La mijlocul lunii august am ajuns să vizitez Muzeul Van Gogh din Amsterdam. Era singurul obiectiv pe care îmi doream cu adevărat să-l vizitez în acest oraș. Totuși, cu 10 zile înainte de călătorie, am observat că toate biletele la muzeu erau sold out în perioada călătoriei noastre în Țările de Jos. E bine de știut, biletele la Muzeul Van Gogh din Amsterdam se vând exclusiv online. Totuși, după ce am trecut prin toate cele five stages of grief, am descoperit că mai existau bilete pe getyourguide.com, la un tur ghidat, de trei ori mai scump decât biletul individual. Cum era singura mea soluție de a fi aproape de tușele pline de personalitate ale lui Vincent van Gogh, am achiziționat turul ghidat. Partea bună era că dacă mă răzgândeam sau găseam o altă alternativă, puteam să anulez turul chiar cu o zi înainte și să primesc toți banii înapoi.
Destinația noastră pentru Țările de Jos nu era însă Amsterdam, ci Eindhoven. Așa că duminică, când aveam programat turul, am luat trenul din liniștitul și excepțional de curatul Eindhoven, spre mai puțin liniștitul și curatul, Amsterdam. De fapt, într-o duminică de august, Amsterdam este chiar sufocant, foarte aglomerat și aș spune chiar mai puțin curat decât Bucureștiul (cu toate că este mult mai îngrijit).
Cum obiectivul meu era vizita la Muzeul Van Gogh, am luat-o la pas de la gară până la muzeu, ca să fiu la intrarea pentru grupuri la ora stabilită. Nu cumva să întârzii mult anticipata întâlnire cu picturile lui Vincent van Gogh.
Muzeul Van Gogh, precum orașul Amsterdam, a fost ticsit cu oameni. Multe tururi ghidate, precum cel la care luam și eu parte. Cum mă duceam să admir mai de aproape o pictură, dădeam de alt ghid și alt grup.
Majoritatea informațiilor oferite de ghid despre viața lui Van Gogh îmi erau deja cunoscute din cartea lui Irving Stone - Bucuria vieții. Mi-a plăcut foarte mult cartea și filmul adaptat după roman, în care Kirk Douglas îi dă viață lui Vincent van Gogh. Tot la capitolul filme, poți vedea Loving Vincent, primul film animație, creat în stilul picturilor lui Van Gogh. Pur și simplu uimitor!
Ce mi-a plăcut la prezentarea ghidului nostru a fost că ne-a spus că Muzeul Van Gogh din Amsterdam este despre iubire. Este vorba despre iubirea dintre Vincent și fratele său, Theo. Despre iubirea dintre Theo și soția sa, Johanna, cea care s-a ocupat să facă cunoscute operele pictorului după moartea sa tragică. Despre iubirea unui nepot pentru un unchi, după care a fost botezat, dar pe care nu a avut șansa să îl cunoască.
Un loc de cinste în cadrul muzeului îl are pictura Flori de migdal, pe care Vincent van Gogh i-a dăruit-o nepotului său, Vincent Willem, după nașterea sa. Este un tablou realizat în culori optimiste, o pictură despre renaștere și speranță.
După încheierea turului ghidat, am putut să mă plimb din nou, de această dată în voie printre picturi. Am mai examinat încă o dată tușele și culorile folosite de Vincent van Gogh. Înainte de plecare m-am oprit și la magazinul de suveniruri, de unde am cumpărat o vedere, chiar cu pictura Flori de migdal, pe care am trimis-o acasă, că ne amintească și după ce revenim în țară de această călătorie frumoasă.
Flori de migdal |
Mi-a plăcut Muzeul Van Gogh din Amsterdam, chiar dacă a fost aglomerat. Dar parcă mi-a bucurat mai mult sufletul Muzeul Orsay din Paris. Aici am admirat de aproape pictura Noaptea înstelată peste Rhône de Vincent van Gogh, care m-a cucerit iremediabil și m-a făcut să-mi doresc să aflu mai multe despre creatorul său și despre celelalte opere ale sale.
S-ar putea să îți placă și: VINCENT VAN GOGH ȘI BUCURIA VIEȚII
P.S.: Dacă ți-a fost de folos acest articol, te rog să îl distribui. Pentru a fi la curent cu noutățile poți aprecia pagina de Facebook a blog-ului și să te abonezi ca să primești pe mail articolele!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu