Slider

Castelul Iuliei Hasdeu, o poartă către lumea de dincolo

16 feb. 2020


La doar 18 ani, în anul 1888, se stinge din viață Iulia Hasdeu, unica fiică a lui Bogdan Petriceicu Hasdeu. Cunoscută ca boala romantică a secolului XIX, tuberculoza a făcut ravagii în urmă cu mai bine de un veac, fiind cauza stingerii din viață a numeroși artiști și oameni de valoare. Copil genial, la numai 2 ani vorbea limba franceză, la 4 ani învăța să scrie, iar la 7 ani compunea propriile nuvele. La 16 ani, Iulia Hasdeu a fost prima româncă înscrisă la Universitatea Sorbona.

Răvășit de durere, tatăl său, Bogdan Petriceicu Hasdeu, nu se poate împăca cu pierderea unicei sale fiice, pe care o iubea mai presus de orice pe această lume. După moartea Iuliei, între anii 1893-1896, este construit la Câmpina, castelul care îi este dedicat. Împreună cu mormântul fetei din Cimitirul Bellu din București, sunt considerate a fi unicele temple spiritiste din lume, construcții de o inestimabilă valoare, menite să-i asigure tatălui îndurerat o modalitate de a comunica cu iubita sa fiică, trecută în neființă.

Castelul Iuliei Hasdeu din Câmpina, încărcat cu simboluri și semnificații, este construit chiar după indicațiile fiicei decedate. Neconsolat și criticat, scriitorul recurge la spiritism pentru a putea comunica cu fiica sa, trecută în lumea de dincolo. Planul castelului, cu toate simbolurile sale, i-ar fi fost comunicat lui Bogdan Petriceicu Hasdeu chiar de către fiica sa, în cadrul ședințelor de spiritism. Castelul misterios avea să dăinuiască peste decenii și să spună povestea unei tinere geniale care a părăsit această lume prea devreme, cu toate că avea atât de multe de oferit.

Când vezi pentru prima dată Castelul Iuliei Hasdeu îți vin în minte basmele copilăriei. Îți amintește de povești  cu prinți, prințese și balauri. Pare un castel de jucărie, creat de un copil cu o imaginație debordantă, un loc încărcat de magie. Te întâmpină trei turnuri crenelate, domul din mijloc adăpostind un templu. Pe ușa de piatră de la intrare, care se rotește în jurul propriului ax, se observă deviza familiei Hasdeu  ("Pro fide et patria") și cuvintele celebre ale lui Galileo Galilei ("E pur si muove"). Intrarea este păzită, de-o parte și de alta, de sfincși feminini, șezând pe tron. Deasupra veghează Ochiul Lumii, simbol al Iluminaților, preluat ulterior de masoni. Pe creneluri se poate citi o dată. Este vorba despre data de 2 iulie, data la care Hasdeu obișnuia să le serbeze simbolic pe cele două Iulii ale sale, soția și fiica.






Intrarea în castel se face prin partea dreaptă, unde se afla odinioară salonul de primire al doamnei Hasdeu. De aici se pot achiziționa biletele de intrare. Alături de bilete primești un ghid audio care poate fi sursa unor informații prețioase cu privire la obiectele aflate în fiecare încăpere. Se vizitează cinci încăperi din castel, fără a pune la socoteală micul salon de la intrare. Este vorba despre sufragerie, templul din mijlocul castelului, biroul scriitorului, încăperea în care se țineau ședințele de spiritism și camera cu cale, dedicată Iuliei Hasdeu.




Sufrageria

Când am pătruns în vechea sufragerie, unde odinioară soții Hasdeu își primeau oaspeții, mi-a atras atenția un tablou. Este vorba despre portretul mamei lui Bogdan Petriceicu Hasdeu, o femeie cu trăsături alese, deosebit de frumoasă. Pe pereții încăperii se pot observa medalioane pictate cu membrii familiei Hasdeu.

Portretul mamei lui B.P. Hasdeu






Cum intri, în stânga se află un pian negru, deasupra căruia veghează o sobă de teracotă albă. Pianul este învăluit în mister, spunându-se că ar începe să cânte singur, crezându-se a fi animat de spiritul Iuliei Hasdeu.

Castelul Iuliei este gazda unor fenomene misterioase, care continuă până în ziua de azi. Lumini inexplicabile, recitaluri la pian și o atmosferă apăsătoare, în care încă se mai simte durerea și disperarea unui tată care și-a pierdut fiica mult iubită, mult prea devreme.

Peste drum de pian, pe o servantă din lemn negru, am găsit o fotografie, alături de o candelă aprinsă. Am aflat ulterior că era vorba de un altar în miniatură închinat în memoria Jenicăi Tabacu, directoarea muzeului timp de 20 ani. Sinuciderea sa a făcut vâlvă la sfârșitul anului 2018, ridicând întrebări cu privire la încărcătura mistică a castelului. Să avem de-a face cu un mister contemporan?

Templul

În centrul castelului se află templul. O scară metalică, urcă până la statuia lui Iisus Hristos, în mărime naturală, care are brațele ridicate spre cer. Odinioară tavanul era acoperit de o pictură care simboliza cerul, cu nori, stele și îngeri. În perioada comunistă pictura a fost acoperită cu modele abstracte și nu a mai revenit din păcate la însemnătatea de odinioară.




