Slider

Cu masca la Palatul Elisabeta

9 aug. 2020

Am fost încântată când am aflat că Palatul Elisabeta este deschis publicului larg, până în luna septembrie. Îl observam mai demult, așa cu coada ochiului, peste gard, când mă plimbam pe aleile Muzeului Satului. Palatul Elisabeta, construit într-o îmbinare de stil maur și brâncovenesc, a fost proiectat de arhitectul Corneliu Marcu în anul 1936 și inaugurat la 6 decembrie 1937. După cum îi arată și numele, palatul a fost construit pentru fiica cea mare a Reginei Maria, principesa Elisabeta. În prezent, Palatul Elisabeta este singura reședință oficială și locuință a familiei regale din București.

Într-o zi de vineri, pentru a evita aglomerația, am poposit la intrarea în Palatul Elisabeta din Bulevardul Regele Mihai I, numărul 28 (fosta Șosea Kiseleff). Nu numai că am evitat posibila aglomerație din weekend, dar ne putem lăuda că am avut parte de un tur privat, fiind singurii vizitatori de la acea oră. Palatul se vizitează în cadrul unui tur ghidat ce durează aproximativ jumătate de oră. Nu este necesară o programare prealabilă și din păcate nu se pot face fotografii în interior (cu sau fără taxă). În schimb, grădina palatului poate fi fotografiată în voie!

În cadrul turului ghidat ne-am plimbat prin Salonul Mihai I, Galeria de Artă Contemporană, Salonul Carol I și Elisabeta, Salonul Alb, Biroul Majestății Sale, Sala Regilor, Holul de Marmură și Sufrageria Mare. Peste tot se simte încă vie prezența Regelui Mihai. De la colecția de machete corăbii la uniformele sale, pana sa de scris sau portretul său de dimensiuni impresionante, realizat cu creioane colorate, ce tronează pe un perete. Spre deosebire de Peleș sau Pelișor, care sunt înghețate în timp, păstrând atmosfera timpurilor trecute, Palatul Elisabeta este viu, actual, prezent. 


În cadrul Expoziției Regale de la palat am putut admira costume populare deosebit de frumoase colecționate de Regina Elena, mama Regelui Mihai. Mi-a mai atras atenția un joc de șah din malachit și masa rotundă unde Regele Carol I a semnat actul pentru independența României față de suzeranitatea otomană pe 10 mai 1877. Familia Regală a României sprijină artiștii contemporani, motiv pentru care lucrările acestora sunt găzduite de Galeria de Artă Contemporană. M-a impresionat masa din Sufrageria Mare, unde au loc dineurile oficiale ținute de Familia Regală. Mi-a rămas întipărit că așezarea la masă se face în funcție de rang. Oare cum se simt cei așezați la margine?!


După vizitarea palatului, urmează grădina, unde din fericire se pot face și fotografii. Aici are loc deja celebrul Garden Party. În grădină se află Memorialul Copacilor, care cuprinde arbori plantați de personalitățile regale și șefii de Stat care au vizitat palatul, din anul 2001 încoace. Din curtea interioară poate fi văzut balconul de unde Principesa Margareta și Principele Radu își salută invitații. Tot de aici poate fi observat drapelul familiei regale. Chiar dacă familia regală nu este prezentă la palat, pe durata Expoziției Regale emblema familie regale poate fi văzută fluturând în vânt!


Palatul Elisabeta poate fi vizitat până pe 22 septembrie, de joi până duminică, între orele ora 10.00 – 13.00 și ora 14.00 -17.00. Sumele rezultate din vânzarea biletelor vor fi folosite de Asociația Casa Majestății Sale exclusiv pentru proiecte cu caracter social și de educație. Mai multe detalii puteți găsi aici.




















S-ar putea să îți placă și: CU MASCA LA MUZEU. COLECȚIA DE ARTĂ LIGIA ȘI POMPILIU MACOVEI.

P.S.: Pentru a fi la curent cu noutățile te invit să apreciezi pagina de Facebook a blog-ului și să te abonezi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.
Theme Designed By Hello Manhattan
|

Your copyright

2018-2022 Adriana Pârvu. Toate drepturile rezervate.