Slider

Casa Darvas La Roche din Oradea

28 mar. 2022


Unul din stilurile mele arhitecturale preferate este Art Nouveau. M-am bucurat când am aflat că în Oradea se află un muzeu dedicat stilului Art Nouveau, găzduit de Casa Darvas La Roche. Când am vizitat orașul în anul 2019, Casa Darvas La Roche era în curs de reamenajare. Astfel am fost nevoită să adaug casa pe lista mea de vizite viitoare. Doi ani mai târziu, în 2021, am ajuns din nou în Oradea, la final de noiembrie. De această dată astrele s-au aliniat și am putut să vizitez Casa Darvas La Roche.


Arhitectura Casei Darvas La Roche este una inedită, care amintește de creațiile lui Gaudi, ce împânzesc orașul Barcelona. Clădirea a fost construită între anii 1909 şi 1912 de către fraţii László şi József Vágó în stil Art Nouveau. Numele casei vine de la primii proprietarii: Imre Darvas și Alfred La Roche.


Odată intrat pe ușa casei pătrunzi într-o altă lume. De fapt, întorci ceasul cu un secol în urmă și pătrunzi într-o vilă burgheză, în care camerele sunt decorate cu bun gust, cu mare grijă pentru detalii. Parterul găzduiește diferite expoziții temporare și un magazin cu suveniruri faine, de unde se achiziționează și biletele.


Piesele de rezistență sunt însă încăperile de la etaj. Pătrunzi în sufrageria unde se asculta muzică la gramofon. Nu lipsește nici pianul din salonul de muzică. Odată ieșit pe terasă poți vedea apele Crișului Repede, iar peste drum Sinagoga Neologă Sion.


Nu lipsesc nici bucătăria, baia, camera copiilor sau dormitorul. Toate mobilate cu bun gust și minuțios decorate ca să îți poți face o idee cât mai clară cu privire la modul în care se desfășura viața burghezilor din Oradea la începutul secolului XX.


Mi-aș fi dorit să am mai mult timp pentru vizită, ca să pot privi cu atenție și să îmi imaginez ce povești ar spune obiectivele atent selectate din Casa Darvas La Roche. Dar aveam și un tren care aștepta să ne ducă la următoarea destinație. 


Dacă, sau mai bine zis când ajungi în Oradea, îți recomand să adaugi pe listă și o vizită la Casa Darvas La Roche. Părerea mea e că nu vei regreta, dacă, ca și mine, iubești casele vechi care spun povești! 








Sinagoga Neologă Sion
















Adresă: str. Iosif Vulcan nr.11, Oradea, Bihor

Orar: marți – duminică 10:00-18:00

Preț bilet: 10 lei


P.S.: Dacă ți-a fost de folos acest articol, te rog să îl distribui. Pentru a fi la curent cu noutățile poți aprecia pagina de Facebook a blog-ului și te poți abona ca să primești pe mail articolele viitoare!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.
Theme Designed By Hello Manhattan
|

Your copyright

2018-2022 Adriana Pârvu. Toate drepturile rezervate.