Slider

Grădina Botanică și Castelul Wesselenyi din Jibou

6 mar. 2021


Periplul cu trenul din luna septembrie s-a încheiat cu o oprire în Jibou. Cireașa de pe tort a întregii călătorii aș putea spune. Vizitasem deja Baia Mare, Satu Mareruinele castelului Lyonai din Medieșu Aurit, poposisem la castelul Karoly din Carei, descoperisem alte ruine, cele ale cetății Báthory din Șimleu Silvaniei, ca apoi să înnoptăm în Zalău. Ultima oprire „programată” înainte de întoarcerea în București a fost Grădina Botanică „Vasile Fati” din Jibou.


Auzisem cuvinte de laudă la adresa Grădinii Botanice din Jibou, motiv pentru care doream să o vizităm. Nu știam însă că în Grădina Botanică din Jibou voi descoperi o construcție splendidă, intactă ca structură, deși deposedată pe interior de însemnele măreției sale de odinioară. Este vorba de castelul Wesselenyi.


Povestea Grădinii Botanice din Jibou începe în anul 1959, când la Catedra de Biologie a liceului din oraș vine profesorul Vasile Fati. În perioada respectivă liceul din Jibou funcționa cu cantină și internat chiar în castelul de odinioară al familiei Wesselenyi.


Prin munca, ambiția și efortul susținut al profesorului Vasile Fati, în anul 1968, se deschide Grădina Botanică din Jibou, care îi poartă numele și astăzi. Fostul parc al castelului a fost sursa de inspirație și piatra de temelie a viitoarei grădini botanice, care astăzi se întinde pe 24 ha și cuprinde grădini tematice, sere, acvariu și o rezervație unde animalele sălbatice pot fi observate în habitatul lor natural.


Ansamblul din care face parte Castelul Wesselenyi, parcul, curia, manejul, sera, grajdul și șura datează din secolul al XVIII-lea. Pe vremuri grajdul era mândria domeniului și o sursă de venit. Adăpostea 28 de cai și era cea mai vestită herghelie din Transilvania. Parcul castelului a fost amenajat în stil englezesc de un grădinar adus special din Viena.


După naționalizare, castelul a trecut prin diferite roluri, în prezent fiind golit pe interior de bogății, dar încă semeț pe dinafară. Cel mai mare edificiu în stil baroc din Transilvania a fost retrocedat și este de vânzare.


Potențialul castelului este uriaș, mai ales având în vedere frumoasa grădină botanică care îl înconjoară. Ar putea avea multiple întrebuințări: centru de conferințe sau evenimente, unitate de cazare, restaurant, muzeu. Și toate acestea simultan, având în vedere că posedă un număr impresionant de încăperi: 50!


























 Foto: Sony  A6000 + obiectiv 16-50


P.S.: Pentru a fi la curent cu noutățile te invit să apreciezi pagina de Facebook a blog-ului și să te abonezi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.
Theme Designed By Hello Manhattan
|

Your copyright

2018-2022 Adriana Pârvu. Toate drepturile rezervate.