Slider

#Jurnal de ianuarie: O casă cu povești aproape de casă

5 feb. 2022


Fiecare lună din an vine cu lecțiile și descoperirile sale. Nu apuc să le aștern pe toate pe „hârtie” în articole dedicate. Îmi doresc totuși să le împărtășesc cu cei dragi, în speranța că aduc un strop de inspirație și de mai bine. Apoi mai este și dorința mea de a-mi păstra trăirile, lecțiile, descoperirile ferecate ca într-un cufăr fermecat, unde pot reveni oricând pentru un strop de inspirație.


Cum Noul An este un moment propice pentru a începe lucruri noi, astfel prinde viață și acest jurnal de ianuarie.

 

Care sunt intențiile mele pentru Noul An?


În primul rând, îmi doresc mai multă mișcare în Noul An. Mișcarea aduce claritate, este benefică atât pentru fizic, cât și pentru psihic. Mens sana in corpore sana.


Pe lângă mișcare, mi-am propus să fac din starea mea de bine o prioritate. Este o provocare pentru mine, mă opintesc când și când. Starea mea de bine ține în primul rând de mine și nu de cei din jur. Așa că este responsabilitatea mea (my response ability) pentru a avea mai multă grijă de mine și de starea mea de bine.


În al treilea rând, îmi doresc mai mult curaj, pasiuneși iubire în 2022.

 

O descoperire inedită, chiar la mine în sector, Casa Memorială Alexandru Țipoia


Sectorul 6 din București nu abundă în case cu povești. Cele care s-au încăpățânat să supraviețuiască, se află înghesuite pe lângă blocuri. Așa că am fost surprinsă să aflu de existența unei case memoriale ce poate fi vizitată, chiar la mine în sector.

Este vorba despre Casa Memorială Alexandru Țipoia, aflată pe strada Locotenent Aviator Gheorghe Caranda nr. 79. Cine a fost Alexandru Țipoia? Alături de Alexandru Ciucurencu, Corneliu Baba și Ion Țuculescu, a fost unul din cei mai importanți pictori moderni români ai secolului trecut.


Din afară casa nu spune prea multe povești, cu excepția unei plăci care amintește că în acest imobil a locuit și a creat între anii 1940 - 1992 pictorul Alexandru Țipoia. În schimb, înăuntru am descoperit o altă lume, o impresionantă colecție de tablouri, statui, icoane, ceramică, manuscrise vechi. O incursiune în trecut.


Gazde mi-au fost chiar George Tzipoia, fiul pictorului, la rândul său artist și soția sa, Victoria. A fost o experiență unică să aflu mai multe despre Alexandru Țipoia, despre casa și despre colecția sa de artă, chiar de la moștenitorii săi, care au locuit la rândul lor în casa cu pricina.


Casa memorială nu este încă inclusă in circuitul muzeal din București, însă poate fi vizitată grație dedicării soților Tzipoia. Cei doi fac naveta între România și Elveția, dar când sunt în țară, oferă cu drag tururi ghidate gratuite ale casei, având speranța că într-o bună zi casa va fi transformată într-un muzeu cu acte în regulă.


George Tzipoia citindu-ne din poeziile scrise în tinerețe

 

Despre cărți, cursuri și teste de personalitate

 

Citesc cartea Persoanele Hipersensibile de Elaine N. Aron. Conform ultimelor cercetări, persoanele hipersensibile reprezintă 15-20% din populația globului. Dacă suspectezi că această trăsătură te-ar putea caracteriza și pe tine, îți recomand următorul test: https://hsperson.com/test/highly-sensitive-test/


Dacă tot suntem la capitolul teste de personalitate recomand și https://16personalities.com/ . Testul durează mai puțin de 12 minute, e nevoie să răspunzi onest la întrebări (chiar dacă nu îți place răspunsul) și să eviți răspunsurile neutre. Vei descoperi dacă te afli printre Analitici, Diplomați, Santinele sau Exploratori. Eu am aflat, din nou, că sunt un Susținător.


Scopul testului este să te poți cunoaște mai bine, să înțelegi de ce acționezi într-un anumit fel și să poți face alegeri mai inspirate data viitoare. Testul îți va oferi o sumedenie de informații utile despre tine gratuit. Dacă dorești să aprofundezi subiectul și să citești vreo 300 de pagini despre personalitatea ta, poți să achiziționezi un profil premium.


În materie de cursuri, m-am înscris la un curs de Storytelling, ținut online, timp de două ședințe. Dacă vrei să îmbunătățești felul în care îți spui poveștile personale, îți recomand acest curs.


Persoanele Hipersensibile de Elaine N. Aron


***

 

Sper să îți fie de folos și ție descoperirile lunii ianuarie. Dacă vrei să afli mai multe despre vreun subiect menționat în articol, dă-mi de știre printr-un mesaj sau comentariu ... cum îți este mai la îndemână!


P.S.: Pentru a fi la curent cu noile articole te invit să dai un like paginii de Facebook a blog-ului și să te abonezi. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.
Theme Designed By Hello Manhattan
|

Your copyright

2018-2022 Adriana Pârvu. Toate drepturile rezervate.