Slider

La pas prin Ploiești. 4 muzee într-o singură după-amiază.

14 mai 2021

 
Am fost de multe ori în Ploiești, în vizită la rude, dar niciodată până acum nu am luat orașul la pas, ca să-l vizitez pe îndelete. Asta până într-o zi de sâmbătă când am decis să luăm trenul din București cu destinația Ploiești. Până în Ploiești Sud am făcut mai puțin de o oră, ca să fiu exactă călătoria a durat 39 minute. Scopul principal era să vizităm Muzeul Ceasului, dar la fața locului am descoperit și alte muzee în proximitate. Așa că pe lângă Muzeul Ceasului, am vizitat Muzeul Casa de Târgoveț, Casa Memorială Nichita Stănescu și Casa Memorială I.L. Caragiale. Toate fără grabă, toate într-o după-amiază. Unde mai pui că am poposit și la masă înainte să luam trenul înapoi!
 

Nu am făcut deloc poze în interiorul muzeele, deoarece taxa de fotografiat e exorbitantă în cazul muzeelor din Județul Prahova. 25 lei/exponat sau 50/încăpere, așa că m-am mulțumit cu amintirile și cu câteva fotografii făcute afară. În București taxa e mult mai decentă, nu știu dacă e valabilă pentru orice muzeu, dar în ultima vreme am plătit 15 lei ca să fac poze în interiorul muzeelor bucureștene.
 

Muzeul Ceasului „Nicolae Simache”

 

Muzeul Ceasului din Ploiești este găzduit astăzi de o casă de poveste. Înființat în anul 1963 de profesorul ploieștean Nicolae Simache (care apropo, a fost profesorul de istorie al lui Nichita Stănescu!), muzeul este găzduit începând cu anul 1971 în reședința luxoasă care a aparținut magistratului și politicianului Luca Elefterescu.

 

Pe lângă impresionanta colecție de ceasuri, casa la rândul său impresionează. Sobe de teracotă, geamuri cu vitralii colorate sau stucaturi aurite pe tavan sunt câteva din elementele care amintesc de vremurile de glorie ale clădirii de sfârșit de secol XIX, declarată monument de arhitectură.

 

În cele șase încăperi ale muzeului vei descoperi ceasuri de perete, de șemineu, de masa, de buzunar, pendule de perete, de parchet, lucrate care de care cu mai mult migală. Vei putea descoperi și ceasuri care au aparținut unor personalități precum regele Carol I sau țarul Alexandru al II-lea.

 

Te invit să treci pragul acestui muzeu, cu siguranță nu vei regreta!

 

Adresă: Strada Nicolae Simache 1, Ploiești 





Muzeul Casă de Târgoveț


Muzeul Casă de Târgoveț oferă o incursiune într-o casă veche de mai bine de 200 de ani, construită în anul 1785. Din exterior se poate observa stilul neo românesc, o verandă cu coloane de lemn și elemente florale. Când pătrunzi în interior poți observa influențele orientale care își spuneau cuvântul în acele vremuri.

În interior se vizitează sufrageria, unde impresionează plafonul de lemn și o icoană veche de 200 de ani, adusă tocmai de la Ierusalim de către Hagi Prodan, priceput negustor aromân și cel mai cunoscut locuitor al casei. Motiv pentru care mai demult casa s-a numit „Muzeul Hagi Prodan”.

Lângă sufragerie se află o mică bucătărie care amintește de cele întâlnite în casele vechi de la țară. Înăuntru se află obiecte specifice pentru gătit, printre care și ibrice de alamă și o tavă cu nisip, necesare pentru prepararea delicioasei cafele turcești.

Urmează apoi camera mea preferată, de fapt o prelungire a holului, numită camera de zi. Aici găsim divanul, țesături și perne colorate, narghilea, ciubuc, vase pentru ars condimente. Un loc ideal de discuții și relaxare!

