Slider

Toate drumurile duc la Roma!

9 apr. 2015


Nu chiar toate drumurile, dar ultima mea călătorie a avut ca destinație orașul etern, Roma. Am profitat de o promoție a celor de la Blue Air, în care prețul pe segment de zbor era 49 euro și includea un bagaj de cală. Am ales Roma din lista lor de destinații pentru că nu am fost niciodată în Italia și am citit în ultima vreme mai multe cărți despre Renaștere și despre familiile Borgia, Medici, Sforza ...așa că era timpul să pășesc și eu pe acest tărâm încărcat de istorie.

DESPRE TRANSPORT

Cum spuneam mai sus, spre Roma am zburat cu cei de la Blue Air. Check-in-ul evident l-am făcut on-line și ceea ce mi s-a părut straniu a fost că ni s-au dat locuri pe același rând, însă nu unul lângă altul. Pentru asta ar fi fost necesar să plătim suplimentar, ceea ce nu am mai pățit până acum. În avion însă lumea s-a mutat pe alte locuri decât cele de pe bilet.

Când am plecat din București nu mergeau deloc terminalele de informații și poarta la care trebuia să ne îmbarcăm a fost schimbată. Am așteptat ce am așteptat la această poartă, după care am pornit în căutarea adevăratei porți de îmbarcare. Surprinzător a fost că nu am găsit (nu știu dacă nu există sau nu l-am găsit noi) niciun birou cu astfel de informații. Dar all in all, am ajuns la timp și ne-am suit în avion pentru a zbura către noua destinație și aventură. Roma, here we come!

Am aterizat pe aeroportul Fiumicino și de aici am luat trenul până la gara Termini. Prețul unui bilet a fost de 14 euro, iar călătoria a durat aproximativ 30 de minute. Trenul circulă la aproximativ 20 minute și există un orar afișat.

DESPRE CAZARE

Pentru cazare am ales un hotel în apropierea gării, pentru a ne fi comod transferul de la hotel la gară. Oricum în Roma, în partea centrală, fiecare clădire găzduiește unul sau mai multe hoteluri. Rezervarea am facut-o pe booking.com și am optat după ceva căutări pentru hotelul Nizza, cazare cu mic dejun inclus. Hotelul este draguț, am avut o cameră spațioasă, cu mobilă vintage (bine, mai degrabă veche), iar micul dejun a fost generos; internetul nu a mers prea bine, dar suficient cât să putem verifica una-alta legat de ceea ce urma să vizităm. Ah, și la sosire am primit o hartă turistică cu principalele obiective care chiar ne-a fost de folos în perindările prin oraș.

Hotel Nizza

Cazarea nu a inclus și taxa de oraș, care pentru 3 nopți, 2 persoane a fost 24 de euro, așadar luați în considerare și acest aspect când comparați diferite oferte de cazare.

De lângă gara Termini se pot vizita pe jos toate obiectivele importante din Roma, nefiind nevoie de folosirea transportului în comun - nu aș recomanda închirierea unei mașini, poate mai degrabă un scuter.

DESPRE MÂNCARE

Ei bine, venisem în Roma cu părerea preconcepută că trebuie să mănânc neapărat pizza și paste și să încerc cafeaua lor! Paste nu am apucat să mănânc, iar pizza am încercat în două locuri și nu m-a dat pe spate, mai degrabă o felie de pizza mi-a dat dureri de stomac. Cât despre cafea, am zis să cer și eu o cafea freddo într-o zi însorită și a fost foarte, foarte tare pentru obișnuința mea ...și nici gustul nu a fost cine știe ce.


Prețurile sunt destul de piperate, o cină ușoară pentru 2 persoane într-un local oarecare ajunge lejer la 30 euro. Și localuri, pizzerii, terase sunt la tot pasul ...ca și hotelurile!

DESPRE ROMA

Pe scurt, Roma este un muzeu în aer liber! Dacă nu doriți să stați la cozi pentru a vedea diferite obiective turistice, cel mai bine vă luați încălțări confortabile și o luați la pas prin oraș ...și cu siguranță veți întâlni o sumedenie de locuri  care vă vor încânta privirea.

