Slider

La pas prin cartierul evreiesc din București

26 aug. 2018


Nu au rămas prea multe amintiri din cartierul evreiesc de altă dată. Doar câteva clădiri, în mare parte într-o stare deplorabilă, la un pas de prăbușire. Mergând pe aceste străzi putem totuși să facem un exercițiu de imaginație ca să vedem cu ochii minții cum se desfășura o zi din viața comunității evreiești la începutul secolului XX sau în perioada interbelică. Putem simți mirosul de ulei încins, de la celebrele chifteluțe preparate în bucătării fără geamuri.

Casele de altă dată nu au avut o soartă prea fericită. Unele au dispărut complet, altele stau să se prăbușească. Am descoperit și un exemplu de așa da, așa se restaurează o casă de patrimoniu. Se vede că e în stare bună și în același timp îi ghicești vârsta. Am văzut casele sociale ale evreilor săraci, ocupate astăzi de rromi. Fostul azil al evreilor aflat la colț de stradă stă să se prăbușească. În curând probabil îi va lua locul o construcție modernă, fără vreo legătură cu arhitectura locului. Că doar fiecare construiește cum vrea și mai nou aparent și unde vrea.






Fostul azil din cartierul evreiesc

În cartierul evreiesc pot fi admirate și astăzi Templul Coral și Templu Unirea Sfântă, lăcașe de cult aparținând comunității evreiești din București. Sinagoga Mare găzduiește Muzeul Holocaustului, un loc care să ne reamintească ororile de care omul este capabil, pentru că istoria nu se ascunde, ci se asumă. Numai cunoscând faptele trecute, putem avea grijă ca istoria să nu se mai repete. Din cartierul evreiesc nu lipsește Teatrul Evreiesc de Stat , unde se joacă în continuare piese de teatru. Aici am putut să o revăd pe talentata Maia Morgenstern în rolul lui Miss Daisy în piesa „Miss Daisy și șoferul ei”.

Holocaustul a fost necruțător și cu evreii de la noi din țară. Din 800000 de evrei, aproape jumătate au fost uciși în timpul holocaustului. Cealaltă jumătate a reușit să plece în timpul regimului comunist sau după revoluție, în prezent comunitatea evreiască de la noi din țară având aproximativ 7000 de membri. Mai multe informații despre istoria evreilor din țara noastră puteți afla de la Gilbert Șaim, vizitând Templul Coral. Dacă sunteți pregătiți pentru imagini care cu siguranță vă vor afecta emoțional, atunci puteți vizita și Muzeul Holocaustului. Templul Unirea Sfântă găzduiește Muzeul de Istorie a Evreilor din România , însă nu este clar când se va încheia renovarea și își va deschide din nou porțile. De afară arată impresionant.

Templul Coral - program de vizitare: luni - joi 9:00 - 15:00 (ultima intrare 14:30), vineri 9:00 -13:00 (ultima intrare 12:30), duminică 9:00 - 13:00 (ultima intrare 12:30)
Adresă: Strada Sfânta Vineri 9, București
Preț bilet: 10 lei
Facebook: https://www.facebook.com/templulcoral/

Templul Coral

Gilbert Șaim, gabaiul și ghidul cultural al Templului Coral






Sinagoga Mare (Muzeul Holocaustului) - program de vizitare: luni - joi 9:00 - 15:00 (ultima intrare 14:30), vineri 9:00 -13:00 (ultima intrare 12:30), duminică 9:30 - 13:30 (ultima intrare 13:00)
Adresă:
Donație recomandată: 5 lei

Sinagoga Mare (găzduiește Muzeul Holocaustului)








Templul Sfânta Unire - Muzeul de Istorie a Evreilor din România - momentan este în curs de renovare
Adresă:  Intrarea Mămulari 3, București

Templul Sfânta Unire

Teatrul Evreiesc de Stat
Adresă: Str. Iuliu Barasch, nr. 15, sector 3, București (zona Sf. Vineri – Udriște)


Teatrul Evreiesc de Stat

Sper că v-am trezit interesul cu privire la cartierul evreiesc din București și acum doriți să îi străbateți străzile în căutarea istoriei apuse de altă dată. Nu ezitați să faceți o vizită Templului Coral. Este o bijuterie ascunsă printre blocuri. Aici veți avea ocazia să-l întâlniți pe Gilbert Șaim, gabaiul, adică păzitorul templului.

S-ar putea să îți placă și: LA PAS PRIN COTROCENI

P.S.: Dacă acest articol ți-a fost util, te rog să îl distribui. Pentru a fi la curent cu noutățile te invit să apreciezi pagina de Facebook a blog-ului și să te abonezi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.
Theme Designed By Hello Manhattan
|

Your copyright

2018-2022 Adriana Pârvu. Toate drepturile rezervate.