Slider

Muzeul Recordurilor Românești din București

14 oct. 2018


Ieri am vizitat Muzeul Recordurilor Românești, muzeu ce se află ascuns la numărul 25 al străzii Parfumului, din vechiul cartier evreiesc din București. Spun ascuns, pentru că poți trece pe lângă poarta muzeului, fără să bănuiești că ascunde unul din cele mai interesante muzee private din România. Abia după ce se deschide poarta și intri îți dai seama că te afla în curtea unui muzeu, găzduit de o clădire nouă. 

Muzeul Recordurilor Românești este un muzeu privat, ce găzduiește colecții impresionante și recorduri românești, după cum îi spune numele. Colecțiile se desfășoară pe etaje întregi, cât și la subsolul clădirii. Un etaj întreg este dedicat filateliei, un altul aparatelor foto , fiarelor de călcat sau tirbușoanelor, iar subsolul conține o întreagă colecție de suporturi pentru fiarele de călcat. Toate piese deosebite, fiecare cu povestea ei. Muzeul poate fi vizitat doar cu programare prealabilă, în tururi ghidate.

Mai exact, ce găsim în cadrul Muzeului Recordurilor Românești?
  • Cea mai mare colecție de tirbușoane din lume, ce depășește 30.000 de exemplare, numai exemplare deosebite
  • Cel mai scump tirbușon din lume, în valoare de 49.600 de lire sterline, cumpărat la o licitație din Londra
  • Cea mai mare colecție de fiare de călcat din lume, ce depășește 35.000 de exemplare, din diferite timpuri și colțuri ale lumii
  • Cel mai scump fier de călcat din lume, în valoare de 15.000 de dolari, cumpărat la o licitație din S.U.A.
  • Cea mai mare colecție filatelică din România, cu peste 50.000 de exponate, dintre care multe unice și foarte valoroase
  • Cea mai mare colecție de suporturi pentru fiare de călcat 
  • Cea mare mare colecție de obiecte cu floarea de colț


ETAJUL 4. COLECȚIA FILATELICĂ ROMÂNEASCĂ.

Turul nostru a pus accentul pe colecția de filatelie găzduită de muzeu la etajul IV. Un etaj întreg numai cu timbre, scrisori, cărți poștale și documente vechi. Aproape două secole de istorie românească povestite prin intermediul timbrelor. A fost de-a dreptul copleșitor, ni s-au oferit foarte multe informații detaliate de către domnul Francisc Ambrus și am văzute o mulțime de exponate. O parte dintre ele m-au teleportat în copilărie, prin intermediul unor timbre și felicitări trimise de Crăciun. Din colecție nu lipsește nici celebrul Cap de bour, cel mai valoros timbru românesc. Cred că pasionații de filatelie ar putea petrece ore întregi aici și le-ar fi foarte greu să părăsească muzeul.

Am petrecut o oră în secțiunea dedicată filateliei românești, după care însă o oră, cumva pe repede înainte la celelalte etaje și la subsolul clădirii, pentru a afla mai multe despre celelalte colecții găzduite de muzeu.







 ETAJUL 3. COLECȚIA DE APARATE FOTO.

Un etaj întreg de aparate foto, foarte vechi, vechi și mai noi. Un adevărat rai pentru pasionații de istoria fotografiei. Pe lângă aparate foto mai găsești mașini de scris sau de cusut. Dar nu de oricare. Mașinile de cusut mi s-au părut niște adevărate bijuterii, unele din ele parcă erau de jucărie, așa de mici și drăgălașe erau. Poate erau folosite pentru a croi haine pentru păpuși? Ca să nu mai zic că încă visez să am o mașină de scris. Măcar de decor, ca să mă inspire când scriu.




ETAJUL 2. COLECȚIA DE TIRBUȘOANE.

Peste 30.000 de tirbușoane adunate în același loc. Și nu vorbim aici de banalele tirbușoane de acasă, ci de adevărate opere de artă sculptate cu diferite motive, care fac din desfacerea unei sticle de vin un moment de mare artă. Aici veți găsi cel mai scump tirbușon din lume, cumpărat la o licitație din Londra pentru fabuloasa sumă de 49.600 de lire sterline. Tot aici se află și cel mai mic tirbușon din lume, pentru care e nevoie de o lupă ca să-l vezi.





Cel mai mic tirbușon din lume

Cel mai scump tirbușon din lume

ETAJUL 1. COLECȚIA DE FIARE DE CĂLCAT.

Cine și-ar fi imaginat un etaj întreg cu fiare de călcat? Și mai ales, cine și-ar fi imaginat că pot fi atât de frumoase? Rafturi întregi cu fiare de călcat, din diferite vremuri, de diferite mărimi, culori, din diferite materiale, unele din ele putând fi considerate opere de artă. De acum încolo, voi privi călcatul rufelor cu alți ochi. Colecția găzduiește cel mai scump fier de călcat din lume, în valoare de 15.000 de dolari, al cărui corp și mâner este de fapt o locomotivă în miniatură. Am văzut până și bijuterii sub formă de fiare de călcat și culmea, mi-au plăcut tare mult.





Cel mai scump fier de călcat din lume

Inel în formă de fier de călcat

SUBSOL. COLECȚIA DE SUPORTURI PENTRU FIARE DE CĂLCAT.

Dacă colecția de fiare de călcat nu a fost suficient de surprinzătoare, ei bine, la subsol, veți găsi o colecție de suporturi pentru fiare de călcat. Dacă fierul de călcat poate fi ceva deosebit nici suportul său nu se lasă mai prejos. O colecție întreagă de suporturi metalice, care de care mai iscusite și artistice, ca să transforme călcatul într-o artă.




Vizita la Muzeul Recordurilor Românești a fost una inedită și memorabilă. Aș vrea să revin într-o bună zi, ca să iau mai pe îndelete exponatele, de data asta fiind un adevărat tur de forță vizitarea întregului muzeu în două ore. Muzeul poate fi vizitat doar de către grupuri, cu programare prealabilă. Am înțeles că pe viitor se dorește ca joia să fie deschis și publicului larg. Cum am noutăți vă anunț. Până atunci strângeți-vă familia și prietenii și contactați-i pe cei de la muzeu cu privire la costul turului, care momentan se face sub formă de donații. Nu cred că veți regreta decizia de a vizita acest muzeu.

Adresă: Str. Parfumului 25-27, București
Orar și prețuri: office@museumofromanianrecords.com

Poți găsi alte povești despre casele vechi și muzeele Bucureștiului aici.

P.S.: Dacă acest articol ți-a fost util, te rog să îl distribui. Pentru a fi la curent cu noutățile te invit să apreciezi pagina de Facebook a blog-ului și să te abonezi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.
Theme Designed By Hello Manhattan
|

Your copyright

2018-2022 Adriana Pârvu. Toate drepturile rezervate.