine alături de familie, care se mutase în Etten. Lucrează în continuare în cărbune și pastel, încercând să surprindă natura și esența oamenilor care muncesc pământul. Suferă o noua decepție în dragoste, când este respins de către verișoara sa Kay, cu care dorea să se căsătorească.

Haga


La sfârșitul anului 1881 se mută la Haga, unde Mauve îl introduce în lumea acuarelelor și a vopselurilor în ulei. Relația între cei doi se răcește, în special din cauza relației pe care Vincent o are cu Sien, o prostituată.




Neuen


În 1883, Vincent se alătură din nou familiei, care se mutase în Neuen. Se scoală înaintea zorilor și merge cu șevaletul pe câmp. Pictează de dimineața până seara, zi de zi. Pentru prima oară se trezește iubit de o femeie, Margot, însă familiile lor se opun uniunii.



Paris


E timpul ca Vincent să ajungă în Paris și să intre în contact cu alți pictori precum: Lautrec, Seurat, Cezanne, Gaugain sau Rousseau. Locuiește în Paris între anii 1886–1888, în principal împreună cu fratele său Theo, cel care l-a sprijinit financiar pentru a-și putea urma chemarea. Au locuit întâi în rue Laval, Montmarte, apoi în rue Lepic. Pe finalul șederii în Paris, Vincent a locuit singur în suburbia Asnières din Paris. Paleta sa se luminează, culorile folosite sunt radioase și reușește să finalizeze vreo 200 de pânze cât locuiește la Paris.



Arles


Vincent părăsește Parisul pentru Arles, un sat mistuit de soare și de mistral din Provence, unde locuiește între anii 1888-1889. Pictează de dimineața până seara, de mult ori sub soarele dogoritor și biciuit de vântul puternic. În Arles își definitivează stilul și stoarce din el aproape tot geniul creator. După ce locuiește într-un han, se mută în casa galbenă din place Lamartine nr. 2, pe care o mobilează și în care îl găzduiește pe Gaugain. Cei doi se certau des din cauza diferențelor artistice, dar și din cauza caracterului arogant și dominator al lui Gaugain. În urma unei altercații între cei doi, pe un fond nervos fragil, are loc incidentul pentru care cei mulți oameni îl cunosc pe van Gogh. Faptul că și-a tăiat cu briciul urechea stângă.




Saint Remy


Timp de un an Vincent este internat în ospiciul din Saint Remy, până în 1890. Pictează în continuare, lipsindu-i însă vigoarea culorilor din Arles. Apar vârtejurile în pictura sa, precum în celebra sa operă Noapte înstelată. Pictează chiparoși și măslini, în timp ce este în continuare asaltat de crize nervoase.




Auvers-Sur-Oise


Ultimele luni din viață și le petrece în Auvers-Sur-Oise, sub supravegherea doctorului Gachet, al cărui portret îl pictează. Petrece timp în natură, pe câmp, pentru a transpune pe pânză ceea ce inima îi dictează la vederea peisajelor. Pe 27 iulie 1890 se sinucide, împușcându-se în piept. Este luată în calcul și posibilitatea că a fost împușcat accidental. Moartea nu survine imediat, ci după 30 de ore. Theo vine în grabă lângă fratele său, stând la căpătâiul său înainte să moară. Ultimele cuvinte atribuite lui Vincent sunt: Tristețea va dăinui pentru totdeauna. La doar 6 luni după moartea lui Vincent, se stinge din viață și Theo.



***

După cartea lui Irving Stone a apărut în 1956 filmul Lust for life avându-i în distribuție pe Kirk Douglas și Anthony Quinn. După ce am terminat de citit cartea, am văzut și filmul. Felul în care Kirk Douglas îl interpretează pe Vincent van Gogh e de-a dreptul genial. Chiar dacă viața sa a fost tragică, bucuria și intensitatea cu care pictează sunt contagioase. Un film de-a dreptul remarcabil pe care vă recomand să-l vedeți.

Un alt film extraordinar, care merită cel puțin o vizionare este Loving Vincent, singurul film pictat, care a durat 6 ani să fie realizat. Întregul film este pictat în maniera creațiilor lui Vincent van Gogh și prezintă ultima parte a vieții sale, încercând să descifreze motivul sinuciderii artistului.

Am avut șansa de a vedea câteva dintre picturile lui Vincent van Gogh la Musee D`Orsay din Paris. Sunt cu adevărat incredibile. Una e să vezi fotografii cu ele și o cu altă senzație o ai când le vezi cu proprii tăi ochi. Cele mai multe dintre picturile sale se află în muzeul care-i poartă numele din Amsterdam. Un oraș pe care nu l-am vizitat încă, dar pe care l-am adăugat pe listă, tocmai pentru a putea admira mai de aproape operele lui Vincent van Gogh.

Foto: Wikipedia
 
P.S.: Dacă acest articol ți-a fost util, te rog să îl distribui. Pentru a fi la curent cu noutățile te invit să apreciezi pagina de Facebook a blog-ului și să te abonezi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.
Theme Designed By Hello Manhattan
|

Your copyright

2018-2022 Adriana Pârvu. Toate drepturile rezervate.