Slider

O casă de colecție. Muzeul George Severeanu.

7 feb. 2021


Într-o zi morocănoasă de ianuarie am ajuns la Muzeul George Severeanu din strada Henri Coandă nr. 26. În încăperile unei case încântătoare din la belle epoque am descoperit colecția doctorului George Severeanu și a soției sale, Maria. Nu știu ce m-a fermecat mai mult. Casa, cu încăperile, sobele, lustrele sale de epocă sau colecția de antichități și numismatică a familiei Severeanu. Ba, de fapt știu. A fost casa impecabilă care m-a transportat în vremuri apuse.


Doctorul George Severeanu (1879 – 1939) a fost unul din întemeietorii radiologiei românești, un colecționar pasionat și primul director al Muzeului Municipal București. După moartea doctorului, soția sa, Maria, respectându-i dorința, a donat colecțiile strânse către Primăria București cu intenția de a fi accesibile publicului larg. Inaugurarea reședinței soților Severeanu ca muzeu a avut loc în anul 1956.


Pot fi vizitate câteva încăperi, incluzând holul de la intrare, de unde se achiziționează biletele, unde impresionează candelabrul atârnat de tavan. Apoi pătrunzi în biroul doctorului Severeanu, unde te întâmpină biblioteca și o frumoasă sobă. După ce treci de încă o ușă pătrunzi într-o cameră luminoasă a oglinzilor,  urmată de o alta. Turul se încheie într-o sufrageria cu frumoase vitralii. În aceste încăperi, bine puse în evidență, într-o manieră interactivă, pot fi admirate vase grecești antice, statuete, sticlărie romană, geme și camee antice, ceramica, plus numeroase monede vechi.






























Adresă: Str. Henri Coandă nr. 26, București

Sugestii cu alte muzee ce pot fi vizitate în București găsești aici.

 
P.S.: Pentru a fi la curent cu noutățile te invit să apreciezi pagina de Facebook a blog-ului și să te abonezi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.
Theme Designed By Hello Manhattan
|

Your copyright

2018-2022 Adriana Pârvu. Toate drepturile rezervate.