Slider

Lipova, o surpriză plăcută la 30 km de Arad. Cetatea Șoimoș, Mănăstirea Maria Radna și Muzeul Orașului.

11 nov. 2018


La 30 km de Arad se găsește orașul Lipova, care s-a format prin alăturarea localităților Șoimoș, Radna și Lipova. Chiar dacă este un oraș mic, Lipova se poate lăuda cu atracții precum ruinele cetății Șoimoș, cocoțate sus pe deal, Mănăstirea și biserica de pelerinaj „Maria Radna” și Muzeul Orășenesc Lipova. Din Arad am ajuns în Lipova cu trenul, duminică dimineața și am descoperit un oraș încântător despre care nu știam nimic cu o zi înainte, cu case îngrijite și oameni cumsecade, îmbrăcați în hainele de sărbătoare, ca să se ducă la biserică.

Dacă m-ai fi întrebat unde este Lipova aș fi zis că pe undeva prin Dobrogea, gândindu-mă că are ceva legătură cu neamul lipovenilor. Ei bine, nu. Lipova se află în vestul țării, în județul Arad.

CETATEA ȘOIMOȘ

Prima oprire a fost la cetatea Șoimoș, aflată sus pe deal. Sau mai bine zis la ruinele cetății Șoimos. Cu toate acestea, rămășițele cetății te ajută să-ți faci o idee cu privire la construcția de odinioară. Cu o zi înainte chiar văzusem la Muzeul de Istorie din Arad o machetă a cetății de odinioară din Șoimos.






De sus de pe deal, se zăresc în depărtare turnurile mănăstirii Maria Radna și acoperișurile caselor din localitate. Un peisaj care te răsplătește după un urcuș moderat.



MĂNĂSTIREA MARIA RADNA

M-a surprins cât de frumoasă este această mănăstire catolică despre care nu știam nimic, care în schimb este un loc de pelerinaj pentru o sumedenie de vizitatori străini. Aparent ei ne cunosc mai bine frumusețile și le vizitează. Mănăstirea a fost restaurată și arată impecabil. Este o bucurie să pătrunzi înăuntru, să-i admiri interiorul și să spui o rugăciune, dacă tot te afli în preajma icoanei miraculoase cu Fecioara Maria, primită în dar în secolul XVII.






Mănăstirea găzduiește și un muzeu modern, care povestește întreaga istorie zbuciumată prin care a trecut.




MUZEUL ORAȘULUI LIPOVA

Muzeul Orașului Lipova se află în casa lui Sever Bocu, despre care evident nu știam nimic înainte de a-i vizita locuința. Muzeul găzduiește colecția de artă donată de familia Eleonora Costescu - Vasile Varga. Da, nici de ei nu auzisem până atunci. Aici am avut șansa să o întâlnim pe muzeograful Corina Dubeştean, care ne-a povestit cu multă pasiune despre istoria și prezentul orașului Lipova.




BAZARUL TURCESC

Din păcate din Bazarul Turcesc de altă dată a cam rămas doar amintirea. Citisem despre el cu o zi înainte, însă la fața locului nu prea am avut ce să vad. Niște magazine închise și o cârciumă ... deschisă. O să râdeți, dar eu îmi imaginam că acolo voi putea servi o cafea făcută la nisip și să mănânc ceva specific turcesc, cu condimente, că voi putea cumpăra baclava sau rahat.


***

Cam atât despre Lipova. Dacă ajungeți în orașul Arad, nu ezitați să-i faceți o vizită. Este un oraș încântător, cu iz de sat, cu case îngrijite și oameni cumsecade.

Mai multe poze din Lipova puteți găsi aici.

S-ar putea să îți placă și:

P.S.: Dacă acest articol ți-a fost util, te rog să îl distribui. Pentru a fi la curent cu noutățile te invit să apreciezi pagina de Facebook a blog-ului și să te abonezi.

4 comentarii:

  1. Ziua buna. Faina treaba ce faceti domnuca draga. Cineva mi-a trimis numele site-lui domniei voastre si asa am tras putin cu ochiul. Imi place aici la Lipova, am amintiri placute. Am avut un prieten din Lipova, iar prin anul '90 sau '91 am fost invitat la el in doua randuri mai multe zile. Intr-una din dati m-am suprapus cu ziua de 15 august, puhoi de lume la Radna. As avea multe sa va povestesc din zilele petrecute acolo, dar stiti domnuca draga, nu am asa abilitatile domniei voastre in ale scrisului. Va doresc o zi buna.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mai degrabă dau dovadă de perseverență și îmi doresc să fac cunoscute locurile faine pe care le descopăr :)

      Ștergere
  2. Hmm, nu stiu daca pentru Lipova nu s-ar potrivi mai bine 'iz de interese mititele si dezinteres pt conservare MĂCAR! pt. ce a mai ramas'-si nu-s multe/costisitoare, in loc de exprimarea Dvs-a 'iz de sat' . E prea mulți 'agricultori' pii centru...

    RăspundețiȘtergere
  3. Oamenii cumsecade dacă veniți în lipova maxim da ți de drogați și bețivi vai de capu ei e lipova da locurile prezentate sunt frumoase dar la mănăstirea radna merg copii se droghează(locuiesc în radna de când eram mica ma-s muta cu toată bucuria)

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.
Theme Designed By Hello Manhattan
|

Your copyright

2018-2022 Adriana Pârvu. Toate drepturile rezervate.