Slider

Melancolia plutește în aer în casa memorială „George și Agatha Bacovia”

23 feb. 2020


Luând-o la pas pe străduțe cu case nu tocmai arătoase, ajungi pe Str. George Bacovia. La numărul 63 descoperi o casă modestă, fără etaj, care pare că te invită să mergi mai departe, dacă nu ar fi placa comemorativă și steagurile fluturând la intrare. Tocmai ai ajuns la casa memorială „George și Agatha Bacovia” a cărei construcție s-a înfăptuit într-o singură lună, în anul 1933. Soții Bacovia au locuit în acest imobil timp de 24 de ani, până la stingerea din viață a poetului în anul 1957. La un an după moartea sa, datorită Agathei, casa a devenit muzeu, însă abia în anul 1966 s-a transformat în casa memorială „George și Agatha Bacovia”.





Cine a fost George Bacovia (1881-1957) sau pe numele său adevărat,  George Andone Vasiliu? 

Când mă gândesc la Bacovia, inevitabil îmi apare în minte poezia Plumb. O poezie atât de diferită de cele de studiate înainte la școală, o poezie gravă, sumbră, care îți dă fiori reci pe șira spinării. George Bacovia este considerat cel mai important poet simbolist român și unul din reprezentanții de seamă ai poeziei moderne. Poeziile sale sunt apăsătoare, o mostră de melancolie universală.

Fire melancolică și depresivă, George Bacovia nu își găsește locul în societatea vremii. În schimb își găsește refugiul în poezie, desen și muzică. Poezia este cea care i-o scoate în cale pe Agatha Grigorescu, cu 14 ani mai tânără. Devotamentul Agathei îi ține împreună până la sfârșitul vieții poetului. Cei doi au un fiu împreună un fiu, Gabriel. Agatha nu este numai soție, ci și prietenă, confidentă și ocazional psiholog pentru poetul care suferă de depresie și este internat pe parcursul vieții de trei ori.

Cine a fost Agatha Bacovia (1895 - 1981), născută Grigorescu?

Agatha Bacovia și-a pierdut mama la doar patru zile după naștere, ca apoi în adolescență să își piardă și tatăl. Atrasă de poezie, scrie la rândul său versuri și este profesoară de limba română la liceu. Agatha Bacovia pare a fi opusul lui George Bacovia. Este o fire energică, puternică, hotărâtă, plină de viață. Ei îi datorăm publicarea operei lui Bacovia și transformarea casei lor în muzeu.

Nu putem știi care ar fi fost soarta poetului dacă în viața sa nu ar fi intrat Agatha, care i-a fost prietenă, iubită și după 12 ani, soție. Bacovia a întârziat nepermis de mult chiar la propria nuntă. Totuși Agatha l-a iertat, fiind îndrăgostită de ochii albaștrii și privirea serafică a poetului. Între cei doi nu a fost o poveste de iubire plină de pasiune, însă poveștile lor i-au adus unul lângă celălalt și i-au ținut împreună până când moartea i-a despărțit.

Casa memorială „George și Agatha Bacovia”

Întâi pătrunzi în holul mic al casei soților Bacovia. De fapt, toate camerele sunt micuțe, pentru că cei doi, atât poetul cât și soția sa, erau ființe delicate și mici de statură. Întreaga locuință pare să fie o casă în miniatură. Te simți precum Albă ca Zăpada când a descoperit casa piticilor. În hol se găsesc cărți cu poemele lui Bacovia, alături de desenele sale care atârnă pe pereți.


Din hol poți intra în camera care înainte adăpostea dormitorul soției poetului băcăuan. În dormitorul Agathei descoperi portretul soției lui Bacovia, alături de fotografii cu cei doi și biroul său, pe care se găsesc câteva din obiectele sale personale. Într-o vitrină, legate în coperți negre, se găsesc creațiile lui Bacovia. Soției sale îi datorăm faptul că astăzi putem citi și analiza opera poetului, despre care nu știu dacă să zic că bucură sufletul sau mai degrabă te face conștient de durerea, tristețea și melancolia, care zace în fiecare din nou, diferind doar proporțiile.




Sufrageria păstrează atmosfera caselor de odinioară, cu mobilă de lemn închisă la culoare, cu vitrine care adăpostesc pahare și farfurii, din acelea care sunt etalate în prezența invitaților, cu ocazii speciale. Aici se află radioul, vechi de un secol, la care Bacovia asculta seara muzică, cu ceasurile, alături de tutun și probabil un pahar de vin (sau două ... trei ... dacă e să ne luăm după cancanurile vremii). Sufrageria este dominată de portretul poetului pictat în culori închise, care pare să exprime cu acuratețe starea sa de tristețe și neputință.





Din sufragerie intrăm în dormitorul lui Bacovia, care seamăna cu chilia unui călugăr. Un pat mic, lângă o sobă mică, alături de un birou, ați ghicit, tot mic. Pe birou se află stiloul și pipa poetului, tovarășii săi nelipsiți. Pe pereți vedem alte fotografii ale poetului alături de soția sa, cu toate că acestuia nu îi plăcea să fie fotografiat, evitând pe cât posibil interacțiunile cu ceilalți, care îi pricinuiau neliniște și angoasă.



Ceasul și calendarul care indică ziua și ora la care a încetat din viață George Bacovia

Adăugați o legendă


Înainte de părăsi casa și a ieși în grădina, aruncăm o privire și spre vioara poetului. De multe ori firile artistice, chiar dacă excelează într-un domeniu, nu neglijează nici celelalte arte. Chiar dacă pasiunea sa era poezia, Bacovia era de asemenea talentat la desen și iubea muzica, în special vioara, la care știa să cânte. Ce sunete mai potrivite cu stările sale de spirit decât cele scoase de o vioară când îi treci arcușul peste corzi?



Adresă: Strada George Bacovia 63, sector 4, Bucureşti
Orar și tarife: https://mnlr.ro/case-memoriale/casa-memoriala-george-si-agatha-bacovia/

S-ar putea să îți placă și: 
MUZEUL LITERATURII ROMÂNE DIN BUCUREȘTI
2 APARTAMENTE VECINE, 2 CASE MEMORIALE: LIVIU REBREANU ȘI ION MINULESCU
CASA MEMORIALĂ ANTON PANN, UN MUZEU INTERACTIV
ACASĂ LA TUDOR ARGHEZI. VILA MĂRȚIȘOR.

P.S.: Dacă acest articol ți-a fost util, te rog să îl distribui. Pentru a fi la curent cu noutățile te invit să apreciezi pagina de Facebook a blog-ului și să te abonezi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.
Theme Designed By Hello Manhattan
|

Your copyright

2018-2022 Adriana Pârvu. Toate drepturile rezervate.