Slider

București: Muzeul Zambaccian

21 mar. 2016

O surpriză plăcută pentru o după-amiază de duminică a constituit-o vizitarea Muzeului Zambaccian, situat la numărul 21A al străzii cu același nume. 

Muzeul este amenajat în casa omului de afaceri de etnie armeană Krikor Zambaccian (1889-1962), reputat critic de artă și colecționar, un adevărat Mecena al timpurilor sale, care a sprijinit și a încurajat numeroși pictori și artiști români, aflați la început de drum. Demn de menționat este faptul că de la bun început, Krikor Zambaccian a început să colecționeze picturi sau sculpturi cu scopul ca într-o bună zi să le doneze statului român, în vederea înființării unui muzeu.

De-a lungul vieții sale acesta a adunat o colecție valoroasă de picturi, sculpturi, grafică și mobilier pe care a donat-o statului român, împreună cu casa sa, care era deja gazda colecției. Galeria de artă putea fi vizitată și în timpul vieții sale, casa având un dublu rol, atât de locuință, cât și ca spațiu de expoziție, accesul fiind permis o zi pe săptămână iubitorilor de artă.

Pentru vizitator, pe lângă operele de artă, casa în sine reprezintă un punct de atracție. De cum îi treci pragul îți auzi pașii scârțâind pe parchetul de lemn și ești transportat la începutul secolului XX. Îți poți imagina că ești unul din iubitorii de frumos ai secolului trecut care se bucura că a venit ziua din săptămână când poate vizita colecția de artă.
Muzeul K. H. Zambaccian
Casa este formată din parter și etaj, având o scară interioară impresionantă, grinzi de lemn atent sculptate, plus o mică grădină. Vizitarea începe cu biroul lui Krikor Zambaccian, unde se pot vedea pe lângă picturile lui Theodor Pallady, cărțile din biblioteca colecționarului. Pe biroul acestuia puteți găsi un caiet în care să vă notați impresiile.

După birou veți pătrunde în ceea ce pare a fi camera de zi, unde vă va întâmpina scara de lemn masiv ce duce la etaj și veți putea admira un șemineu de modă veche. Pe pereți vă vor  delecta privirea picturile lui Nicolae Grigorescu.  Nu este cazul să urcați încă la etaj, pentru că vă mai așteaptă două încăperi cu opere de artă la parter unde puteți vedea în principal operele lui Ion Andreescu, Nicolae Tonitza, Camil Ressu sau Ștefan Luchian. 

Colecția de artă continuă la etaj cu opere ale altor pictori români precum Alexandru Padina, Alexandru Ciucurencu, Gheroghe Petrașcu, un coridor cu schițe și o încăpere care adăpostește picturi ale unor artiști străini consacrați precum: Matisse, Cezanne, Picasso, Renoir, Pissarro sau Sisley.

Pe lângă picturi pot fi admirate sculpturi ale unor mari artiști precum Constantin Brâncuși, Oscar Han, Miliția Pătrașcu sau Frederick Stork. În muzeu veți găsi și trei portrete ale lui Krikor Zambaccian pictate de artiști precum Corneliu Baba, Gheorghe Petrașcu sau Massimo Campigli.

La încheierea vizitei puteți poposi și în mica grădină pentru a vă odihni pe o bancă de lemn, la umbra unui copac înflorit sau pentru a fotografia statuile ce împodobesc curtea, aici fotografiatul fiind permis fară a fi nevoie să plătiți vreo taxă.

Vă recomand cu căldură să vizitați casa transformată în muzeu de pe strada Muzeul Zambaccian numărul 21A, pentru operele de artă, arhitectura clădirii și pentru zâmbetul cald și primitor al celor care lucrează aici.

Citește și:  CASA MELIK, CEA MAI VECHE CASĂ DIN BUCUREȘTI

Site: http://www.mnar.arts.ro/muzeul-k-h-zambaccian

Dacă sunteți curioși să aflați mai multe despre muzeele din București pe care le-am vizitat găsiți o listă aici.

P.S.: Dacă acest articol ți-a fost util, te rog să îl distribui. Pentru a fi la curent cu noutățile te invit să apreciezi pagina de Facebook a blog-ului și să te abonezi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.
Theme Designed By Hello Manhattan
|

Your copyright

2018-2022 Adriana Pârvu. Toate drepturile rezervate.