Vaticanul și Basilica Sf. Petru sunt considerate a fi „must see-ul” Romei. Pentru muzeele Vaticanului și Capela Sixtină am cumpărat bilete online, pentru a nu fi nevoie să stam la coadă ...iar în ceea ce privește Basilica Sf. Petru când am văzut coada kilometrică (la propriu!) de turiști am zis că o putem vedea și altă dată. Puteți negocia cu numeroșii ghizi aflați în piața Sf. Petru care vă oferă tururi ghidate, pentru care nu este nevoie să mai stați la coadă, însă noi am preferat să vizităm muzeele Vaticanului la pas, în ritmul nostru.

Vatican - Sfera con sfera

Așadar dacă ajungeți în Roma și doriți să vizitați muzeele Vaticanului și capela Sixtină, luați în considerare faptul că în ultima duminică din lună accesul este gratuit, ceea ce se traduce printr-o aglomerație, foarte, foarte mare. Iar dacă doriți să faceți o surpriză celor dragi de acasă, le puteți trimite o vedere din poșta Vaticanului ...de acolo puteți cumpăra vederi și timbre!

În apropierea Vaticanului se află și castelul Sant Angelo (sau Mausoleul lui Hadrian), care este legat printr-un pasaj de Vatican, fiind folosit de papi ca refugiu, castel sau ca închisoare pentru inamicii politici. Aici a fost închisă și Caterina Sforza de către papa Alexandru al VI-lea ...cei care au urmărit serialul The Borgias știu mai multe despre aceste personaje (de menționat totuși că serialul nu reflectă în totalitate adevărul istoric).

De pe acoperișul castelului Sant Angelo se poate vedea o priveliște încântătoare a orașului Roma. Prețul unui bilet este de 10,5 euro și în general nu este coadă pentru vizitarea acestuia.

Monumentul lui Vittorio Emanuele II văzut de pe Castelul Sant Angelo

Așadar în prima zi plină am vizitat Panteonul (intrarea este gratuită), muzeele Vaticanului și Capela Sixtină, castelul Sant Angelo și toate piețele și celelalte obiective care ni s-au ivit în cale pe drumul de dus sau de întors ...și au fost câteva :)

A doua zi, am preferat să vizităm Colosseum-ul și Forul Roman pe dinafară și să petrecem mai mult timp pe străzile și străduțele Romei decât să petrecem un ceas sau mai multe așteptând să ne vină rândul să intrăm. Tot în această zonă poate fi admirată și coloana lui Traian, cea care este pomenită și în manualele noastre de istorie.

Tot în apropiere se află și Altare della Patria, cunoscut și ca monumentul lui Vittorio Emanuele II, o clădire impresionantă, pe care mi-aș fi dorit să o văd luminată și seara. Chiar lângă această clădire se află Basilica di Santa Maria in Ara coeli. Recomand să vizitați clădirea-monument și această biserică ...mie mi-au lăsat o amintire plăcută.

În ultima zi am mers până la parcul Villa Borghese, care este deosebit de frumos și ar fi meritat mai mult timp de vizitare, însă mai pe seară aveam un avion de prins.

Parcul Villa Borghese

Așadar în Roma am avut patru zile calendaristice, însă am ajuns vineri seara și am avut la dispoziție pentru vizitat sâmbăta și duminica, plus jumătate din ziua de luni.

DESPRE CUMPĂRATURI

Prețurile sunt destul de piperate și e puțin probabil să găsiți ceva la un preț mai scăzut decât în țară. Suveniruri mai mult sau mai puțin kitchioase se găsesc la tot pasul, însă puteți cumpăra lucruri mai drăguțe din aeroport.

Prin Roma sunt comercianți la tot pasul care vând bețe pentru selfie ...se pare că este foarte la modă să îți faci poze singur :) și da, erau foarte mulți turiști care își făceau astfel de poze, de parcă dacă nu ai o imagine dovadă cu tine, toată experiența a fost în zadar!

  

S-ar putea să îți placă și:

P.S.: Dacă acest articol ți-a fost util, te rog să îl distribui. Pentru a fi la curent cu noutățile te invit să apreciezi pagina de Facebook a blog-ului și să te abonezi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.
Theme Designed By Hello Manhattan
|

Your copyright

2018-2022 Adriana Pârvu. Toate drepturile rezervate.