Slider

Târgurile de Crăciun din Cluj-Napoca și Oradea

16 dec. 2023


Pentru mini vacanța de Sf. Andrei și 1 Decembrie, Ziua Națională a României, mi-am dorit să ajung în Târgurile de Crăciun din două orașe dragi mie: Cluj-Napoca și Oradea.


Miercuri seara am luat trenul din Gara de Nord având ca destinație Cluj-Napoca. Până la Dej am moțăit în vagonul de dormit, după care a fost nevoie să ne mutăm la clasa a II-a până la Cluj-Napoca, în același tren. Asta pentru că atunci când am cumpărat biletele de tren, nu am mai găsit locuri la vagonul de dormit direct până la Cluj Napoca.


La destinație am ajuns în jurul orei 8, trenul având o oră întârziere. Am fost norocoși că ne-au primit de dimineață la Hotel Belvedere, unde aveam rezervare făcută dinainte, fără nicio taxă adițională. Altfel ar fi fost nevoie să petrecem mai multe ore prin frig, adormiți, până la ora oficială a check-in-ului, adică 3 după-amiaza.

După ce ne-am odihnit puțin, am pornit să explorăm orașul, cu intenția de a lua masa de prânz și desigur, de a ne bucura de Planeta Crăciun, cum mai e poreclit Târgul de Crăciun din Cluj-Napoca.

Ne-am plimbat ce ne-am plimbat prin oraș, am traversat Parcul Central, am admirat și câteva case cu povești… ca în final, după ce sunt atâtea restaurante și cafenele cochete în centrul orașului, noi să poposim pentru prânz la… Iulius Mall. Că doar nici la mall-ul din Cluj nu fusesem niciodată!

Nu am mâncat cine știe ce la mall, dar m-am bucurat de un cappuccino fără cofeină și cu lapte de ovăz… la Starbucks, altă alegere care poate oripilează iubitorii de cafea!


Hotel Belvedere



 

După masa de prânz și după cafea (fără cofeină), am luat-o la pas spre Târgul de Crăciun. Că doar acesta a fost principalul motiv pentru care ne aflam la 450 km de casă. Nu că ai avea nevoie de un motiv ca să vizitezi Clujul.


Târgul de Crăciun are loc în Piața Unirii, unde se află statuia impunătoare a lui Matei Corvin călare și biserica catolică, construită în stil gotic, Sfântul Mihail. Cu ocazia târgului am găsit biserica deschisă, așa că i-am vizitat pentru prima oară și interiorul.


Biserica Sf. Mihail

Mi-au plăcut mult căsuțele de lemn de la târg, cu nume precum: Fermekar, Tradiria, Ciocolandia, Artuzaria, Gâlgâindum, Poftionia sau Delicatur. În funcție de denumire, îți dai seama ce găsești în fiecare. Cum era poate de așteptat,  predominau căsuțele cu bunătăți pentru papilele gustative, fie de mâncare, fie de băut.


Ne-am delectat cu un kurtos kolacs cu zmeură și un vin fiert. Apoi, vizitând și căsuțele de la exterior, am dat de o căsuță cu căciuli și fulare made in Roșia Montană. Nu am stat prea mult pe gânduri și mi-am luat un fes nou #madeinro #madewithlove (care nu a fost ieftin, dar care mi-a plăcut mult și pe care îl port acum bucuroasă).










Cum era cam frig, ne-am mai plimbat puțin, după care am pornit spre hotel. În ziua următoare ne aștepta o nouă călătorie cu trenul, având ca destinație Oradea, ca să descoperim în premieră un alt târg de Crăciun.

Călătoria cu trenul între Cluj Napoca și Oradea este una pitorească. Dealuri, păduri, case țărănești, turme de oi, copaci singuratici… peisaje parcă desprinse din cărțile poștale.

Începând de anul viitor linia de tren va intra în reparație. Durata lucrărilor este estimată la doi ani. Deja am pus pe lista câteva obiective noi, precum: Cetatea Corbului, Călărie la Stana, Cetatea Bologa și Muzeul Memorial Octavian Goga din Ciucea,  pentru o călătorie viitoare, cândva, probabil după ce se va repara linia de tren.

Chiar înainte de a ajunge în gara centrală din Oradea, s-a defectat locomotiva trenului. Partea bună e că tocmai ajunsesem în Oradea Est, așa că am coborât din tren și am luat-o la pas, spre Lotus Shopping Center. Dacă tot am vizitat mall-ul din Cluj Napoca, cum să-l ratăm pe cel din Oradea?!

Târgul de Crăciun din Oradea se află tot în inima orașului, găzduit de Piața Unirii (da, și cel din Cluj Napoca tot în Piața Unirii are loc!). Din piață, în orice direcție îți îndrepți privirea descoperi o clădire impresionantă.

Poți să te bucuri de arhitectura spectaculoasă a palatului Vulturul Negru, îmbrăcat în straie de sărbătoare. Peste drum de palat, vezi clădirea spectaculoasă a primăriei cu turnul său înalt, la rândul său așteptând cu nerăbdare Crăciunului.


Palatul Vulturul Negru

Cu cât te plimbi mai mult prin piață și prin împrejurimi, ai șansa să descoperi alte clădiri cu totul deosebite, precum Biserica cu Lună, Biserica Sfântul Ladislau I, Palatul Episcopal Greco-Catolic sau Catedrala Greco-Catolică Sfântul Nicolae.

Piața Unirii din Oradea este o înșiruire de nestemate arhitecturale, clădiri cu o arhitectură splendidă, proaspăt scoase din țiplă și care te invită să le descoperi poveștile.

Ne-am nimerit tocmai de 1 decembrie, a doua zi de târg, așa că era destul de aglomerat. Mi s-au părut mai puține căsuțe cu de-ale gurii decât în Cluj-Napoca și mai multe cu jucării. Fiecare cu prioritățile sale!

Totuși, per total, la Târgul de Crăciun din Cluj-Napoca mi s-a părut că s-a pus mai mult accentul pe produse tradiționale și lucrate manual, pe când la Oradea am descoperit și multe produse #madeinchina, dar care probabil îi bucură pe cei mici.

La Târgul din Oradea am avut parte bonus și un concert cu Nicola, ale cărei melodii le-am fredonat cu drag. Asta prea că vremea a fost mai caldă și nu am înghețat precum la Cluj, unde ne-am refugiat la hotel mai devreme.



Primăria Oradea

Palatul Episcopal Greco-Catolic





Concert Nicola

M-am bucurat că am ajuns din nou în două orașe dragi mie. Pentru prima dată le-am admirat în straie de sărbătoare și am poposit la târgurile lor de Crăciun. Zăpadă nu am mai prins, doar frig la Cluj-Napoca, dar vremea s-a încălzit când am ajuns în Oradea.

În Oradea am avut mai mult timp de plimbare, așa că îi următorul articol o să-ți povestesc despre noi descoperiri și alte redescoperiri.

 
P.S.: Dacă ți-a fost de folos acest articol, te rog să îl distribui. Pentru a fi la curent cu noutățile poți aprecia pagina de Facebook a blog-ului și să te abonezi ca să primești pe mail articolele!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.
Theme Designed By Hello Manhattan
|

Your copyright

2018-2022 Adriana Pârvu. Toate drepturile rezervate.