Slider

La pas prin Arad. Arhitectură baroc, vitrine și liniște.

10 nov. 2018


În Arad am ajuns sâmbătă dimineața, după ce am călătorit cu trenul întreaga noapte, din București. Magazinele încă nu erau deschise, iar pe străzi, în centrul orașului abia se zăreau câțiva oameni matinali. Liniștea învăluia întregul oraș. Mă puteam holba în voie la vitrinele magazinelor și la arhitectura baroc a clădirilor. Aradul se poate lăuda cu un bogat patrimoniu de clădiri în stil baroc, fiind alintat Mica Vienă sau Viena de pe Mureș. Influența austro-ungară își face simțită prezența când te uiți atent la arhitectura clădirilor. Unele dintre ele îți încântă privirea, altele speri că vor avea parte de zile mai senine, fiind într-o stare avansată de degradare. Orașul are un iz de vechi, de vremuri apuse, spulberat ocazional de tramvaiele colorate care îl străbat.



O zi îți este de ajuns ca să străbați la pas centrul orașului și să explorezi mai îndeaproape atracțiile sale.

Arhitectura baroc


Clădirile spun poveștile altor vremuri. Din păcate, multe din clădirile vechi ale orașului, cu arhitectură baroc sunt într-o stare destul de nefericită. Culorile s-au dus, tencuiala stă să cadă, fisurile se văd cu ochiul liber. Îți poți imagina cât de semețe erau odată, când Aradului i se spunea că aduce cu Viena. Acum doar speră la vremuri mai bune.











Vitrinele magazinelor


Pentru că am ajuns dimineața devreme în Arad, am putut să fotografiez de aproape detaliile din diferitele magazine care mi-au ieșit în cale. Nu mă pot abține să nu îți împărtășesc câteva din comorile pe care am reușit să le imortalizez. Vitrinele închise, într-o dimineață de sâmbătă, aveau ceva liniștitor, majoritatea amintindu-mi de magazinele mai de demult care existau în București.









Turnul de apă


Pe primul loc între atracțiile Aradului, în opinia mea subiectivă, este Turnul de Apă. Din vitrină în vitrină și observând atent arhitectura clădirilor, am ajuns la Turnul de Apă, care în prezent se poate vizita, fiind transformat în muzeu. Aici am întâlnit unul dintre acei oameni care sfințesc locul, pe d-l Horia Truță, care ne-a povestit despre istoria orașului și ne-a recomandat ce putem vizita în oraș și în împrejurimi. Venisem de acasă cu ideea de a ajunge în Săvârșin ziua următoare, în speranța că vom putea vedea, chiar dacă de la distanță, palatul familiei regale. Dânsul ne-a recomandat în schimb să vizităm Lipova, o localitate aflată la 30 km de Arad, unde se poate ajunge cu trenul. Îi mulțumim cu această ocazie pentru recomandare, pentru că am descoperit un oraș fascinant, despre care nu știam nimic cu o zi înainte.

Turnul de Apă găzduiește expoziții temporare sau evenimente, fiind și un loc atipic pentru fotografii de nuntă. În încăperile transformate în muzeu, veți descoperi o istorie a folosirii apei în casele oamenilor, care se împletește cu istoria orașului Arad.






Centrul orașului


În centrul orașului  Arad se află clădirea impozantă a primăriei, construită în stil eclectic între anii 1872-1875. Primăria poate fi vizitată de către grupuri, însă este necesară o programare prealabilă. Cel puțin așa ni s-a spus la intrare. Tot în centrul orașului vei găsi Teatrul Ioan Slavici, Biserica catolica Sf. Anton de Padova, Palatul Cultural și Piața Avram Iancu, cu numeroase clădiri unice, cu arhitectură baroc.

Primăria orașului Arad

Primăria orașului Arad - interior

Biserica catolică Sf. Anton de Padova

Biserica Sf. Anton de Padova - interior

Biserica Sf. Anton de Padova - interior

Teatrul I. Slavici

Palatul Cultural Arad

Palatul Cultural


Palatul Cultural din Arad găzduiește la parter o expoziție dedicată științelor naturii. La etaj, într-o atmosferă întunecată, de parcă s-ar face economie la curent electric, se află secția de istorie. Podeaua scârțâie atât sub pașii tăi, cât și sub cei ai supraveghetoarelor, care te urmăresc îndeaproape. Probabil că nu sunt obișnuite cu vizitatorii, crezând că oricine le trece pragul are gândul necurat de a pleca acasă cu vreunul din cele câteva obiecte expuse. Secțiile muzeului nu excelează cu nimic, având pur și simplu exponate în vitrine, însoțite de un text informativ. Va mai trece ceva vreme până ce acest muzeu va ține pasul cu timpurile, oferind vizitatorilor o experiență interactivă, interesantă, pentru a le trezi curiozitatea cu privire la istoria țării și a orașului.



Parcul Mihai Eminescu


Vizita noastră în Arad a coincis cu Festivalul Berii din Parcul Mihai Eminescu, aflat în spatele primăriei. Dacă în cursul zilei parcul era pustiu și rulotele cu mâncare fără mușterii, lucrurile s-au schimbat radical odată cu lăsarea serii. Parcul a devenit neîncăpător și cozi interminabile de oameni așteptau să cumpere bere, burgeri, gogoși, kurtos, clătite și orice altceva era de vânzare. Cum nu mai fusesem demult la un concert am avut șansa să-i ascult pe The Motans și pe veteranii de la Cargo. Chiar dacă la sfârșitul reprezentației celor de la Cargo a început să plouă, nu au cântat din păcate și piesa Ploaia, una dintre preferatele mele.




Cazare


La capitolul cazare, am fost surprinsă de prețurile destul de măricele de la hoteluri și pensiuni. Până la urmă am găsit un mic hotel, relativ aproape de gară, deoarece a doua zi urma să luam trenul dis-de-dimineață ca să vizităm Lipova, la recomandarea ghidului nostru de la Turnul cu Apă.

Site: https://www.hotellotusarad.ro/

***

Aradul are un potențial turistic mai mare decât ce este valorificat în prezent. Orașul ar arăta altfel dacă s-ar restaura fațadele clădirilor din centru. Amenajarea malurilor Mureșului pentru promenadă i-ar adăuga un plus de atractivitate. Cetatea fortificată din centrul orașului ar putea fi introdusă în circuitul turistic, pentru a atrage mai mulți călători în Arad. La aceste modalități de valorificare a potențialului turistic, ar trebui adăugată ulterior o promovare pe măsură. 
 
Astfel, Aradul ar putea urma exemplul orașului Oradea, care și-a schimbat fața în ultimii ani, devenind unul din cele mai atractive orașe din punct de vedere turistic de la noi din țară. Cu pricepere și păsare din partea autorităților, Aradul ar putea atrage atât turiști români, cât și străini, având în vedere poziționarea sa lângă graniță și faptul că este deservit de un aeroport internațional.

S-ar putea să îți placă și:

P.S.: Dacă acest articol ți-a fost util, te rog să îl distribui. Pentru a fi la curent cu noutățile te invit să apreciezi pagina de Facebook a blog-ului și să te abonezi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.
Theme Designed By Hello Manhattan
|

Your copyright

2018-2022 Adriana Pârvu. Toate drepturile rezervate.