Slider

Tabloul de Agatha Christie

5 dec. 2021


De ziua mea am primit în dar de la o prietenă un voucher de la Cărturești. Cum se apropia sfârșitul de an, am decis că e cazul să-mi fac un cadou și să mai umplu biblioteca din apartament cu câteva cărți. Am ales să-mi îmbogățesc colecția de cărți scrise de Agatha Christie cu câteva titluri noi: Pericol la End House, Misterul din Caraibe, Nemesis și Tabloul. Prima carte pe care am ales să o citesc și să o iau cu mine într-o nouă călătorie cu trenul despre care urmează să vă povestesc a fost Tabloul.


În romanul Tabloul, protagoniștii, adică cei care dezleagă misterul sunt soții Tommy și Tuppence Beresford. Preferatul meu când vine vorba de rezolvat mistere în cărțile Agathei Christie rămâne în continuare Hercule Poirot, urmat de Miss Marple. 

Seria Tommy și Tuppence numără cinci volume, chiar dacă cei doi detectivi își fac apariția și în câteva povestiri scurte ale Agathei Christie. Romanul Tabloul este al patrulea din serie, când Tommy și Tuppence sunt deja trecuți de prima tinerețe.

Romanul a apărut în anul 1968, titlul original fiind By the Pricking of My Thumbs. Titlul face referire la un citat din Macbeth: 

„By the pricking of my thumbs/ Something wicked this way comes.”

cu care începe romanul. Opera lui Shakespeare își mai face apariția pe parcursul cărții, fiind un lucru obișnuit ca Agatha Christie să aducă în scenă alte povești sau rime, care au legătură cu acțiunea din romanele sale.

Am citit că prin perechea Tommy și Tuppence, Agatha Christie și-a imaginat, cel puțin la început, cum ar fi să rezolve mistere alături de primul ei soț și marea iubire a vieții sale, Archibald Christie.

Având această informație în minte, am citit cartea dintr-o cu totul altă perspectivă, regăsind crâmpeie din personalitatea Agathei Christie în personajul Tuppence. Am simțit cum și-ar fi dorit să fie viața alături de soțul ei, după ce au trecut de prima tinerețe.

Chiar în roman, Tuppence menționează: „De fapt, nimic în viață nu se compară cu o căsnicie fericită, mă gândesc, nu-i așa?” 

În anul 1968, când a apărut romanul, Agatha Christie era căsătorită cu cel de-al doilea soț, Max Mallowan, care era mai tânăr decât ea cu 13 ani. Astfel că în anul 1968 Agatha Christie avea 78 de ani, iar soțul său 65 de ani. Existau zvonuri la vremea respectivă că Max ar fi avut o relație cu Barbara Parker, cu care s-a și căsătorit în anul 1977, la un an după moartea Agathei.

În plus, m-au atras la această carte tabloul și casa pitorească de lângă canal. Două ingrediente care promiteau o lectură incitantă. Ițele evident s-au încâlcit, povești vechi au ieșit la iveală, după care au apărut altele noi, că la un moment dat am cam pierdut șirul. Dar de această dată nu mi-am propus să rezolv cazul pe cont propriu, ci să mă las pur și simplu purtată de poveste.

La fel ca în cazul altor cărți scrise de Agatha Christie, am simțit că romanul Tabloul a fost scris în zilele noastre, cu toate că el a apărut în anul 1968. Atmosfera din orașe, aglomerația, dorința cuplurilor mai în vârstă de a se muta la țară, satele în care mai locuiesc doar câțiva oameni, problemele cu care se confruntă tinerii, care nu se mai gândesc doar la căsătorie și copii, diferențele dintre generații, nostalgia față de trecut, toate mi s-au părut surprinzător de actuale.

Mi-a plăcut romanul Tabloul, dar recomand să începeți cu o altă carte, dacă nu ați citit încă nimic de Agatha Christie. Cred că pentru început sunt mai potrivite romane precum Misterioasa afacere Styles, care este și primul roman al Agathei Christie sau Crimă pe terenul de golf.
 
P.S.: Pentru a fi la curent cu noutățile te invit să apreciezi pagina de Facebook a blog-ului și să te abonezi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.
Theme Designed By Hello Manhattan
|

Your copyright

2018-2022 Adriana Pârvu. Toate drepturile rezervate.