Slider

30 de zile de yoga. My journey HOME.

3 mai 2020

Ce este yoga?


Denumirea de yoga vine de la yuj, care în sanskrită înseamnă uniune. Mai exact uniunea dintre minte, corp și spirit. Yoga nu este doar despre asane, acele poziții contorsioniste cu care mulți dintre noi asociem yoga, care facilitează fluxuri energetice, cunoscute sub denumirea de prana sau doar despre respirație, numită pranayama

Practicată de mai bine de 5000 de ani, yoga este una din cele șase școli tradiționale ale hinduismului, care are la bază meditația ca modalitate de a atinge cunoașterea și eliberarea sau nirvana. Are mai multe ramuri, însă ceea ce a devenit în zilele noastre sinonim cu yoga este de fapt Hatha Yoga. Yoga este mai mult decât asane, respirație și meditație, este un stil de viață.

30 de zile de yoga. My journey HOME.



Prima zi din noua serie de 30 days of yoga - HOME de la Yoga with Adriene a trecut surprinzător de repede. I showed up, I practiced, I was present și pfffuu ... s-a și încheiat prima sesiune. Ca să mă înțelegeți, până acum, cam după un sfert de oră de yoga mă întrebam cât mai durează. Motiv pentru care întorc ceasul cu spatele când practic yoga, ca să nu-l mai caut obsesiv cu privirea întrebându-mă dacă mai am mult de îndurat. Așa că pentru mine o sesiune de 40 de minute de yoga să treacă ca prin magie a fost o minune. Ce-i drept, de data asta am fost mai prezentă, mai atentă la ce îmi transmite corpul meu, la respirație și la indicațiile lui Adriene în detrimentul propriilor gânduri, care inevitabil îmi dau târcoale. 

Însă nu am ajuns aici chiar peste noapte. Prima oară am practicat yoga în urmă cu aproape 5 ani, tot alături de Adriene pe youtube. Cred că doar de două ori în viața mea am fost într-o sală de yoga, alături de un profesor și alți practicanți. În rest în place să practic acasă, din când în când.

Mă bucur că am reușit să finalizez a 30 days yoga challenge chiar în 30 de zile (bine, de fapt în 31). Au fost și altele care au durat luni sau pe care nu le-am dus la bun sfârșit. Am încercat și lecții de sine stătătoare, în special pentru dureri de spate și gât (pe care apropo, le recomand, dacă aveți astfel de probleme!).

De-a lungul timpului am mai explorat și alte canale de yoga, dar mereu am revenit la Yoga with Adriene. Mai ales că și Benji, câinele ei participă la sesiuni. Ce-i drept, mai mult doarme, dar e o bucurie să îl vezi pe ecran. Cumva, atât Adriene, cât și Benji, sunt alături de tine și te însoțesc în această călătorie spre tine însuți, facilitează această întâlnire între minte, trup și spirit.

Seria de 30 de zile de yoga cu tematica HOME mi-a trezit imediat interesul. Îmi doream să ajung acasă nu doar la propriu, ci și la figurat. Așa că am avut încredere în Adriene că poate facilita această revenire acasă. Aș zice că a reușit, la ultima practică eram pe de o parte tristă că se termină, pe de altă parte bucuroasă că pot încerca ceva nou după 30 de zile de yoga. Am simțit că sunt în siguranță, că sunt acasă și că yoga has my back, cum spune mereu Adriene.

Nu vă imaginați că de fiecare dată când am pășit pe saltea eram o rază de soare. Au fost dăți în care am fost tristă, supărată, furioasă chiar, am izbucnit în plâns sau am simțit frustrare, că of, de ce m-am înhămat la așa ceva?! Oricum ar fi fost, de fiecare dată după terminarea practicii, după ce stăteam un pic în Shavasana, adică Poziția Mortului de la final, mă simțeam mai bine. Uneori doar un pic mai bine, alteori mult mai bine. 

