Slider

Mediaș, un oraș surprinzător

17 apr. 2022


În Mediaș am ajuns la început de decembrie, chiar de ziua Națională a României. Nu am întâlnit prea multă lume pe străzi, iar multe magazine erau închise. În schimb, chiar dacă oficial intrasem în iarnă, am avut parte de o zi însorită. Casele din Mediaș mi-au amintit de cele din Sibiu, iar cetatea medievală din inima orașului m-a dus cu gândul la Sighișoara, dar fără kitsch și aglomerație.


De la gară am luat-o la pas până la intrarea în cetate. La intrarea în cetate, lângă Turnul Forkesch, am fost surprinși să găsim cărți, care puteau fi luate de oricine pentru a fi citite. Apoi am descoperit pe str. Nicolae Iorga un șir de case vechi, din păcate unele dintre ele într-o stare cam tristă.


Turnul Forkesh



Am poposit puțin în Piața Regele Ferdinand, ca să admirăm casele și parcul. Restaurantul hotelului Traube, unde mă visam eu mâncând o ciorbă cu tarhon, părea închis. Până la urmă ne-am delectat cu niște covrigi pentru prânz.


Piața Regele Ferdinand


Atracția principală din cetatea medievală este biserica fortificată Sfânta Margareta. Aici am avut șansa să fiu singura turistă din întreaga biserică. Doamna Crista Moldovan mi-a fost ghid și mi-a povestit o sumedenie de lucruri despre slujbele care încă se țin în biserică și despre comunitatea de sași din localitate.


Comunitatea de sași din Mediaș numără în jur de 700 persoane.  Dintre aceștia, cam între 50 – 80 participă la slujba care are loc în fiecare duminică de la 10 la 11 dimineața. Slujbele se țin și astăzi în limba germană. Pe lângă slujba săptămânală din fiecare duminică, în biserică au loc și slujbe pentru evenimente precum nunți, botezuri sau înmormântări.


În interiorul bisericii impresionează altarul, datând din anul 1488, cristelnița din 1377, orga și amvonul plasat în centru. Am fost surprinsă să descopăr că scaunele își pot schimba poziția, pentru ca oricare enoriaș să poată sta cu fața spre amvon ca să asculte predica. În schimb, pentru rugăciune toată lumea stă cu fața spre altar.


Poate ai mai fost și tu în unele biserici evanghelice sau romano-catolice și ai observat niște numere pe un perete, lângă altar. Am aflat cu ocazia aceasta că numerele respective reprezintă numerele cântecelor care urmează să prindă viață în cadrul slujbei. Interesant, nu?




Biserica Sf. Margareta





Turnul Trompeților, cel care îți fură privirea de cum ajungi în Mediaș, se află în incinta bisericii Sfânta Margareta. Înclinarea cu care se laudă rivalizează cu cea a mult mai cunoscutului Turn din Pisa. Pe vremuri servea ca punct de observație pentru străjeri. Când sesizau un pericol, străjerii sunau din trâmbițe pentru a alerta întreg orașul.


Un alt turn cu o poveste interesantă este Turnul Mariei, construit în secolul al XV-lea. Se spune că în anul 1476, Matei Corvin l-a adus pe Vlad Țepeș în Mediaș și l-a ținut captiv în acest turn.


Pe lângă turnurile Forkesh, Trompeților, Mariei, cetatea Mediaș mai este străjuită de turnurile Pietrarilor, Aurarilor, Clopotelor, Croitorilor, Rotarilor și Funarilor, fiecare cu povestea sa. Demn de menționat mi se pare că în Turnul Funarilor se găsește arhiva bisericii Sf. Margareta.


Turnul Trompeților


Turnul Maria


După vizitarea bisericii Sfânta Margareta, recomand cu căldură un popas la Cafeneaua Turrepitz, aflată în incinta bisericii fortificate. Numele de Turrepitz tradus mot-a-mot înseamnă Petre din turn și face referire la statuia din lemn din Turnul Trompeților, care veghează asupra orașului.


Cafeneaua Turrepitz este un muzeu în sine, cu antichități și obiecte tradiționale strânse cu grijă și migală de domnul Lutz Connert. Pentru mine, este cu siguranță cel mai frumos loc în care mi-am băut cafeaua.






După această vizită, Mediașul a devenit un loc în care îmi doresc să revin și să petrec mai mult de câteva ore. Cu siguranță, îmi doresc să poposesc din nou în cafeneaua Turrepitz și să examinez rând pe rând obiectele de acolo. Poate cine știe, îmi aleg și ceva pentru acasă, pentru că am înțeles că poți și achiziționa o parte (dacă nu oricare) din obiectele expuse!


Pe lângă cetatea medievală și biserica Sf. Margareta, în Mediaș se mai găsesc următoarele obiective ce merită o vizită: Muzeul de Istorie, Muzeul Gazului, Casa memorială Hermann Oberth, Complexul franciscan, plus o sumedenie de case cu povești precum Casa Rosenauer, Hann, Schuller sau Gustav Schuster


P.S.: Dacă ți-a fost de folos acest articol, te rog să îl distribui. Pentru a fi la curent cu noutățile poți aprecia pagina de Facebook a blog-ului și să te abonezi ca să primești pe mail articolele!

Un comentariu:

Un produs Blogger.
Theme Designed By Hello Manhattan
|

Your copyright

2018-2022 Adriana Pârvu. Toate drepturile rezervate.