Slider

Un pic despre Atena

1 oct. 2011


Cu toate că am vizitat Atena tocmai în perioada grevelor controlorilor de trafic aerian și a tuturor mijloacelor de transport în comun, inclusiv a taxiurilor, aceste aspecte nu ne-au „umbrit” vacanța. Greva controlorilor de trafic aerian s-a soldat cu întârzieri ale zborurilor Tarom, atât la ducere, cât și la întoarcere; cu toate ca niciun mijloc de transport în comun nu circula când am ajuns la aeroport și nici taxiuri (cel puțin nu la costuri mai mici ca ale biletului de avion) a fost pus la dispoziție un autocar de către Ministerul Transporturilor care făcea legătura dintre aeroport și centrul Atenei.

Acum să povestesc puțin despre Atena, portul Pireu și insula Hydra, pe care le-am vizitat în această scurtă vacanță, în luna septembrie.

Atena: orașul este foarte frumos, dar înarmați-vă pe lângă răbdare, cu ochelari de soare, o pălărie, cremă de protecție solară, apă și ceva de ronțăit. Cu 12 euro se poate cumpăra un bilet  pentru a vizita Acropole (cu Partenonul si Erehteionul), Teatrul Herodes Atticus, Agora antica (cu templul lui Hefaistos), Forumul Roman, Biblioteca lui Hadrian,Teatrul lui Dionisos, Kerameikos și Templul lui Zeus Olimpianul. Dintre acestea aș recomanda evident Acropole și Agora antică, de vizitat dimineața și de preferat nu în weekend. Duminica, în zona Monastirski, în apropiere de Acropole, există așa-zisa piață duminicală din Atena unde pare că fiecare atenian își aduce vechiturile găsite prin casă la vânzare pentru turiști, și nu numai.

Parteon
Erehteion

Pireu: foarte ușor se poate ajunge din Atena în portul Pireu cu metroul, iar în Atena metroul este atât subteran, cât și de suprafață, permițând admirarea priveliștii orașului. De menționat că un bilet valabil o zi întreagă pe toate mijloacele de transport, inclusiv pe metrou costă 4 euro. Ultima stație a uneia dintre liniile de metrou este chiar Pireu și de aici se pot cumpăra bilete la diferite ambarcațiuni pentru vizitarea insulelor din apropierea Atenei, precum Poros, Hydra, Aegina, Agistri și altele.


Pireu
Flying Dolphin

În Pireu aș recomanda o plimbare pe faleza portului de yachturi Mikrolimaro, în special seara, la apusul soarelui. Conform spuselor unei localnice acesta este locul preferat de evadare al atenienilor. Într-adevăr este un loc foarte frumos și plăcut de plimbare, plus că există o sumedenie de localuri cu preparate din pește proaspăt.

Insula Hydra: pot spune doar că este un mic paradis! Apă limpede, cristalină, prin care se pot vedea peștișorii, palmieri, verdeață, căsuțe pitorești, flori colorate ... iar acest paradis se află la doar două ore cu vaporașul de portul Pireu și reprezintă o alegere superbă pentru o excursie de o zi.

Insula Hydra







Și puțin despre ce ar trebui gustat: odată ajunși în Grecia, nu trebuie să ratați salata grecească, souvlaki (un fel de frigărui din diferite tipuri de carne: pui, porc, vită), preparatele din pește proaspăt, fructele de mare, plus dulciurile care apar în vitrine la tot pasul. Iar aici brânza feta e pur și simplu excepțională!

Brânză feta la grătar

Salata grecească (în Grecia!)

Souvlaki de pui

În ceea ce privește suvenirurile și câte ceva draguț pentru cei dragi de acasă, recomand brânza feta care este absolut minunată (aici am gustat cea mai buna brânză!), săpunurile cu ulei de măsline care pot fi găsite și la prețul de 0.7 euro, mici sticluțe cu uzo, bomboane sau diferite dulciuri. De asemenea locul în care am văzut cele mai drăguțe suveniruri și produse grecești autentice a fost în cadrul magazinelor din aeroportul E. Venizelos. Prețurile nu mi s-au părut mai mari decât cele ale comercianților stradali sau din zonele special dedicate turiștilor, amatori de suveniruri grecești. Recunosc că nu am căutat foarte mult și nu am făcut o analiză amănunțită a prețurilor pentru suveniruri.

S-ar putea să îți placă și: GRECIA ȘI INSULELE SALE

P.S.: Dacă acest articol ți-a fost util, te rog să îl distribui. Pentru a fi la curent cu noutățile te invit să apreciezi pagina de Facebook a blog-ului și să te abonezi.

Un comentariu:

Un produs Blogger.
Theme Designed By Hello Manhattan
|

Your copyright

2018-2022 Adriana Pârvu. Toate drepturile rezervate.