Fiecare practică are un titlu semnificativ precum Awaken, Soften, Heal, Reset, Believe sau Balance. Uneori se întâmplă să se potrivească chiar cu ce aveai nevoie în momentul respectiv. Alteori pur și simplu nu strică. Practicile yoga, cel puțin cele cu Adriene sunt încărcate cu înțelepciune și învățăminte, parcă îmbină mișcarea conștientă cu terapia. Știu că în ziua 22 ... am fost cu adevărat bucuroasă pentru că mi-au atins călcâiele salteaua în Downward Dog. Cine practică yoga, știe la ce mă refer!

Cum e prima oară când practici yoga?


Prima oară te simți mai degrabă copleșit de toate denumirile asanelor, cum se numesc pozițiile în yoga. Că oricum nu poate fi vorba să le nimerești din prima. Ușor-ușor te obișnuiești și cu denumirile și cu pozițiile și cu respirația și cu prezența. Dar e nevoie de răbdare, consecvență și perseverentă. Nu se întâmplă peste noapte. În cazul meu, nu se întâmplă nici acum. Pocesc în continuare asanele, inspir când ar trebui să expir și mintea îmi zboară oriunde altundeva decât pe saltea.



Ce ai nevoie ca să practici yoga acasă?


Păi, în primul rând ai nevoie de motivație și determinare. Abia apoi ai nevoie de o saltea și de haine confortabile, în care să practici. În cazul meu, pun salteaua în mijlocul sufrageriei, proiectez de pe telefon pe televizor (pentru ca smart tv!) și mă apuc de treabă.



Ce poți observa după 30 de zile de yoga?


Nu vă imaginați că după 30 de zile vă veți uimi prietenii cu flexibilitatea voastră nou dobândită, veți slăbi 10 kg sau veți avea calmul unui maestru zen. În schimb, s-ar putea să observați următoarele schimbări:

Îmbunătățirea flexibilității și a tonusului muscular
O mai bună conexiune cu propriul corp (oh,da!)
Mai puține dureri de spate
Respirație conștientă
Mai multă prezență în viața voastră
Îmbunătățirea stării de spirit

Cu siguranță experiența va fi diferită pentru fiecare. Pentru unii poate fi ceva wow, o transformare uimitoare în doar 30 de zile. Pentru alții poate fi un pas mărunt spre regăsirea stării de bine. Oricum ar fi, o schimbare veți simți, în bine zic eu.



Ce mi-aș fi dorit să știu înainte să încerc prima oară yoga?


Nu pot spune că nu mi s-a spus de la început cât de importantă e respirația și atenția la ce îți transmite propriul corp, dar am ignorat cu brio, în încercarea de a face cât mai corect posibil asanele, cum sunt numite acele poziții ciudate pe care le-ați văzut la cei care practică yoga.

Mi-a luat ceva să fiu conștientă la respirație, la ce îmi transmite propriul corp, în loc să mă străduiesc să fac cât mai corect posibil asanele. Mi-a trebuit și mai mult timp să îmi dau seama că pot improviza pe alocuri și chiar să mă distrez în timp ce fac yoga!



***

După ce am terminat cele 30 de zile de yoga am revenit la ... yoga. În ultimele zile mă gândeam că abia aștept să se încheie cele 30 de zile de yoga ca să încerc și altceva, mai dinamic, mai dansant. Am avut o tentativă de Figure 8, după care m-a cam chinuit spatele, așa că am revenit cu drag la yoga și am început o nouă provocare de 30 zile, numită TRUE!

See you on the mat!




P.S.: Dacă acest articol ți-a fost util, te rog să îl distribui. Pentru a fi la curent cu noutățile te invit să apreciezi pagina de Facebook a blog-ului și să te abonezi.
 

2 comentarii:

Un produs Blogger.
Theme Designed By Hello Manhattan
|

Your copyright

2018-2022 Adriana Pârvu. Toate drepturile rezervate.