Slider

Răul sub soare de Agatha Christie

10 mai 2020


În weekendul prelungit de 1 mai am decis să mă delectez cu un nou roman scris de autoarea mea preferată când vine vorba de rezolvat mistere, Agatha Christie. Cărțile sale sunt mai mult decât mistere în care să pui indiciile cap la cap că să descoperi ucigașul. Sunt o călătorie în timp și în spațiu, o incursiune în natura și psihologia umană, cu personaje și situații bine conturate. În Răul sub soare se arată că oamenii nu sunt ceea ce par. Agresorii pot fi de fapt victime și invers.

Romanul Răul sub soare (în original Evil under the Sun) a fost scris în anul 1941. Acțiunea are loc într-un cadru idilic, o mică insulă de lângă țărm din comitatul Devon, unde ai crede ca nu este posibil să se întâmple ceva rău. Asta până afli că aici își petrece Hercul Poirot vacanța și știi că este însoțit de crime și mistere la tot pasul. Așa că te ții după el, îți pui în funcțiune micile celule cenușii ca să elucidați împreună misterul. Iar de această dată nu este unul chiar ușor de descifrat, cu toate că indiciile sunt acolo și odată ce sunt puse cap la cap, ca într-un puzzle, soluția poate fi una singură.

Agatha Christie a scris romanul când era cazată la Burgh Island Hotel, care este situat pe micuța insulă Burgh, în Devon, la doar o oră de mers cu mașina de Tourquai, orașul său natal. Insula și hotelul i-au servit ca inpirație pentru romanul Răul sub soare, dar și pentru capodopera Zece negri mititei (And then there were none).

Burg Island Hotel | Sursa: Wikipedia

În serialul Poirot din 2001, episodul Evil under the Sun are loc chiar pe insula Burgh, la hotelul care i-a servit Agathei Christie ca sursă de inspirație. Cum îl interpretează actorul David Suchet pe micul detectiv belgian, așa mi-l imaginez și eu pe Hercule Poirot, când umblă de colo colo pentru a rezolva ițele unui mister.

David Sachet interpretându-l pe Hercule Poirot în serialul Poirot, episodul Evil under the Sun | Sursa: Imdb

Dacă citiți autobiografia scriitoarei, care mie mi-a plăcut foarte mult, veți realiza că romanele sale conțin un pic din viața sa, de la locurile descrise în cărți, la personajele sale. Veți sesiza o diferență între romanele scrise după divorțul de Archibald Christie și căsătoria cu arheologul Sir Max Mallowan. Veți descoperi că e o romantică incurabilă, ceea ce vă poate fi de ajutor în rezolvarea misterelor sale.

Pot spune că de această dată am soluționat misterul cu brio, chiar dacă nu este unul facil. Am avut însă un mare ajutor. Pe lângă faptul că îmi face plăcere să citesc misterele Agathei Christie, îmi plac și jocurile după acestea. Există un joc după această carte, care în mare parte urmărește firul său narativ. Așa că mi-am amintit anumite elemente cheie pe care să mă pot baza, iar restul s-au așezat de la sine.

*** 


Dacă sunteți curioși să știți ce am mai citit, găsiți câteva idei de lectură aici:

P.S.: Pentru a fi la curent cu noutățile te invit să apreciezi pagina de Facebook a blog-ului și să te abonezi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.
Theme Designed By Hello Manhattan
|

Your copyright

2018-2022 Adriana Pârvu. Toate drepturile rezervate.