Slider

Știința fericirii. Cele 7 obiceiuri ale oamenilor împliniți.

20 aug. 2017


Platforma Coursera oferă o sumedenie de cursuri online din cele mai variate domenii cum ar fi programare, web design, comunicare, economie, marketing, management, artă, istorie, fotografie sau dezvoltare personală. Și multe, multe altele. Majoritatea acestor cursuri sunt gratuite și e nevoie să plătiți doar dacă doriți un certificat oficial emis de Coursera care să ateste că ați încheiat cu succes cursul respectiv. 

Din multitudinea de cursuri, mi-a atras atenția cel intitulat A Life of Happiness and Fulfillment (O viață fericită și împlinită).  E greu să nu observi un astfel de titlu și să nu dorești să afli mai multe. Fericirea este tratată ca o știință, iar cursul oferă rețeta oamenilor fericiți și împliniți. Care sunt obiceiurile celor fericiți? Care sunt deprinderile care ne fac nefericiți? Cursul este structurat în jurul celor 7 păcate care ne împiedică să fim fericiți și a celor 7 obiceiuri pe care le putem cultiva ca să fim mai împliniți.

O să le trec în revistă pe fiecare în parte, câte un păcat, urmat de obiceiul pe care e nevoie să îl cultivăm pentru a fi mai fericiți, mai împliniți, mai mulțumiți și mai împăcați cu noi înșine. Pentru mai multe detalii vă invit să urmați acest curs sau să cumpărați cartea profesorului Raj Raghunathan, care este tradusă și în limba română „Daca ești asa deștept, de ce nu ești fericit?” (eu am cumpărat-o, însă nu am apucat încă să o citesc).

1. Primul „păcat” este că nu acordăm importanța cuvenită fericirii în viața noastră, tot amânând-o pentru un viitor incert. Vă sunt familiare afirmații de genul „O să-mi caut o slujbă care îmi place după ce strâng suficienți bani pentru o mașină” sau „O să călătoresc mai mult după ce vor crește copiii”? 

Pentru a contracara acest obicei e nevoie să ne reamintim să prioritizăm fericirea în viața noastră. Care sunt lucrurile care ne aduc fericire, împlinire, liniște sufletească? După ce le-am identificat, să vedem ce putem face pentru a le introduce în viața noastră. Până la urmă, tu ești cea mai importantă persoană din viața ta. 

2. Al doilea „păcat” este că ne comparăm cu ceilalți, căutând superioritate, care ne afectează relațiile și ne scade nivelul de fericire. Comparațiile cu ceilalți sunt de multe ori „mama nefericirii”. Fiecare dintre noi avem puncte forte și puncte slabe. 

În loc să ne irosim energia comparându-ne cu alții, o putem utiliza mult mai eficient fiind mai buni în ceea ce întreprindem și concentrându-ne pe a fi cea mai bună versiune a noastră.

3. Al treilea „păcat” este că nu suntem echilibrați în relațiile cu ceilalți. Putem fii prea dependenți sau prea distanți. 

Pentru a trăi o viață fericită, este nevoie să găsim cum s-ar zice, calea de mijloc între cele două, să ne permitem să fim vulnerabili, fără a fi dependenți și să fim independenți, fără a fi distanți. E ceva de lucru aici, dar cu efort conștient ne vom găsi propriul echilibru. De ajutor ne vor fi iubirea, dăruirea și recunoștința, pentru a clădi relații frumoase și trainice cu cei din jur.

4. Al patrulea „păcat” se referă la dorința exagerată de a controla viața de zi cu zi. Avem tendința de a dori să controlăm fiecare aspect al vieții noastre, să fim așa ziși control freaks. Ducem perfecționismul pe noi culmi și suferim decepții sfâșietoare când viața nu respectă planul nostru bine pus la punct. 

E nevoie să fim mai relaxați și să acceptăm că viața nu ține cont neapărat de planurile noastre. De multe ori însă viața ne oferă lucruri extraordinare, pe care nici nu le visam și pe care le putem rata, fiind prea ocupați să urmăm un plan bătut în cuie.

5. Al cincilea „păcat” este despre a nu avea încredere în oameni. Neîncrederea ne poate fi de ajutor în anumite situații, însă poate avea un impact negativ în altele, ducând la ratarea anumitor oportunități. Oamenii neîncrezători în ceilalți sunt mai nefericiți decât cei care au încredere. 

Nu vorbim aici despre încredere oarbă, ci despre ceea ce se numește încredere inteligentă („smart trust”). Să avem mai multă încredere decât neîncredere. De asemenea să iertăm și să ne iertăm când încrederea ne-a fost zdruncinată sau nu am făcut cele mai bune alegeri.

6. Al șaselea „păcat” este că pe lângă faptul că nu avem încredere în oameni, nu avem încredere nici în viață. Experiențele negative, dezamăgirile, tristețile ne pot diminua încrederea în viitor. 

Pentru a contracara acest sentiment e nevoie să amuțim vocile negative din mintea noastră pentru a auzi ce ne spune inima și pentru a ne urma intuiția. Cumva acestea știu care este rostul nostru și tot ceea ce e nevoie să facem e să ne urmăm propria voce interioară.

7. Ultimul „păcat” se referă tocmai la a nu te încrede în vocea din interiorul tău. 

O soluția ca vocea interioară să se facă auzită este practicarea mindfulness. Fiind mai conectați la timpul prezent, suntem mai puțin preocupați de viitor. Petrecem mai mult timp aici și acum decât în lumea gândurilor. Meditația, yoga, contemplarea sunt activități care ne pot ajuta să fim conectați la singurul timp care există cu adevărat, cel prezent.

Cursul este evident mult mai amplu, însă acestea sunt ideile esențiale care sunt dezvoltate în fiecare lecție. Vă recomand să vă înscrieți la acest curs sau la oricare altul de pe Coursera. Majoritatea cursurile sunt în limba engleză, însă există și cursuri în alte limbi sau au traduceri.

Voi ce curs ați urmat ultima oară? A fost unul pe plan personal sau profesional? Ce cursuri ați recomanda altora?

Site: https://www.coursera.org/learn/happiness

Foto: Pexels.com

S-ar putea să îți placă și:
MINDFULNESS: INTRODUCERE ÎN ARTA DE A TRĂI CONŞTIENT
SCHIMBĂRILE MARI ÎNCEP CU PAȘI MICI: 21 DE AFIRMAȚII, 21 DE ZILE
IUBIREA ÎNCEPE CU TINE

P.S.: Dacă acest articol ți-a fost util, te rog să îl distribui. Pentru a fi la curent cu noutățile te invit să apreciezi pagina de Facebook a blog-ului și să te abonezi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.
Theme Designed By Hello Manhattan
|

Your copyright

2018-2022 Adriana Pârvu. Toate drepturile rezervate.