Slider

10 locuri în care îmi doresc sa înnoptez în 2020

31 ian. 2020


Anul trecut am făcut o listă cu 12 locuri de la noi din țară în care îmi doream să înnoptez. Mărturisesc că nu am ajuns să înnoptez în niciunul din locurile faine de pe listă, ceea că nu m-a împiedicat să fac o nouă listă, cu alte 10 locuri faine în care îmi doresc să înnoptez anul acesta. Am zis să fiu mai realistă cu alegerile făcute: să fie aproape de București, să se poate ajunge preferabil fără mașină și să nu fie foarte scump. Nu știu cât mi-a ieșit, dar măcar am ales doar 10 locuri.

1. CONACUL KOȘCA (DRAGODANA). Fără doar și poate, pe primul loc din această listă este conacul din satul copilăriei mele, Dragodana, aflat în imediata apropiere a orașului Găești și la 80 km de București. Este vorba despre Conacul Koșca, vechi de mai bine de un secol, care a fost restaurat și deschis publicului în anul 2015. Am avut deja șansa să îi vizitez interiorul și în plus am primit și o invitație de a înnopta la conac, invitație pe care sper să o onorez cât mai curând posibil. Nu de alta, dar abia aștept să revăd Dragodana.



2. COMPLEXUL HARMONIE (PREDEAL). Mi-au atras atenția căsuțele din copaci pe care le-am descoperit la Complexul Harmonie din Predeal. Cine nu își dorea în copilărie o căsuță în copac? Sau lângă copac? Un loc doar al său, unde poveștile copilăriei să devină realitate. Căsuțele se află într-o zonă tare dragă mie, lângă pădure, în apropierea Cabanei 3 Brazi. Preferata mea este Căsuța Țărănească, pentru modul tradițional în care este mobilată și decorată.



3. CABANA 3 BRAZI (PREDEAL). Am poposit deja de două ori la cabana sau mai degrabă hotelul 3 Brazi și mi-a plăcut foarte mult. Cabana 3 Brazi se bucură de o poziție de invidiat, lângă pădure, la poalele munților și departe de centrul stațiunii Predeal.


 S-ar putea să îți placă și: CABANA 3 BRAZI


4. AMFITEATRUL TRANSILVANIA (MOIECIU-BRAN). Un loc de vis, în mijlocul naturii, greu accesibil cu mașina, drept urmare liniștit și relaxant. Odăile sunt o îmbinare între vechi și nou, între natură și munca omului. Să văd cum se aliniază astrele ca să reușim să ajungem în acest loc minunat. Măcar ca să luăm masa la înălțime, chiar dacă nu rămânem peste noapte.



5. CASA TIMIȘ (BUCOV, PRAHOVA). Domeniul Timiș se află în satul Chițorani din comuna Bucov, județul Prahova, aproape de București. Conacul a luat viață în anul 1915 și a renăscut apoi în 2015. Astăzi oferă posibilități de cazare, luat masa la restaurant, cramă sau la terasă și organizarea de evenimente. Tot așa, dacă nu înnoptăm aici în anul acesta, poate luăm masa în acest cadru deosebit, atât de aproape de București.



6. SATUL BANULUI GUEST HOUSE (MĂGURENI, PRAHOVA). Tot în județul Prahova, aici aproape de București, am descoperit o casă de oaspeți care îmbină tradiționalul caselor vechi de la țară cu confortul locuințelor moderne.



7. CONACUL MĂNTESCU (BUZĂU). Un alt conac vechi revine la viață. Este vorba despre Conacul Măntescu din satul Ruginoasa, aflat la 57 km de Buzău. Zona deluroasă și muntoasă din județul Buzău este deosebit de frumoasă și din păcate am explorat-o prea puțin până acum.



8. CASA FILIP (SARICHIOI). Un sat pitoresc situat pe malul Lacului Razim, în nordul Dobrogei, lângă Delta Dunării și o casă lipovenească veche de un veac, reabilitată și gata să primească oaspeți în 3 apartamente superbe. Să vă mai zic ca lemnul este pictat într-un albastru desprins parcă din insula Santorini?



9. CETĂȚUIA (MĂGURA, BUZĂU). Înconjurat de o pădure de foioase și așezată pe un deal, la 30 km de Buzău, Cetățuia pare locul ideal pentru o evadare în mijlocul naturii, dar nu prea departe de oraș.



10. HANUL VATRA (COSTEȘTI, VÂLCEA). Pe ultimul, dar nu cel din urmă loc, am ales un han. Este vorba despre Hanul Vatra din localitatea Costești, județul Vâlcea. Și Hanul Vatra ascunde în spate povestea unor oameni faini, care au decis să transforme un vechi stabiliment balnear într-un han cu motive de Horezu.


Site: http://hanulvatra.com/

***

Acestea sunt alegerile pentru 2020. Nu poate decât să mă bucure că mai multe conace și case vechi prind din nou viață și există atât oameni care se implică trup și suflet ca să le dea un nou suflu, cât și alți oameni care își doresc să le treacă pragul, să cunoască mai multe despre istoria și tradițiile românești.


P.S.: Dacă acest articol ți-a fost util, te rog să îl distribui. Pentru a fi la curent cu noutățile te invit să apreciezi pagina de Facebook a blog-ului și să te abonezi.

Un comentariu:

Un produs Blogger.
Theme Designed By Hello Manhattan
|

Your copyright

2018-2022 Adriana Pârvu. Toate drepturile rezervate.