Slider

Cele 5 limbaje ale iubirii

20 oct. 2018


Dacă e să ne luăm după Gary Chapman autorul cărții Cele 5 limbaje ale iubirii, fiecare dintre noi are un limbaj dominant prin intermediul căruia se simte iubit și i se umple rezervorul afectiv, cum îi place autorului să spună. Mi-a plăcut ideea cu rezervorul afectiv care se umple sau scade, în funcție de câtă iubire primim. Sau mai bine zis de câtă iubire simțim că primim. Că cele două nu coincid, după cum veți vedea din cartea lui Gary Chapman, pastor și consilier matrimonial.

Cele 5 limbaje ale iubirii sunt: declarațiile, timpul petrecut împreună, serviciile, darurile și atingerile. Cum era de așteptat, fiecare limbaj are la rândul său mai multe dialecte, fiind nevoie de timp, atenție și răbdare ca să descoperim limbajul propriu de iubire, dar și pe acela al omului drag de lângă noi.

DECLARAȚIILE: Unii oameni se simt cu adevărat iubiți când li se fac declarații în acest sens. Simt nevoia să audă cuvinte de iubire. Atât te iubesc, mi-ești drag sau mi-e dor de tine, cât și complimente sau cuvinte de încurajare. Pentru ei cea mai mare dovadă de iubire este exprimarea ei în cuvinte.

SERVICIILE: Pe alții cuvintele de dragoste nu îi impresionează atât de tare. Degeaba aud te iubesc de dimineața până seara, când gunoiul n-a fost dus de 3 zile și vasele zac în chiuvetă. Ei eu nevoie de fapte, nu de vorbe și aceste fapte se traduc prin diferite servicii. Au nevoie de ajutor la curățenie, ca celălalt să facă cumpărăturile sau alte treburi mai mult sau mai puțin casnice.

TIMPUL PETRECUT ÎMPREUNĂ: Sunt alți oameni care nu sunt impresionați atât de tare nici de declarații, nici de servicii. Ei au nevoie de timp de calitate petrecut împreună cu celălalt. Nu, statul împreună pe canapea și uitatul la televizor, nu intra în categoria timp de calitate petrecut împreună. Timpul petrecut împreună e nevoie să fie împletit cu discuții semnificative, nu câteva cuvinte spuse în treacăt despre ziua petrecută la birou, cum șeful nu te apreciază suficient și faptul că mâine e posibil să plouă.

DARURILE: Poate veți gândi că ăsta trebuie să fie limbajul preferat de dragoste al femeilor. Ei, bine nu, deși poate reprezentantele sexului frumos sunt ceva mai sensibile la cadouri și mici atenții. Nu vorbim neapărat de cadouri scumpe, ci de daruri semnificative, gândite special pentru persoana căreia i se adresează. 

ATINGERILE: Prin limbajul contactului fizic nu e musai să fie vorba de sex, ci și îmbrățișări, mângâieri sau sărutări. Tot tacâmul. Ca să nu ziceți că gata am găsit limbajul preferat al bărbaților, cum alții ar putea spune despre daruri că sunt limbajul favorit al femeilor.

Părerea mea e că d-l Chapman a cam simplificat puțin lucrurile ca să arate că avem nevoi diferite cu privire la iubire și putem interpreta greșit mesajele celuilalt. În general avem tendința să îi arătăm celuilalt că îl iubim în modul în care ne-am dori ca el sau ea să-și arate afecțiunea. Chiar dacă ne impresionează mai mult un limbaj decât altul, nu înseamnă că este o soluție universal valabilă pentru a ne simți iubiți. Chiar dacă ne considerăm iubiți când partenerul ne face anumite servicii s-ar putea ca după o zi grea de muncă să apreciem mai mult dacă celălalt ne îmbrățișează sau ne spune o vorbă caldă, decât dacă spală vasele. Sau cel mai bine, după ce spală vasele.

Limbajul propriu de iubire poate fi dat de o combinație de limbaje, în proporții diferite. Poate ne simțim apreciați când celălalt gătește cina, dar asta nu înseamnă că același efect îl are și datul cu aspiratorul. Ca să nu dau iar exemplul cu spălatul vaselor. În primul rând să fim atenți la ce ne face pe noi să ne simțim iubiți ca să îi putem comunica partenerului, dar și celor apropiați, familie și prieteni. Apoi să observăm când cei din jur se simt iubiți ca să le putem transmite dragostea noastră așa cum o înțeleg ei. 

De cele mai multe ori vom avea un limbaj diferit față de iubit, de părinți sau prieteni. Cum suntem obișnuiți să facem proiecții, avem tendința să ne afișăm iubirea în maniera în care o receptăm. Nu vi s-a întâmplat să plănuiți o surpriză deosebită, să zicem o cină romantică la un restaurant cu dichis, iar celălalt să nu se arate impresionat de efortul pe care l-ați făcut? Moment în care manifestarea iubirii, se transformă în reproș, cum că celălalt nu vă apreciază strădaniile? Multe astfel de neînțelegeri pot fi evitate dacă învățăm că fiecare are un limbaj de iubire diferit.

S-ar putea să îți placă și:
IUBIREA ÎNCEPE CU TINE
CALENDAR 2018. LUNA IANUARIE ESTE DESPRE IUBIRE.

P.S.: Dacă acest articol ți-a fost util, te rog să îl distribui. Pentru a fi la curent cu noutățile te invit să apreciezi pagina de Facebook a blog-ului și să te abonezi.

Un comentariu:

  1. Am citit cartea. Foarte adevarat tot ce spune Gary Chapman. Pentru parinti, exista varianta „Cele 5 limbaje de iubire ale copiilor”, scrisa de acelasi autor. Este vorba despre aceleasi limbaje, dar adaptate la situatiile cu copiii

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.
Theme Designed By Hello Manhattan
|

Your copyright

2018-2022 Adriana Pârvu. Toate drepturile rezervate.