Slider

Cetatea medievală a Devei

12 ian. 2022


După o zi plină, în care am vizitat Parcul Dendrologic din Simeria, am urcat pe Măgura Uroiului și am pășit prin I Giardini di Zoe din Banpotoc, seara am ajuns în Deva. Planul era ca a doua zi să luam trenul spre următoarea destinație, Săvârșin, pentru a vizita palatul familiei regale. Cum palatul era deschis și luni, am decis că pentru ziua următoare merităm o zi relaxată, în care să parcurgem orașul la pas și să vedem cum a fost reabilitată Cetatea Devei, pe care o vizitasem cu câțiva ani în urmă.

 

Cetatea Devei


Cetatea medievală a Devei a fost construită la mijlocul secolului al XIII-lea pe Dealul Cetății, un con vulcanic cu altitudinea de 378 m. Prin poziția sa strategică, cetatea a păzit din înălțimea ce domina orașul Deva, secole de-a rândul, ieșirea și intrarea în Transilvania pe valea Mureșului. S-au descoperit aici urme de locuire din neolitic și din epoca bronzului, care îi fac pe arheologi să intuiască rămășițele unei fortificații dacice.

În ultimii ani s-au investit fonduri europene pentru reabilitarea Cetății Devei, așa că acum este momentul perfect pentru o vizită. La cetate se poate ajunge cu mașina, pe jos, urmând un traseu lejer prin pădure sau cu telecabina, care la momentul vizitei noastre nu era funcțională, fiind efectuate lucrări de modernizare.

În cazul nostru, cum era de așteptat, am preferat să urcăm la pas până la cetate. Am mers până la scările de lângă Parcul Cetății și am început traseul. Chiar lângă parc se află Castelul Bethlen, care astăzi găzduiește Muzeul de Istorie din Deva. Intrarea în cetate este gratuită.
 
 













D-ale gurii


La capitolul recomandări de luat masa am două. Prima este BoRD13, unde am dat peste un personal amabil și am mâncat o salată cu carne de rață gustoasă. A doua este Grizzly, care deschide la ora 11 și oferă și un meniu pentru micul dejun.

 

BoRD13

BoRD13

Grizzly

Grizzly


Am în schimb și un loc pe care vă recomand să-l evitați: Casa Rustică. Nu, nu este absolut nimic rustic la Casa Rustică. 

 

Cazare


În ceea ce privește cazarea, am optat pentru Hotel Sarmis, care se află în centrul orașului. Hotelul oferă și mic dejun. În prima zi am ales să dorm până mai târziu după care căutam cu disperare un loc de luat micul dejun duminica în Deva. Nu a fost deloc o sarcină ușoară. A doua zi, când trebuia să ne trezim oricum devreme ca să luăm trenul spre Săvârșin am mers și la micul dejun. Și bine am făcut. Micul dejun a fost consistent, iar doamna care ne-a servit deosebit de amabilă. 


Următoarea destinație: Săvârșin!

 

Foto: Sony  A6000 + obiectiv 16-50

 

P.S.: Pentru a fi la curent cu noutățile te invit să apreciezi pagina de Facebook a blog-ului și să te abonezi.

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.
Theme Designed By Hello Manhattan
|

Your copyright

2018-2022 Adriana Pârvu. Toate drepturile rezervate.