Castelul abundă în simboluri mistice și însemne creștine. Bogdan Petriceicu Hasdeu dorea să ajungă la sufletul fiicei sale cu ajutorul divinității, nu prin diferite modalități oculte, chiar dacă a apelat la spiritism.

Biroul

Din templu pătrunzi în biroul scriitorului. Aici se pot observa manuscrise vechi, portretele savantului, soției și fiicei, dar ce îți atrage atenția este de fapt gaura rotundă din perete, care se află deasupra canapelei. Lângă birou, în partea dreaptă se află camera de spiritism. Prin această gaură se spune că pătrundea spiritul Iuliei Hasdeu, atunci când era chemată de tatăl său, în cadrul ședințelor de spiritism.









Camera obscură

Încăperea în care se țineau ședințele de spiritism este micuță, însă are o atmosferă care te neliniștește. Pe perete se văd urmele picturilor murale de odinioară, care împodobeau camera și care nu au fost complet scoase la lumină. Printre obiectele din cameră se găsesc măsuța Ouija, scaune triunghiulare,  un aparat de fotografiat, folosit în cadrul ședințelor de spiritism, alături de fotografii vechi și transcrieri din timpul ședințelor.






Camera cu cale

Dedicată Iuliei Hasdeu, încăperea tapetată cu „florile morții”, cale de un alb imaculat, adăpostește printre alte obiecte de valoare, jurnalul, păpușa și un bust al tinerei geniale. Pe biroul Iuliei găsim Imnul Sursum (care înseamnă „Mai sus” în latină), dictat chiar de spiritul Iuliei Hasdeu, tatălui său îndurerat.






Parcul

După ce părăsim castelul, este recomandată o plimbare prin parcul ce-l înconjoară, pentru a ne elibera de încărcătura mistică din interiorul edificiului. Parcul este de-a dreptul încântător cu arbori seculari și păsări rare. Sunt prezente și câteva creații abstracte, care nu știu cât de potrivite sunt cu acest colț de natură.




***

Castelul Iuliei Hasdeu este un edificiu unic în lume, un templu spiritist, o poartă către lumea de dincolo. Este mărturia vie a durerii lui Bogdan Petriceicu Hasdeu, răvășit și neconsolat de pierderea unicei sale fiice. Castelul mai spune povestea unei tinere geniale, plecate prea devreme din această lume.

Din păcate nu au fost scoase încă la lumină toate picturile originale de pe pereți, iar castelul dă semne de uzură și neglijență, dovadă că încă nu reușim să apreciem la adevărata valoare comorile arhitecturale care se găsesc încă pe acest picior de plai și această gură de rai.

Bilet: 12,5 lei/adult
Taxă foto: 12 lei
Adresă: Câmpina, B-dul Carol I nr. 199
Orar: Luni: închis. Marți - Duminică: 9.00 - 17.00 (1 Martie - 31 Octombrie) 8.00 - 16.00 (1 Noiembrie - 28/29 Februarie)
În fiecare joi intrarea în muzeu este gratuită.

Actualizare: Castelul Iuliei Hașdeu a fost reabilitat și redeschis publicului larg pe 30 septembrie 2022. După reabilitare camerele arată impecabil și a fost refăcută pictura de pe tavanul templului din mijlocul castelului.


P.S.: Dacă acest articol ți-a fost util, te rog să îl distribui. Pentru a fi la curent cu noutățile te invit să apreciezi pagina de Facebook a blog-ului și să te abonezi.

10 comentarii:

  1. Bună!
    O simplă notă informativă...
    Numele de familie al acestora este Hasdeu nu Hașdeu, se pronunță "ș" dar se scrie cu "s".

    RăspundețiȘtergere
  2. Mulțumesc mult. Aveți dreptate, așa este. Am corectat în articol. O zi frumoasă în continuare!

    RăspundețiȘtergere
  3. Buna ziua...
    Pictura din tavan Deasupra statuii lui Isus...dv.o numiti " pictura abstracta"?
    Ati vazut labirintul din Catedrala de la Chartres?
    Aceasta forma de labirint rotund se regaseste misterios si in Grecia...si in alte locuri in lume...
    Nu e nimic intamplator Nici abstract....

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu am vizitat Catedrala Notre Dame din Chartes, dar într-adevăr labirintul de pe podea seamănă cu pictura murală de pe tavanul Castelului Iuliei Hașdeu. Acum de ce a fost pictat un asemenea labirint în locul picturii originale cu cerul albastru, nori și îngeri nu știu. Poate că da, modelul nu a fost ales la întâmplare și are semnificații mai adânci decât la prima vedere.

      Ștergere
  4. masoni indraciti in toata regula, chemsarea mortilor si in VT estament era interzisa...

    RăspundețiȘtergere
  5. Foarte la obiect articolul si pozele foarte reprezentative.

    RăspundețiȘtergere
  6. Foarte dragut sintetizat articolul, iar pozele foarte frumoase, clare și reprezentative!

    RăspundețiȘtergere
  7. Felicitari! Bine sintetizata prezentarea! Am vizitat Castelul Iulia Hasdeu. Daca petreci mai mult timp in camera obscură, în care se țineau ședințele de spiritism, te cuprinde o neliniște inexplicabilă! Este ceva straniu acolo!

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.
Theme Designed By Hello Manhattan
|

Your copyright

2018-2022 Adriana Pârvu. Toate drepturile rezervate.