Slider

Viscri, satul săsesc izolat de lume, preferatul prințului Charles

16 aug. 2015


În Viscri am ajuns într-o zi înăbușitoare de august, când satul părea toropit de căldură. Izolat de lume, la oarece depărtare de drumul principal ce leagă Brașov de Sighișoara se află Viscri, satul săsesc ajuns celebru datorită prințului Charles de Wales. După ce moștenitorul tronului Marii Britanii s-a îndrăgostit iremediabil de acest colț liniștit de lume, am început și noi să ne interesăm de el și să-i dăm atenție. Până atunci câți oameni știau de Viscri?

Pe ulițe nici țipenie de om. Casele străjuite de porți înalte, specific săsești, erau îngrijite, semn că totuși avem de-a face cu un sat locuit. Doar că nu eram 100% sigură. Luând-o la pas spre biserică fortificată am mai întrezărit câte un om pe ici pe colo, așa că mi-a fost întărită credința că nu suntem într-un sat părăsit.


Liniștea e la ea acasă în Viscri. Nu e de mirare că prințul Charles a ales acest loc ca refugiu. Ce loc mai potrivit să evadezi din agitația metropolei londoneze decât acest sătuc micuț, retras de la vreun drum principal?

Poate te-ai aștepta că aici prințul Charles are nu știu ce gospodărie impunătoare. Când colo, când ajungi la poarta locuinței sale ocazionale, observi o căsuță modestă, în nuanțe de albastru, specifice satului. Cam aceeași culoare o avea și casa veche a bunicii. Acel albastru de țară, cum îmi place mie să îi zic.


Casele sunt aliniate ca niște mărgele pe ață. Multe case în nuanțe de albastru, dar și câteva într-un verde spălăcit sau un portocaliu decolorat de soare. Toate se potrivesc una cu cealaltă, parcă s-ar fi pus de acord înainte cum să se costumeze pentru petrecere.






Biserica fortificată din Viscri găzduiește un muzeu, biserica veche și oferă o priveliște de neuitat asupra întregului sat, celor care se încumetă să urce pe scara îngustă și întunecată, până în turn. De sus, poți cuprinde cu privirea toate gospodăriile. Biserica a fost construită în secolul XIII și fortificată apoi în secolul XV. Din 1999 a intrat în patrimoniul mondial UNESCO. Biletul costă o nimica toată, 4 lei, pentru care îți permite o călătorie în trecut, în viața satului de altădată.










Viscri seamănă și nu prea cu celelalte sate săsești din zonă. Are el ceva aparte. Probabil e vorba despre liniștea pe care o emană. Dintr-o dată ți-e bine. Nu mai e nevoie să alergi sau să cauți. Parcă ești acasă.

S-ar putea să îți placă și:
HĂRMAN ȘI BISERICA SA FORTIFICATĂ

P.S.: Dacă acest articol ți-a fost util, te rog să îl distribui. Pentru a fi la curent cu noutățile te invit să apreciezi pagina de Facebook a blog-ului și să te abonezi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.
Theme Designed By Hello Manhattan
|

Your copyright

2018-2022 Adriana Pârvu. Toate drepturile rezervate.