Ultima camera care se vizitează în interiorul casei este dormitorul. Aici găsim piese originale specifice vremii, precum un instrument de încălzit, în care se introduceau cărbuni încinși și care se băga sub pătură ca să țină de cald în nopțile friguroase.

La finalul turului se vizitează și beciul vechii case. Întreaga vizită este o incursiune în trecut!

Adresă: Strada Democrației 2, Ploiești 
 



Casa Memorială „Nichita Stănescu” 

 

Nu am petrecut prea multă vreme în interiorul Casei Memoriale „Nichita Stănescu”. Cred că întreaga vizită a durat mai puțin de un sfert de oră. Realitatea este că nu sunt foarte multe de văzut, iar atmosfera din interior este rece, atât la propriu, cât și la figurat.
 
Senzația pe care am avut-o a fost că am deranjat-o pe doamne muzeograf din ceva mult mai important, că probabil nu se aștepta ca cineva chiar să treacă pragul casei memoriale. Așa că pe parcursul întregii vizite, scurte de altfel, îmi doream să se termine cât mai repede și să plec de acolo.
 
Poate și faptul că nu am reușit să pătrund esența poeziilor lui Nichita Stănescu. Da, îmi place și mie citatul „suntem ceea ce iubim”, dar când m-am apucat să-i citesc poeziile, nu am reușit să le pătrund. Le voi da o șansă mai încolo. Poate e doar nevoie să mă mai coc un pic.
 
Revenind la Casa Memorială „Nichita Stănescu” sunt câteva camere ce pot fi vizitate, în care se află obiecte de mobilier și câteva articole care au aparținut poetului „necuvintelor”. Aici și-a petrecut copilăria și adolescența Nini, cum era alintat poetul de către familie.
 
Am descoperit că Nicolae Simache, cel responsabil cu înființarea muzeelor din Ploiești ce pot fi vizitate și astăzi, i-a fost diriginte și profesor de istorie elevului Nichita Stănescu. Nicolae Simache este cel care l-a convins să își folosească prenumele Nichita în detrimentul prenumelui Hristea, cu care semna până atunci. Parcă sună mult mai bine Nichita Stănescu decât Hristea Stănescu.

Adresă: Strada Nichita Stănescu 1, Ploiești
 



Casa Memorială „Ion Luca Caragiale” 

 

Casa Memorială „Ion Luca Caragiale” este găzduită de către Casa Dobrescu din Ploiești, monument de arhitectură de la sfârșitul secolului al XVIII-lea. A nu se confunda cu Casa Memorială „Ion Luca Caragiale” din satul Haimanale (care astăzi îi poartă numele), de lângă Ploiești.
 
Tot profesorului Nicolae Simache îi datorăm înființarea Casei Memoriale „Ion Luca Caragiale” din Ploiești. Muzeul a luat viață în anul 1962, la 110 ani de la nașterea marelui clasic al literaturii române. I.L. Caragiale nu a locuit în casa care astăzi are rolul de casă memoriale, unde sunt expuse fotografii vechi, obiecte personale și documente ce au aparținut sau au legătură cu viața dramaturgului.

Nici aici nu am petrecut mai mult de un sfert de oră, trecând dintr-o camera în alta. În schimb, atmosfera a fost una cu mult mai destinsă decât la Casa Memorială „Nichita Stănescu”.

Adresă: Str. Kutuzov, nr. 1



Ploieștiul oferă și alte surprize în materie de muzee. Am lăsat pentru o vizită viitoare Muzeul de Artă, o plimbare prin Grădina Botanică din Bucov sau o oprire la Hipodromul din Ploiești!
 
P.S.: Pentru a fi la curent cu noutățile te invit să apreciezi pagina de Facebook a blog-ului și să te abonezi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.
Theme Designed By Hello Manhattan
|

Your copyright

2018-2022 Adriana Pârvu. Toate drepturile rezervate.