Slider

O nestemată prea puțin cunoscută. Casa Memorială Alexandru Țipoia.

12 feb. 2022


Am apăsat cu emoție soneria de la poarta casei aflate pe strada Lt. Aviator Gheorge Caranda la nr. 79. Casa în sine nu promitea prea multe. Pe fațadă se afla o placă memorială care amintea că în acel imobil a trăit și a creat, între anii 1940 – 1992, pictorul Alexandru Țipoia. Cu o zi înainte nu știam nimic despre acest pictor. Între timp am aflat că alături de Alexandru Ciucurencu, Corneliu Baba și Ion Țuculescu, a fost unul din cei mai importanți pictori moderni români ai secolului trecut. O fire modestă, cu origini grecești și elvețiene, nu a fost pe placul partidului unic, motiv pentru care atât artistul, cât și opera sa, sunt puțin cunoscute astăzi.


Casa Memorială Alexandru Țipoia


Cea care mi-a deschis poarta a fost doamna Victoria Tzipoia, nora lui Alexandru Țipoia. Am fost întâmpinată cu un zâmbet cald și invitată să pătrund în interior. Înăuntru l-am întâlnit și pe domnul George Tzipoia, la rândul său artist, precum tatăl său.


Casa memorială Alexandru Țipoia arată ca un muzeu de artă, cu toate că nu este inclusă în circuitul muzeelor din București. Soții Tzipoia fac eforturi colosale în speranța că într-o bună zi casa va deveni muzeu. Până atunci oferă ghidaje gratuite celor care vor să-i treacă pragul, atunci când se află în țară, pentru că cei doi fac naveta între România și Elveția.


Fie ca ești sau nu iubitor de artă, în casă vei găsi cu siguranță ceva care să-ți bucure privirea. Pereții de la parter și etaj sunt împodobiți cu tablourile lui Alexandru Țipoia. Vei fi surprins să descoperi stiluri diferite în tablourile aceluiași artist, în funcție de perioada în care au fost pictate. Din picturile sale reiese pasiunea pentru muzică, folclor și pentru străzile și casele din București.







Pe lângă tablourile și sculpturile artistului, casa adăpostește o parte din mobilierul original și colecția de obiecte de artă a pictorului: ceramică, icoane, manuscrise vechi. Privirea îți va fi atrasă din toate părțile și nu vei știi la ce să te uiți mai întâi. Casa pare neîncăpătoare pentru toate nestematele pe care le găzduiește.


Blazonul familiei Țipoia









Mi-au tremurat degetele de emoție când am atins un manuscris vechi din anul 1815. Apoi am simțit privirea blândă a străbunicii pictorului care mă privea dintr-un tablou. Simțurile mi-au fost copleșite de atâtea detalii și atâtea obiecte cu povești. În aer parcă plutea melancolia secolului trecut.




Până și beciul casei a fost transformat în spațiu expozițional. Aici se află câteva dintre lucrările fiului, domnul George Țipoia. Cu această ocazie am primit și o mică lecție despre ce înseamnă arta modernă. „Artistul gândește înainte să dea cu bidineaua ...”, după cum s-a exprimat domnul George Tzipoia. Întâi are loc un amplu proces de gândire, apoi pictează, lăsând ulterior privitorul să descopere tâlcurile picturii.


În sufragerie, am participat la o oră de poezie și povești. Domnul George Tzipoia ne-a citit, cu glasul său cald, din volumul de poezii publicat în tinerețe Vălul Pământului. Apoi ne-a încântat cu povești de demult, din cartea Acasă, în lumea umbrelor noastre, care nu este încă publicată.






Cei doi soți au povestit despre viața din perioadă comunistă, când au fost nevoiți să-și împartă casa cu chiriași. Despre cum au plecat din țară ca să se stabilească în Elveția, lăsându-și fiica în urmă pentru un an jumătate, până când a putut părăsi și ea țară. Plus despre eforturile pe care le fac zi de zi în speranța că autoritățile române vor fi interesate să păstreze vie memoria lui Alexandru Țipoia și să transforme casa în muzeu.


De peste 20 de ani se străduiesc să doneze casa pentru a deveni muzeu, vorbind cu diferiți primari, consilieri, chiar miniștri, fără succes însă. Începând cu anul 2019 au decis să se ocupe chiar ei de transformarea casei în muzeu, împodobind casa din nou cu tablourile lui Alexandru Țipoia. 


Tot de atunci, oferă tururi gratuite celor care vor să le treacă pragul, în speranța că odată ce crește popularitatea acestui loc, va atrage și atenția autorităților. Astfel, poate își vor vedea visul cu ochii și Casa Memorială Alexandru Țipoia va fi transformată în muzeu, păstrând astfel vie amintirea și opera, unui pictor prea puțin cunoscut și apreciat în timpul vieții.


Am plecat emoționată după această vizită neobișnuită. Cu o seară înainte nu știam nimic despre pictorul Alexandru Țipoia. Nu știam că aproape de casa în care locuiesc se află o casă cu atâtea povești.


Până pe 15 martie 2022, soții Tzipoia se afla în țară și oferă tururi gratuite ale casei memoriale. Îi puteți suna la numărul 0748834336 ca să stabiliți o vizită. Pe pagina de facebook Fundatia Tipoia&Tzipoia - Casa Memoriala Pictor Al. Tipoia puteți afla mai multe despre evenimentele viitoare găzduite de această casă cu povești.


Dacă nu poți ajunge să treci pragul acestei case aparte, ai șansa să faci un tur virtual


Poți citi despre alte case cu povești aici.


Foto: Sony  A6000 + obiectiv 16-50


P.S.: Pentru a fi la curent cu noutățile te invit să apreciezi pagina de Facebook a blog-ului și să te abonezi. 

3 comentarii:

  1. Sa speram ca pana la urma cineva va decide sa transforme casa in muzeu. Ar fi pacat sa nu se intample asta!

    RăspundețiȘtergere
  2. Au fost atâtea personalități uluitoare în România de care nu știm, pentru ca în mod intenționat s-au facut lucrurile. Comunismul a distrus aproape tot, dar important este ca vom afla cu timpul care ne-au fost valorile.

    RăspundețiȘtergere
  3. Maria Mihailov6 iul. 2023, 00:16:00

    Este incredibila, uimitoare si fascinanta povestea acestei familii...este inca o nestemata pe care lumea nu o cunoaste...am fost de 2 ori in casa Tipoia...vom mai merge, de cate ori vom avea ocazia

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.
Theme Designed By Hello Manhattan
|

Your copyright

2018-2022 Adriana Pârvu. Toate drepturile rezervate.