Slider

Galeria de Artă „Ioan Sima” din Zalău

2 mar. 2021


Zalăul nu este un oraș care abundă în obiective turistice vestite. Când m-am documentat cu privire la ce se poate vizita în acest oraș, am dat peste o listă cu clădiri ce pot fi admirate de afară, biserici și câteva muzee anoste. Cu excepția unuia. Galeria de Artă „Ioan Sima”. O casă cochetă (oh, știți deja cât de mult mă fascinează casele cu povești!) găzduiește operele de artă ale pictorului Ioan Sima, alături de mobilier și alte obiecte ce au aparținut maestrului.

 

Cine a fost Ioan Sima?

 

Ioan Sima (1898 – 1985) s-a născut în satul Pericei, la aproximativ 20 km de Zalău, în județul Sălaj. La insistențele familiei va urma Facultatea de Drept, însă viața va avea grijă să-i îndrepte pașii spre vocația sa adevărată, pictura.


În anul 1954 își unește destinul cu cel al Margaretei, o tânără bizară, asistentă universitară la clinica de psihiatrie din Cluj, mai tânără ca el cu 26 de ani. Căsnicia celor doi va dura 26 de ani, până la moartea prematură a Margaretei.


Ioan Sima i-a dedicat mai multe tablouri soției sale, chiar dacă aceasta a fost doar una din iubirile sale și nu cea mai mare. Margareta Sima era în sine un tablou grăitor și mișcător, o figură legendară, după cum și-o amintesc contemporanii. O întâmplare stranie face ca tabloul aproape fotografic pe care i l-a făcut pictorul în anul 1957, cu ea purtând un halat alb, să dispară fără urmă.


Picturile lui Ioan Sima se remarcă prin peisaje în aer liber, în special din satul natal și împrejurimi, felurite flori, derularea anotimpurilor, plus un număr impresionant de portrete. Tablourile sale par un imn închinat culorii și luminii, după cum remarcă în memoriile sale, Ion Irimescu, prietenul și colegul său de breaslă.


În anul 1980 va dona Muzeului Județean Zalău, un număr de 162 de lucrări de pictură și grafică, arhiva personală și biblioteca de artă, cu scopul de a deschide o galerie de artă. Un an mai târziu, în 1981, aceasta va prinde viață într-o clădire aleasă chiar de maestru, pentru că îi amintea de clădirea „Petit Rodin“ pe care el o văzuse la Paris.


Ioan Sima se stinge din viață la 86 de ani, tot în satul Pericei, unde a văzut prima oară lumina zilei.

 

Galeria de Artă „Ioan Sima”

 

În încăperile Galeriei de Artă „Ioan Sima” am descoperit o altă lume, o lume a frumosului, a culorii, care dă viață expresiei omul sfințește locul. Am nimerit în timpul săptămânii, fiind singura vizitatoare a galeriei din acel moment. Am beneficiat de o prezentare amănunțită a vieții pictorului, cu povești de dragoste și lecții de viață, cu detalii mai mult sau mai puțin picante, și cu istoria multor tablouri ale artistului.


A fost o experiență inedită, singură cu ghidul într-o galerie de artă cu rol de muzeu. Am putut să privesc în voie picturile, să le fotografiez, să pun întrebări, să revin în încăperile vizitate anterior când am simțit că poate un detaliu important a scăpat privirii mele iscoditoare de prima oară.


La finalul vizitei, am descoperit și colecția de fluturi adunată cu sârguință de-a lungul anilor de Takács Adalbert. Totuși, nu i-am găsit rostul în acest cadru minunat dedicat picturii. După părerea mea, se potrivește precum nuca în perete în acest loc, cu toate acestea, nu mi-a știrbit cu nimic plăcerea acestei vizite încântătoare.

























Site: https://muzeuzalau.ro/expozitii/permanente/galeria-de-arta-ioan-sima/

Adresă: Str. Unirii Nr. 9, 450042, Zalau, Jud. Salaj

 

Vă recomand cu căldură să vizitați Galeria de Artă „Ioan Sima” din Zalău și să vă plimbați pe străzile orașului într-o zi însorită!


 
P.S.: Pentru a fi la curent cu noutățile te invit să apreciezi pagina de Facebook a blog-ului și să te abonezi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.
Theme Designed By Hello Manhattan
|

Your copyright

2018-2022 Adriana Pârvu. Toate drepturile rezervate.