Slider

Palatul Brâncovenesc, Memorialul Nicolae Grigorescu și Conacul Drugănescu

11 sept. 2020

 


Într-o duminică călduroasă de septembrie am pornit din nou la drum. Prima oprire a fost la Palatul Brâncovenesc din Potlogi, apoi au urmat două obiective din apropiere mai puțin cunoscute. Este vorba de Memorialul Nicolae Grigorescu din Pitaru, satul în care s-a născut pictorul la 15 mai 1838. Apoi am poposit la Conacul Drugănescu din Stoenești, al cărui exterior l-am admirat, împreună cu parcul care-l înconjoară. După asemenea traseu era de așteptat ca ni se va face foame. Prânzul l-am luat la Ferma Cocoșul Roșu din comuna Ulmi.


Palatul Brâncovenesc din Potlogi


La 47 km de București, se află Palatul Brâncovenesc din comuna Potlogi. Curtea și palatul de la Potlogi au fost ridicate de Constantin Brâncoveanu  în anul 1698 pentru fiul său cel mare, Constantin, prezumtivul moștenitor al tronului. Din păcate, Constantin Brâncoveanu și cei patru fii ai săi au fost decapitați în 1714 pentru că nu au vrut să-și schimbe credința. După moartea domnitorului turcii au devastat palatul în căutare de comori ascunse lăsând în urma lor o ruină.

Din fericire, în anul 2011 au început lucrările de restaurare ale ansamblului domnesc de la Potlogi, iar în anul 2015, palatul, anexele și parcul puteau fi din nou vizitate. 

Precum la Mogoșoaia, am ajuns tot într-o zi caniculară, tocmai la timp să prindem ultimul tur ghidat înainte de pauza de dezinfecție. Ne-am plimbat prin camerele palatului, am putut face fotografii gratuit, am vizitat cuhnia și droșcăria, după care am putut să ne perindăm în voie prin parc, în căutarea unui petec de umbră. 

Prețul biletului a fost 10 lei.
 














 

Memorialul Nicolae Grigorescu din Pitaru


După vizita la palat, am zis să vedem despre ce e vorba la Memorialul Nicolae Grigorescu din Pitaru. La intrarea în sat am descoperit o căsuță mică, care poate fi vizitată gratuit. Casa în care s-a născut Nicolae Grigorescu nu mai există, iar cea care găzduiește memorialul se dorește a fi o replică a casei în care a locuit pictorul în Câmpina, deși nu seamănă cu casa pe care o puteți vizita în Câmpina, ce găzduiește Muzeul Nicolae Grigorescu. Nici casa din Câmpina nu este cea originală deoarece a fost distrusă în timpul războiului, dar se dorește a fi o replică exactă a acesteia. Cum arăta de fapt casa pictorului din Câmpina?!

Memorialul Nicolae Grigorescu din Pitaru a fost construit după o pictură a lui Nicolae Grigorescu, care înfățișează casa acestuia din Câmpina. Înăuntru sunt găzduite copii și falsuri după operele lui Nicolae Grigorescu, dar și picturi originale ale altor pictori.
 






 

Conacul Drugănescu din Stoenești


Nu știam sigur dacă putem vizita Conacul Drugănescu din Stoenești, dar am descoperit la fața locului că este permis accesul în parcul ce înconjoară conacul. Nu am putut vizita conacul pe interior, care acum este un centru pastoral-cultural administrat de biserică. În parc am observat tot felul de statui cu animale simpatice, ce mă face să cred că sunt organizate evenimente adresate celor mici aici. Sau cineva cu gusturi destul de îndoielnice s-a ocupat de amenajarea vechiului parc al conacului! 

Conacul brâncovenesc se află în stare bună și poate fi admirat la exterior.
 










P.S.: Pentru a fi la curent cu noutățile te invit să apreciezi pagina de Facebook a blog-ului și să te abonezi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.
Theme Designed By Hello Manhattan
|

Your copyright

2018-2022 Adriana Pârvu. Toate drepturile rezervate.