Slider

Bumbuia: cusături, fluiere și zacuscă de ghebe

11 nov. 2019


Uite că am reușit să ajungem la Bumbuia, un sat aflat la vreo 10 km de orașul Găești. Dar, totuși cu ce ocazie în Bumbuia? Nici măcar nu auzisem de acest sat cu vreo lună în urmă, cum probabil nici majoritatea dintre voi nu a auzit (cu excepția celor care probabil au rude pe acolo). În Bumbuia a fost organizat ultimul brunch din acest an de către My Secret Romania în parteneriat cu My Transylvania . Și în sfârșit am reușit și noi să participăm. 

UN PIC DESPRE MY SECRET ROMANIA ȘI DESPRE BRUNCH-URI


My Secret Romania organizează tot felul de evenimente faine, prin care fac cunoscute frumusețile și tradițiile României. Brunch-urile au început în urmă cu aproape doi ani. Sunt evenimente în cadrul cărora, în diferite sate din Muntenia și Oltenia, au loc mese, pe care sunt întinse preparate specifice locului. La brunch-uri, accentul este pus pe latura gastronomică, având în vedere natura evenimentului. Însă tradițiile și meșteșugurile au și ele un loc de cinste. De asemenea, sunt prezenți și micii producători locali care își etalează cu mândrie produsele realizate cu drag. Câștigurile obținute de pe urma unui asemenea brunch se duc în proporție de 70% către comunitatea locală.




DE CE BUMBUIA?


Acum să revenim la Bumbuia. Care este motivul pentru care acest sat a fost gazda ultimului brunch organizat în acest an? În comuna Gura Foii, de care aparține și satul Bumbuia a fost reactivată o veche tradiție, cea a șezătorilor. În fiecare lună, femeile din sat se strâng la o șezătoare, la care participă copii și adolescenți, ca să coasă și să țeasă.



DIN BUCUREȘTI PÂNĂ LA BUMBUIA


Ca să ajungem la Bumbuia, am luat dimineața trenul din București spre Găești. Ne-am mai plimbat un pic prin oraș, după care am luat un taxi spre Bumbuia (aveam pregătit de acasă un număr de telefon la care să sun). Odată ajunși în curtea unde avea loc brunch-ul, am fost întâmpinați în semn de bun venit cu pâine și sare.





MERINDELE ALESE DE LA BRUNCH


Pe masă au fost întinse o sumedenie de preparate cum ar fi: zacuscă de ghebe, salată de vinete, fasole bătută, murături felurite, jumări, șuncă, ceapă, brânză, ciorbă de pui, tochitură preparată la ceaun, lapte cald cu mămăligă. Pentru amatorii de ceva dulce au fost prezente plăcinte cu mere, cu dovleac, dovleac copt și o specialitate locală, chisaliță cu prune. Și asta ca să enumăr doar o parte din bunătățile de la brunch. Cert e că a fost suficientă mâncare ca să sature cele aproape 100 de suflete venite la brunch. M-am bucurat foarte mult să văd că nu s-au folosit deloc tacâmuri și vase de unică folosință.








RECITAL CU FLUIERE


La brunch am avut parte și de un concert, mie așa îmi place să-i zic, cu instrumente de suflat, generic denumite de mine, fluiere. Așa că s-a suflat la caval, tilincă, pui de cimpoi, carabă cu talv, trișcă, ocarină și alte instrumente pe care nu am apucat să le notez. Unde mai pui că lumea a încins și o horă la recital. Și ghiciți cine a participat la joc, chiar dacă nu știe să joace? Da, eu!






CUSĂTURI CU TÂLC


Nu mi-a fost de ajuns hora, așa că am participat și la un scurt atelier de inițiere în tainele cusăturilor tradiționale, dedicat în special celor mici, dar nu numai. Chiar dacă am cusut un singur rând de musculițe, mi s-a părut foarte relaxant. Nici nu mi-am dat seama cum a trecut jumătate de oră. Chiar îmi doresc să aprofundez studiul cusăturilor tradiționale, împreună cu simbolistă din spatele diferitelor modele.






BISERICA DE LEMN DIN BUMBUIA


După masă, joc și cusături, am luat-o la pas până la o mică biserică de lemn din sat, proaspăt refăcută. Doar piciorul și masa altarului de piatră se mai păstrează din vechea biserică de lemn, construită prin secolul XVII-lea. La întoarcere am luat-o pe alt traseu, trecând printr-o livadă cu pruni și o mică pădurice, cu copaci cu frunze aurii.






SCOVERGI, DESERTUL SURPRIZĂ


Ultima surpriză a brunch-ului a fost o oală plină cu scovergi pudrate cu zahăr. Am reușit să facă și o poză, fără să apară o mână întinsă după scovergi, dar nu a fost ușor. Eu nu m-am înghesuit, că eram deja sătulă, plus că nu sunt așa o mare amatoare de dulciuri. Dar știu pe cineva care încă suspină că nu a mâncat o scovergă.



UN FEL DE CONCLUZII


Brunch-ul din Bumbuia a avut parte de o zi nesperat de caldă și senină de noiembrie. E ceva rar ca în luna lui Brumar să cauți umbră, dar tocmai asta am căutat pe parcursul zilei. Și buburuzele au fost năucite de vremea caldă și au invadat curtea, crezând probabil că a venit primăvara. M-am bucurat tare mult că am reușit să ajungem și m-am simțit bine pe parcursul întregii zile, așa că abia aștept brunch-urile de anul viitor și sper să ajung la cât mai multe dintre ele. Poate cine știe, vor organiza și un brunch în Dragodana, în curtea Conacului Koșca.

S-ar putea să îți placă și:

P.S.: Dacă acest articol ți-a fost util, te rog să îl distribui. Pentru a fi la curent cu noutățile te invit să apreciezi pagina de Facebook a blog-ului și să te abonezi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.
Theme Designed By Hello Manhattan
|

Your copyright

2018-2022 Adriana Pârvu. Toate drepturile rezervate.