Slider

2 apartamente vecine, 2 case memoriale: Liviu Rebreanu și Ion Minulescu

2 feb. 2019


În cartierul Cotroceni, pe bulevardul Dr. Gheorghe Marinescu, la numărul 19, veți observa la intrarea în bloc două plăci memoriale. Una pentru „Liviu și Fanny Liviu Rebreanu” și cealaltă pentru „Ion Minulescu și Claudia Millian”. La etajul 2, apartamentele vecine 10 și 11, găzduiesc două case memoriale inedite, ce aparțin Muzeului Național al Literaturii Române. Prețul unui bilet de vizitare pentru fiecare casă memorială este de 4  lei, iar dacă doriți și ghidaj, costă doar 6 lei, pentru întreg grupul. Vă recomand cu toată căldura să optați și pentru ghidaj. Cum spuneam, costă o nimica toată și așa am aflat o sumedenie de lucruri despre cei doi scriitori, despre familiile lor, dar și despre epoca în care au trăit. Altfel ne-am fi plimbat pur și simplu prin două apartamente, uitându-ne la piese de mobilier vechi, tablouri și diverse obiecte ce au aparținut celor două personalități marcante ale literaturii române.

CASA MEMORIALĂ LIVIU ȘI FANNY LIVIU REBREANU

Apartamentul care găzduiește astăzi casa memorială „Liviu și Fanny Liviu Rebreanu” a fost cumpărat de către Liviu Rebreanu pentru fiica sa adoptivă Puia-Florica Rebreanu în anul 1934. Chiar dacă scriitorul nu a locuit niciodată în apartament, venea des să își viziteze fiica și pe soțul acesteia. Casa a fost donată de fiica sa pentru a fi transformată în casă memorială pentru a păstra vie amintirea părinților săi. În apartament au fost aduse piese de mobilier, tablouri, fotografii din casa părinților de la Valea Mare, județul Argeș.

Înainte de această vizită știam despre Liviu Rebreanu că a scris Ion, roman ce m-a scandalizat pe vremea când eram în liceu și Pădurea Spânzuraților. Acum știu că a fost primul născut din 14 frați din care doar 6 au supraviețuit, că a fost dat afară din armată, că își dorea să fie medic, dar părinții nu își permiteau să îi plătească studiile, că a fost arestat, că a iubit-o foarte mult pe actrița Fanny, motiv pentru care a și adoptat-o pe Puia, fiica acesteia dintr-o relație anterioară, pe care a crescut-o ca și cum ar fi fost a lui. Scriitorul punea murături, făcea bulion și gătea scovergi. Liviu Rebreanu bea vreo 2 litri de cafea zilnic, fuma și scria. La 58 de ani se stinge din viața. Sunt mai multe ipoteze cu privire la moartea sa. Una ar fi că a murit de cancer pulmonar, fiind cunoscut stadiul avansat de degradare al plămânilor prozatorului. Sunt alte voci care susțin că ar fi fost împușcat.

Cu riscul de a mă repeta, vă recomand să vizitați casa memorială cu ghidaj. Veți afla atâtea lucruri inedite, atâtea povești din epocă. Noi am avut șansa de a-l avea pe Adrian David, muzeograf, ca ghid, care se vede de la o poștă că este foarte pasionat de ceea ce face și pare o enciclopedie ambulantă, plin până la refuz de informații despre scriitor și familia sa.

Toate camerele din apartament se pot vizita și dau impresia unei locuințe vechi, ticsite cu opere de artă. În hol sunt o sumedenie de schițe și tăieturi de ziar, plus un cufăr care poate fi deschis cu o combinație specială. Apoi avem bucătăria cu vase de ceramică vechi, pictate cu albastru și ibrice de alamă, în care probabil era preparată licoarea magică, ca scriitorul să poate așterne pe hârtie operele sale. În sala de mese și sufragerie avem mobilier vechi din lemn masiv, picturi și la tot pasul obiecte ce amintesc de scriitor și de soția sa. Într-o cameră avem biroul de lemn al lui Liviu Rebreanu, adus de la casa din Valea Mare. Pe birou găsim călimara și pana cu care a scris la început, înainte să își permită mașina de scris pe care o putem vedea pe rafturile bibliotecii.








Adresă: Bulevardul Profesor Doctor Gheorghe Marinescu 19, etaj 2, ap. 11, interfon 6, sector 5, București
Site: https://mnlr.ro/case-memoriale/casa-memoriala-liviu-si-fanny-rebreanu/
Telefon: 0213179041 / 0731003022
E-mail: relatiipublice@mnlr.ro

CASA MEMORIALĂ ION MINULESCU ȘI CLAUDIA MILLIAN

La ușa vecină a casei memoriale „Liviu și Fanny Liviu Rebreanu” se află o altă casă memorială, cea a lui Ion Minulescu și a soției sale, poeta Claudia Millian. În acest apartament au locuit poetul cu soția și cu fiica lor, artista plastică Mioara Minulescu, cea care și-a dorit să păstreze amintirea vie a părinților săi și să transforme apartamentul lor în casă memorială.

Ion Minulescu și Liviu Rebreanu, nu erau prieteni la cataramă, cum ai crede, văzând că și-au luat apartamente unul lângă celălalt. Ion Minulescu era o fire extrovertită, care își dorea să fie în centrul atenției, pe când Liviu Rebreanu era o fire mai retrasă. Cei doi erau însă amici, iar Ion Minulescu a tras câteva sfori ca Liviu Rebreanu să poată cumpăra apartamentul pentru fata lui în același imobil, denumit în epocă Blocul Profesorilor, deoarece adăpostea în apartamentele sale cadre didactice.

Și Ion Minulescu era un împătimit fumător și băutor de cafea. Pe lângă aceste vicii, poetul mai avea o slăbiciune pentru femei, fiind cunoscut în epocă ca un adevărat Casanova. El și soția sa aveau o relație deschisă. M-a amuzat una din poveștile pe care ni le-a spus muzeograful Adrian David, cum că doamna Minulescu, venită cu o prietenă la film, l-ar fi surprins pe Minu, cum își alinta soțul, câteva rânduri mai jos cu o altă femeie. În loc de dramă, Claudia i-a spus prietenei „Hai să plecăm, să nu se simtă Minu stingher”.

Apartamentul este plin de picturi, o parte primite în dar sau colecționate de poet, altele pictate de soție și fiică. Atmosfera este ca și cum ai intrat în casa cuiva care colecționează antichități și obiecte de artă și nu într-un muzeu.






Adresă: Bulevardul Profesor Doctor Gheorghe Marinescu 19, etaj 2, ap. 11, interfon 6, sector 5, București
Site: https://mnlr.ro/case-memoriale/casa-memoriala-ion-minulescu-claudia-millian/
Telefon: 0213179041 / 0731003022
E-mail: relatiipublice@mnlr.ro

Poți găsi povești ale altor case vechi și muzee din București aici.

P.S.: Dacă acest articol ți-a fost util, te rog să îl distribui. Pentru a fi la curent cu noutățile te invit să apreciezi pagina de Facebook a blog-ului și să te abonezi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.
Theme Designed By Hello Manhattan
|

Your copyright

2018-2022 Adriana Pârvu. Toate drepturile rezervate.