Slider

Castelul Alinei Știrbey - Muzeul Sinaia

15 apr. 2018


Sinaia continuă să fie pentru mine un oraș plin de surprize, un magician care mai scoate un iepure din pălărie, când credeai că i-ai văzut deja pe toți. Castelul Știrbey este cea mai veche clădire din oraș, edificat în anul 1875, din dorința prințesei Alina Știrbey și a soțului acesteia, generalul Ioan Emanuel Florescu. Începând cu anul 2015 castelul găzduiește Muzeul Sinaia, care este cel mai nou obiectiv turistic pentru stațiune.

Castelul Alinei Știrbey, construit din piatră de râu, este încadrat de două foișoare cu turnuri, care dau clădirii un aer romantic, de poveste. La sfârșitul secolului XIX vila se oglindea într-un mic lac natural, fiind înconjurată de un vast parc, plin de verdeață. Astăzi în schimb castelul Știrbey este ascuns privirii, fiind sufocat de hoteluri, terase și teleferic.

Într-o zi de martie cu zăpadă am reușit în sfârșit să vizitez castelul în miniatură, care mă cucerise cu povestea și cu cele două turnuri foișor ale sale. Poate că visasem prea mult la acest loc și aveam așteptări prea mari. Când am pășit în muzeu atmosfera mi s-a părut rece și impersonală. Frigul de afară își făcea simțită prezența și în încăperile muzeului. Sporovăiala angajaților făcea destul de dificilă sarcina de a citi textele informative de pe pereți, însă am reușit să pătrund în atmosfera orașului de odinioară. 

Salonul aristocratic







M-a frapat însă senzația de nou pe care ți-o dă Muzeul Sinaia, făcându-te să uiți că de fapt te afli în cea mai veche clădire din oraș, cu o istorie de mai bine de 100 de ani. Castelul a trecut mai degrabă printr-un proces de modernizare, decât de reabilitare. Mi-aș fi dorit ca Muzeul Sinaia să păstreze mai mult din autenticitatea fostei vile a Alinei Știrbey. Termopanele noi, zugrăveala de un alb strălucitor, piatra proaspăt cimentată,  care imită neconvingător construcția inițială, te fac să uiți că te afli într-o clădire istorică.

În incinta muzeului se găsește o cafenea cochetă, în care mai degrabă mi-ar fi făcut plăcere să savurez o cafea în București, în acest loc așteptându-mă la ceva diferit. Decorul mi-aș fi dorit să fie similar salonului aristocratic, camera mea preferată din muzeu. Sau să fie replica unei cafenele din Belle Epoque. Castelul-muzeu pune la dispoziție 6 camere în care se poate înnopta, însă nici acestea nu amintesc de sfârșitul secolului XIX, fiind mobilitate într-un stil asemănător cafenelei. Chiar și așa, tot mi-aș dori să petrec o noapte la castel. Și să savurez o cafea aici.


Cafeneaua din incinta muzeului


Muzeul oferă informații utile și interesante cu privire la istoria orașului Sinaia, influența familiei regale, cum se desfășura viața în timpul comunismului și schimbările survenite după revoluție. Am descoperit de exemplu că salamul de Sibiu a fost produs inițial în Sinaia, de către Filippo Dozzi. Denumirea a primit-o pentru că purta ștampila vămii din Sibiu, de unde era exportat. Acum mă întreb dacă Salamul Sinaia are vreo legătură cu orașul Sinaia? :)











Chiar dacă așteptările mele au fost mai mari decât realitatea care m-a întâmpinat la Muzeul Sinaia, vă recomand să îi faceți o vizită. Castelul Știrbey își păstrează în continuare farmecul, părând o construcție desprinsă dintr-o poveste romantică, iar muzeul oferă informații interesante despre orașul Sinaia.  Recunosc că îmi doresc să revin în acest loc într-o zi mai însorită. Sunt curioasă care vor fi impresiile mele atunci.














Cu ochii minții poți pătrunde în Sinaia începutului de secol XX, când aristocrația, oamenii politici și de cultură își petreceau vacanțele în acest colț de lume. Poți observa stațiunea cu vilele sale cochete, cu trăsuri și doamne elegante, cu pălărie și umbrelă.

Site: http://castelulstirbey.ro/

Sfat util: puteți cumpăra un bilet comun pentru Muzeul Sinaia și Cazinoul Sinaia, la un preț redus. De asemenea, nu există taxă pentru fotografiere.

S-ar putea să îți placă și:

P.S.: Dacă acest articol ți-a fost util, te rog să îl distribui. Pentru a fi la curent cu noutățile te invit să apreciezi pagina de Facebook a blog-ului și să te abonezi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.
Theme Designed By Hello Manhattan
|

Your copyright

2018-2022 Adriana Pârvu. Toate drepturile rezervate.